Νέα διαδικασία αδειοδότησης των Ιδρυμάτων Ηλεκτρονικού Χρήματος και των Ιδρυμάτων Πληρωμών τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2026, με την εισαγωγή προκαταρκτικού διερευνητικού σταδίου και την αύξηση του τέλους υποβολής αίτησης από €5.000 σε €10.000, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το νέο «προκαταρκτικό διερευνητικό στάδιο» θα προηγείται της επίσημης υποβολής αίτησης αδειοδότησης. Κατά το στάδιο αυτό, οι ενδιαφερόμενες οντότητες θα καλούνται να υποβάλλουν συγκεκριμένες πληροφορίες, ώστε η ΚΤΚ να προβαίνει σε προκαταρκτική αξιολόγηση.
Για τη συμμετοχή στο προκαταρκτικό στάδιο θα καταβάλλεται μη επιστρεπτέο τέλος ύψους €5.000.
- Διαβάστε επίσης: Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου: Ανθεκτική η κυπριακή οικονομία το 2025, ωστόσο επιβάλλεται επαγρύπνηση
Όπως αναφέρεται, στόχος της νέας διαδικασίας είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων οντοτήτων για τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της ΚΤΚ, καθώς και ο έγκαιρος εντοπισμός θεμάτων που ενδέχεται να επηρεάσουν τη μετέπειτα εξέταση της αίτησης, ιδιαίτερα σε σχέση με το κριτήριο της καλής φήμης.
Παράλληλα, το τέλος για την υποβολή αίτησης αδειοδότησης Ιδρύματος αυξάνεται από €5.000 σε €10.000.
Η ΚΤΚ θα δύναται επίσης, εφόσον το κρίνει αναγκαίο, να ζητά κατά το προκαταρκτικό ή το στάδιο αξιολόγησης την υποβολή έκθεσης ενισχυμένης δέουσας επιμέλειας από οίκο με σχετική τεχνογνωσία.
Επιπρόσθετα, αιτήσεις που παραμένουν αδρανείς θα θεωρούνται ότι έχουν αποσυρθεί, εάν παρέλθει προκαθορισμένο χρονικό διάστημα χωρίς ανταπόκριση των αιτητών στα σχόλια της ΚΤΚ.
Οι ενδιαφερόμενοι που προτίθενται να υποβάλουν αίτηση προτρέπονται να ανατρέξουν στις σχετικές ενότητες της ιστοσελίδας της ΚΤΚ ή να επικοινωνήσουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το αρμόδιο τμήμα αδειοδοτήσεων.




