Η. Νεοκλέους: Οι προκλήσεις των δικηγόρων του αύριο

Για να είναι επιτυχημένος ο δικηγόρος του αύριο πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι πελάτες γίνονται ολοένα και πιο εξελιγμένοι και, ως εκ τούτου, πιο απαιτητικοί σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών που αναμένουν να λάβουν, τονίζει ο Managing Partner, Elias Neocleous & Co LLC, Ηλίας Νεοκλέους.

Ενόψει του 10th Limassol Economic Forum, δίνει τη δική του αναλυτική πρόβλεψη για το πώς θα αναπτυχθεί η παγκόσμια και τοπική οικονομία κατά την επόμενη δεκαετία, σημειώνοντας ότι η Κύπρος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να καινοτομεί και να αναπτύσσει νέες υπηρεσίες, διατηρώντας παράλληλα τα υψηλότερα πρότυπα.

Διαβάστε ακόμα: Αποκλειστικό: Εδώ θα ανοίξει ο Τερκενλής στη Λευκωσία

Ποια είναι η σημασία του ετήσιου Limassol Economic Forum;
Το φόρουμ είναι, χωρίς αμφιβολία, η κορυφαία επιχειρηματική εκδήλωση στην Κύπρο ενώ ανήκει στην ελίτ αντίστοιχων εκδηλώσεων της περιοχής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ). Από την ίδρυσή του, το Limassol Economic Forum κατάφερε όχι μόνο να προσελκύσει τους σημαντικότερους φορείς λήψης αποφάσεων στην Κύπρο αλλά και πολλούς σημαντικούς παράγοντες από την ΕΕ και όχι μόνο. Παρέχει μια μοναδική ευκαιρία δικτύωσης για την ανταλλαγή ιδεών και ανησυχιών όσον αφορά την κυπριακή, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία και την πολιτική. Η αλληλεπίδραση μεταξύ επιχειρηματιών, επαγγελματιών και φορέων λήψης αποφάσεων τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα σε ένα χώρο μπορεί συχνά να παράγει νέες ιδέες στις οικονομικές προκλήσεις που όλοι αντιμετωπίζουμε. Πέρα από αυτό, φυσικά, το Φόρουμ είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη δική μας ζωντανή πόλη και τους ταλαντούχους ανθρώπους της.

Διαβάστε ακόμα: Έρχεται Κύπρο πασίγνωστη ελλαδική αλυσίδα γυμναστηρίων!

Διαβάστε ακόμα: AstroΒank: Στο σφυρί «πακέτο» ακινήτων στην Πέγεια

Τι σας έκανε να αποφασίσετε να γίνετε χορηγός της εκδήλωσης;
Ως κορυφαίο δικηγορικό γραφείο στην Κύπρο και μία από τις σημαντικότερες νομικές εταιρείες στην Ευρώπη, αποφασίσαμε φυσικά να στηρίξουμε το πρώτο Limassol Economic Forum το 2009 και τις διαδοχικές  εκδηλώσεις. Είμαστε χαρούμενοι που καταφέραμε να διαδραματίσουμε ένα ρόλο στην εξασφάλιση της συνεχούς επιτυχίας του φόρουμ.

Το φετινό θέμα είναι «Ο κόσμος το 2020-2030». Πώς περιμένετε να αναπτυχθεί η παγκόσμια και τοπική οικονομία κατά την επόμενη δεκαετία;
Το σημερινό οικονομικό και πολιτικό τοπίο είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο, επομένως κάθε μορφή πρόβλεψης γίνεται με κάθε επιφύλαξη. Ωστόσο, υπάρχουν τέσσερις σημαντικές μακροπρόθεσμες τάσεις που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτές σχετίζονται με τη μετατόπιση της ισορροπίας της οικονομικής ισχύος, των εμπορικών δραστηριοτήτων, της τεχνολογικής ανάπτυξης και των στάσεων απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Η εξέταση καθενός από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να προσφέρει κάποια καθοδήγηση για το πώς μπορεί να μοιάζει ο κόσμος το 2030.

