Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε εύφορη γεωργική γη στην Επ. Γεωργίας-Τι λέει η οδηγία και η σύσταση της Κομισιόν

Τους τρόπους διαφύλαξης της εύφορης γεωργικής γης και των περιοχών αναδασμού από τις εγκαταστάσεις πάρκων φωτοβολταϊκών, συζήτησε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ότι ξανά είχαν σήμερα στην Επιτροπή Γεωργίας το θέμα της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις περιοχές που είναι υψηλής γεωργικής αξίας, εύφορη γη.

«Θέλω απλά να υπενθυμίσω ότι με βάση την οδηγία του 2023, δηλαδή οδηγία που πέρασε δύο χρόνια και συζητιέται άλλα δύο με τρία χρόνια πριν, άρα το ξέραμε εδώ και πολλά χρόνια. Έπρεπε μέχρι τις 21 του Μάη του 2025, δηλαδή το Μάιο που πέρασε να κάνουμε χαρτογράφηση της χωροθέτησης των ΑΠΕ που έχουμε στην Κύπρο», ανέφερε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, «η οδηγία μας λέει να κάνουμε εντοπισμό των περιοχών επιτάχυνσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μας λέει μάλιστα ότι πρέπει να βρούμε σε ποιες περιοχές θα κάνουμε επιτάχυνση των ΑΠΕ, να κάνουμε μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, να κάνουμε δημόσιες διαβουλεύσεις και μετά όταν είμαστε έτοιμοι θα πρέπει μέχρι το Φεβρουάριο του 2026 να προχωρήσουμε σε έγκριση».

«Καταλαβαίνετε ότι από τώρα ως το Φεβρουάριο του 2026 δεν πρόκειται να τα κάνουμε και ακόμα έχουμε τούτα τα προβλήματα με την καταστροφή της γεωργικής γης», σημείωσε.

Ο κ. Θεοπέμπτου υπενθύμισε επίσης «τη σύσταση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι λόγω των προβλημάτων που έχουμε με την αλλαγή του κλίματος λόγω της φυσιολογικής αύξησης του πληθυσμού και λόγω της αναμενόμενης αύξησης της μετανάστευσης, μας συστήνουν να κάνουμε μία μελέτη για την βιοοικονομία της Κύπρου». 

Δηλαδή, εξήγησε, «να δούμε ποιες είναι οι περιοχές που έχουμε, ποιες είναι οι δυνατότητες μας να παράξουμε τροφή, γιατί προβλέπεται που τα Ηνωμένα Έθνη ότι μετά από το 2030 θα ξεκινήσει η Ευρώπη να έχει πρόβλημα παραγωγής τροφής, αν δεν φροντίσουμε από τώρα να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα, να προστατεύσουμε τη γεωργική μας γη».

«Για αυτό είναι πολλαπλές οι πιέσεις οι οποίες έχει η κυπριακή Κυβέρνηση και οι υποχρεώσεις της να φροντίσει για τούτα τα απλά τα πράγματα που πρέπει να κάνει, αλλά δυστυχώς περνούν οι ημερομηνίες, αγνοούμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες και συνεχίζουμε να κάνουμε εκείνο που κάμναμε», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Φρέναρε η αγορά αυτοκινήτου το πρώτο εξάμηνο...Κάμψη στα σαλούν, άνοδος για υβριδικά και ηλεκτρικά
Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε εύφορη γεωργική γη στην Επ. Γεωργίας-Τι λέει η οδηγία και η σύσταση της Κομισιόν
Έγινε το αναμενόμενο...Εξαντλήθηκαν εν ριπή οφθαλμού οι χορηγίες για την ηλεκτροκίνηση
Θέατρο του παραλόγου η ηλεκτρική διασύνδεση-Πλήρης στασιμότητα, αλλά το έργο «συνεχίζεται» και θέλει χρήμα ο ΑΔΜΗΕ
Γ. Παπαναστασίου: Άρχισε να μαζεύεται κάποια ποσότητα εμπορεύσιμη και οικονομικά βιώσιμη-Τα επόμενα βήματα για το «Πήγασος 1»
Minotti: Ενισχύει την παρουσία της στην κυπριακή αγορά-Νέο flaghship κατάστημα στο Trilogy Limassol Seafront
Βασίλης Δημητριάδης: Διαφορά φιλοσοφίας με την κυβέρνηση για την ναυτιλία-Ετοιμάζει προτάσεις και δράσεις ο ΔΗΣΥ
Θεόδωρος Παρπέρης: Αύξηση των ΑΞΕ μέσα από την ανάδειξη της Κύπρου σε κόμβο family offices στην περιοχή
Γιώργος Παπαναστασίου: Κόστος ενέργειας και γραφειοκρατία τα βασικά προβλήματα των βιομηχανιών Λεμεσού
Στήλη καθαρού φυσικού αέριου 350 μέτρων στον στόχο «Πήγασος-1»…Ενημερώθηκε από ExxonMobil ο Χριστοδουλίδης