Το 1995 οι ΗΠΑ ήταν η κυρίαρχη παγκόσμια οικονομία και το συνδυασμένο ΑΕΠ των χωρών των G7 ήταν διπλάσιο από εκείνο της ομάδας Ε7 των αναπτυσσόμενων εθνών. Μέχρι το 2015, το ΑΕΠ των δύο ομάδων, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ασιατικά μέλη του Ε7, πέτυχε ισοτιμία. Ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη οικονομία, δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι η οικονομική δύναμη της Ασίας αναπτύσσεται ταχέως και θέτει σε κίνδυνο την ηγεμονία των ΗΠΑ, εξ ου και ο σημερινός εμπορικός πόλεμος που υφίσταται με την Κίνα. Σε συνδυασμό με δείκτες της αγοράς που προειδοποιούν για μια δυνητική ύφεση στις ΗΠΑ και την ΕΕ, θα ήταν λογικό οι επιχειρήσεις να αναζητούν νεότερες, διευρυνόμενες αγορές τόσο για τη διατήρηση των κερδών τους όσο και για την ανάπτυξη.

Η μακροπρόθεσμη μείωση των παγκόσμιων τιμών των παραδοσιακών προϊόντων σημαίνει ότι οι περισσότερες χώρες δεν μπορούν πλέον να βασίζονται σε αυτή τη συναλλακτική δραστηριότητα για να αναπτύξουν τις οικονομίες τους. Αντ 'αυτού, όσοι επιδιώκουν να αναπτυχθούν θα πρέπει να κοιτάξουν προς το εμπόριο μεταποιημένων προϊόντων και τις δεξιότητες υπηρεσιών για την ανάπτυξή τους. Στις «προηγμένες» χώρες, όπου το κόστος είναι αναγκαστικά υψηλότερο, αυτό μεταφράζεται σε μια ανάγκη μετατόπισης της οικονομικής δραστηριότητας προς τη δημιουργία και την παραγωγή προϊόντων «προστιθέμενης αξίας» προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό, με τη σειρά του, απαιτεί μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) και τη μεγιστοποίηση της χρήσης της τεχνολογίας.

Ο ρυθμός με τον οποίο προωθείται η τεχνολογία είναι άνευ προηγουμένου. Δεν είναι πλέον απλώς ένας τρόπος επιτάχυνσης των υφιστάμενων πρακτικών εργασίας. Σε πολλές περιπτώσεις, έχει φέρει επανάσταση στο σύνολο του τρόπου με τον οποίο τα προϊόντα σχεδιάζονται και παράγονται, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο αρκετά επαγγέλματα περιττά, αλλά και δημιουργώντας πολλά άλλα. Η μηχανοργάνωση και το διαδίκτυο έχουν αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι συναλλαγές. Η τεχνολογία έχει επίσης δημιουργήσει την ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο της εμπορικής δραστηριότητας και παρέχει τα μέσα με τα οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτός ο έλεγχος. Πράγματι, η «τεχνολογία» ως «προϊόν» είναι πλέον μια τεράστια αγορά με τεράστια δυναμική ανάπτυξης. Οι ψηφιακές εξαγωγές από τις ΗΠΑ αγγίζουν ήδη τα 500 εκατομμύρια δολάρια και στην Ευρώπη εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 η αγορά βασικών ψηφιακών τεχνολογιών θα φτάσει τα 2,2 τρισεκατομμύρια. Σημαντικές ευκαιρίες θα παραμείνουν για την περαιτέρω εκμετάλλευση των εννοιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία blockchain, η προηγμένη ρομποτική και η συνδεσιμότητα 5G.

Οι ανησυχίες γύρω από την κλιματική αλλαγή χτίζονται σταθερά και αναπόφευκτα θα επηρεάσουν τον τρόπο ανάπτυξης των οικονομιών στο μέλλον. Έχουμε ήδη διαπιστώσει αύξηση των κανονισμών (ρύθμισης) σε αυτόν τον τομέα και είναι πιθανό να κλιμακωθεί. Αυτό θα αυξήσει τις πιέσεις και το κόστος που επωμίζονται ορισμένες οικονομίες, αλλά μπορεί επίσης να προσφέρει ευκαιρίες σε άλλους, συμβάλλοντας στη δημιουργία αγορών για «πράσινα» αγαθά και «πράσινες» μεθόδους παραγωγής. Βεβαίως, θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην αγορά όσον αφορά την έρευνα και την καινοτομία για την ανάπτυξη νέων «πράσινων» τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως η αιολική, η ηλιακή και η βιομάζα, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη από περιβαλλοντική άποψη παγκόσμια ανάπτυξη. Πράγματι, υπάρχει τώρα μια μετατόπιση των στάσεων των χρηματοδοτών, οι οποίοι προτιμούν έργα που θεωρούνται «πράσινα». Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για παράδειγμα, δεν θα εξετάσει πλέον την υποστήριξη έργων που δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Η Κύπρος βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση να επωφεληθεί από αυτές τις τάσεις. Το Brexit θα έχει φυσικά αντίκτυπο στην οικονομία, αλλά, μακροπρόθεσμα, αυτό δεν πρέπει να είναι αρνητικό. Υπάρχει περιθώριο για τον ναυτιλιακό τομέα και τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών να κερδίσουν το εμπόριο ως αποτέλεσμα αυτού. Είναι σημαντικό ότι η Κύπρος εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια για να δημιουργήσει νέες σχέσεις και εμπορικές συνεργασίες με πολλά μέλη των Ε7. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Κύπρος τους προσφέρει μια πύλη στην Ευρώπη, αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται μια καλή ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την αναπτυσσόμενη οικονομία τους. 

Η Κύπρος έχει ήδη κάνει την κίνηση της να είναι πρωτίστως οικονομία υπηρεσιών με έναν ισχυρό επαγγελματικό τομέα και ένα καλά μορφωμένο εργατικό δυναμικό. Η πρόκληση που αντιμετωπίζει τώρα είναι να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να καινοτομεί και να αναπτύσσει νέες υπηρεσίες, διατηρώντας παράλληλα τα υψηλότερα πρότυπα. Αυτό σημαίνει να συμβαδίζει με την τεχνολογική πρόοδο και να επενδύει στην έρευνα και την ανάπτυξη. Η Κύπρος επενδύει σήμερα λιγότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ σε αυτούς τους τομείς και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να βελτιώσει. Ως εταιρεία, βλέπουμε αυτό ως προτεραιότητα, που αντανακλάται στο γεγονός ότι αναπτύσσουμε επί του παρόντος έναν κόμβο νομικής τεχνολογικής καινοτομίας. Επίσης, πρέπει να γίνουν πολλά για την «πράσινη» οικονομία, αλλά, σε αντίθεση με πολλά έθνη, η Κύπρος έχει αρκετή ηλιοφάνεια, άνεμο και κύματα για να την βοηθήσουν να κάνει την στροφή.

Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αναμένετε να αντιμετωπίσει ο δικηγορικός κλάδος τα επόμενα 10 χρόνια;
Το νομικό επάγγελμα πρέπει να αγκαλιάσει νέες τεχνολογίες, να αναπτύσσει νέες και εξειδικευμένες υπηρεσίες, αλλά και ταυτόχρονα να κατευθύνει και να συμβάλλει στην κανονιστική εποπτεία. Για να είναι επιτυχημένος ο δικηγόρος του αύριο πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι πελάτες γίνονται ολοένα και πιο εξελιγμένοι και, ως εκ τούτου, πιο απαιτητικοί σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών που αναμένουν να λάβουν. Οι δικηγόροι αναμένεται να επιδείξουν την καλή εμπορική γνώση και κρίση, καθώς και να παρέχουν πολύπλευρη και εξειδικευμένη νομική συνδρομή. Οι πελάτες αναμένουν από τον δικηγόρο τους να μεγιστοποιήσει τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας προκειμένου να παρέχει ταχύτερες, πιο ποιοτικές και οικονομικότες υπηρεσίες. Οι δικηγόροι θα αντιμετωπίσουν επίσης το βάρος να διασφαλίσουν ότι τόσο αυτοί όσο και οι πελάτες τους λειτουργούν εντός του όλο και πιο σύνθετου ιστού εθνικών και διεθνών κανονισμών. Οι προκλήσεις γίνονται εμπόδια μόνο σε εκείνους που υποκύπτουν σε αυτά. Ευέλικτες, προσανατολισμένες προς το μέλλον επιχειρήσεις θα χρησιμοποιήσουν κάθε πρόκληση ως ευκαιρία να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό και να αναπτυχθούν. Αυτή είναι η προσέγγιση που πρέπει να υιοθετήσουμε προκειμένου να αγκαλιάσουμε το μέλλον και τις προκλήσεις του.

Η συνέντευξη θα δημοσιευθεί σε ειδική επετειακή έκδοση για τα 10 χρόνια Limassol Economic Forum

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit