Βασίλης Δημητριάδης: Διαφορά φιλοσοφίας με την κυβέρνηση για την ναυτιλία-Ετοιμάζει προτάσεις και δράσεις ο ΔΗΣΥ
Γιώργος Πλουτάρχου 06:35 - 08 Ιουλίου 2025

Για διαφορά φιλοσοφίας του ΔΗΣΥ με την κυβέρνηση όσον αφορά την διαχείριση του τομέα της ναυτιλίας, κάνει λόγο ο υπεύθυνος του οριζόντιου χαρτοφυλακίου για την ναυτιλία και την γαλάζια οικονομία στο Συμβούλιο Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου, του κόμματος, τέως Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης.
Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews ο κ. Δημητριάδης τονίζει πως η ναυτιλία προσεγγίζεται από τον ΔΗΣΥ ως ένα στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο της Κύπρου, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν έκτισε πάνω στις όποιες υφιστάμενες πολιτικές και πρωτοβουλίες είχαν εκπονηθεί προηγουμένως και ότι αντίθετα τις πλείστες τις έχει, κατά την έκφρασή του, εξαφανίσει.
Όπως υποστηρίζει συναφώς ο Βασίλης Δημητριάδης, η παρούσα κυβέρνηση λειτουργεί με προσέγγιση περισσότερο διεκπεραιωτή των καθημερινών θεμάτων που προκύπτουν, εν αντιθέσει, σύμφωνα με τον ίδιο, με το όραμα και τη στρατηγική που επί προηγούμενης διακυβέρνησης είχαν σχεδιαστεί και τεθεί προς υλοποίηση.
Υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως ένα ποιοτικό διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, ο κ. Δημητριάδης επισημαίνει πως για ένα εθνικό περιουσιακό στοιχείο όπως η ναυτιλία, θα πρέπει να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια, αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας δράσεις που προσδίδουν προστιθέμενη αξία και όχι ακυρώνοντας, απλώς και μόνο, γιατί διαμορφώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο Βασίλης Δημητριάδης εκφράζει την ετοιμότητα του ΔΗΣΥ να στηρίξει προτάσεις από την Κυβέρνηση που δημιουργούν προοπτική μακροχρόνιας ανάπτυξης του τομέα, σημειώνοντας πως η εποικοδομητική στάση του κόμματος δεν περιορίζεται μόνο στη στήριξη των όποιων κυβερνητικών προτάσεων, αλλά και στη δρομολόγηση αριθμού προτάσεων και δράσεων για τη ναυτιλία τις οποίες θα παρουσιάσουμε εντός του 2026.
«Προτάσεις και πρωτοβουλίες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας, καθώς και στις προσδοκίες της ναυτιλιακής βιομηχανίας», διαμηνύει.
- Διαβάστε επίσης: Νικόλας Παπακωνσταντίνου: Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Ολιστική πρόταση από ΔΗΣΥ
- Διαβάστε επίσης: Πέτρος Λοής: Ευρύτερο, εξυπνότερο και πιο ανθεκτικό μοντέλο η πρόταση του ΔΗΣΥ για την οικονομία-Προτάσσουμε μεταρρυθμίσεις
- Διαβάστε επίσης: Γιάννης Γεωργούλας: Ουσιαστικά βήματα σε ψηφιακή πολιτική, έρευνα και καινοτομία-Δημιουργικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ
- Διαβάστε επίσης: Τζ. Κωνσταντίνου Παναγιώτου: Η διαφθορά στην Κύπρο και αυτό που έρχεται να καταπολεμήσει δραστικά η πρόταση του ΔΗΣΥ
Καταγράφουμε δηλώσεις, τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και της αρμόδιας Υφυπουργού Μαρίνας Χατζημανώλη, διά των οποίων προκύπτει η μεγάλη σημασία που η κυβέρνηση αποδίδει στον τομέα της ναυτιλίας ως ζωτικής σημασίας πυλώνα της κυπριακής οικονομίας. Έχοντας διατελέσει Υφυπουργός Ναυτιλίας, ποια είναι η αίσθηση που εσείς αποκομίζετε;
Η ναυτιλία αποτελεί εθνικό περιουσιακό στοιχείο και ως τέτοιο κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα πρέπει να το αντιμετωπίζουν. Η μεν αντιπολίτευση εκτιμώ θα πρέπει να αποφεύγει συνειδητά την συμπερίληψη της ναυτιλίας στην σφαίρα της δημόσιας κρητικής, παρεμβαίνοντας για να στηρίξει όπου καλείται, ιδιαίτερα στα πλαίσια της άσκησης του κοινοβουλευτικού έργου, τον τομέα.
Η δε κυβέρνηση να διασφαλίζει τη συνέχεια των θετικών πολιτικών που έχουν υιοθετηθεί και να διαμορφώνει νέες πολιτικές ή να επικαιροποιεί υφιστάμενες όπου κρίνεται αναγκαίο.
Η παρούσα κυβέρνηση αντίθετα δεν έκτισε πάνω στις όποιες υφιστάμενες πολιτικές και πρωτοβουλίες που είχαμε εκπονήσει, αντίθετα τις πλείστες τις έχει εξαφανίσει
Η αντιπολίτευση διαχρονικά τηρούσε και τηρεί αυτόν τον «άγραφο κανόνα», η παρούσα κυβέρνηση αντίθετα δεν έκτισε πάνω στις όποιες υφιστάμενες πολιτικές και πρωτοβουλίες που είχαμε εκπονήσει, αντίθετα τις πλείστες τις έχει εξαφανίσει.
Τώρα όσο αφορά το ερώτημα σας, αλίμονο η ναυτιλία να μην είναι προτεραιότητα της εκάστοτε κυβέρνησης. Άλλωστε γ’ αυτό δημιουργήθηκε το Υφυπουργείο, για να δοθεί η πρέπουσα σημασία στον τομέα.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όντως έχει εντάξει τη ναυτιλία στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, όμως διαπιστώνεται μια πολύ διαφορετική φιλοσοφία από την παρούσα διακυβέρνηση
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όντως έχει εντάξει τη ναυτιλία στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, όμως διαπιστώνεται μια πολύ διαφορετική φιλοσοφία από την παρούσα διακυβέρνηση.
Μια προσέγγιση περισσότερο διεκπεραιωτή των καθημερινών θεμάτων που προκύπτουν εν αντιθέσει με το όραμα και τη στρατηγική που είχαμε σχεδιάσει και θέσαμε προς υλοποίηση επί ημερών μας και μάλιστα υπό πολύ αντίξοες συνθήκες (πανδημία και Ουκρανικό με απανωτά πακέτα κυρώσεων που έπληξαν τη ναυτιλία).
Ποιοτικό διεθνές ναυτιλιακό κέντρο εδώ και χρόνια η Κύπρος
Με την συνεισφορά του ναυτιλιακού τομέα στο ΑΕΠ της χώρας να ανέρχεται περίπου στο 7% και να διαχειρίζεται στόλο άνω των 2800 πλοίων, την πέραν του 18% αύξηση του κυπριακού νηολογίου την τελευταία διετία, όπως και με το αυξημένο ενδιαφέρον ναυτιλιακών εταιρειών για επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο, δεν θα λέγατε δηλαδή ότι η χώρα μας κερδίζει το στοίχημα καθιέρωσής της ως ένα παγκόσμιας εμβέλειας διεθνές ναυτιλιακό κέντρο;
Η Κύπρος έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως ένα ποιοτικό διεθνές ναυτιλιακό κέντρο. Η κυπριακή σημαία έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη και ποιοτική ενώ η Κύπρος αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα κέντρα παροχής υπηρεσιών πλοιοδιαχείρισης.
Το 2022 ήταν η χρονιά που απωλέσαμε σημαντικό μερίδιο του στόλου που αφορά τα δεξαμενόπλοια λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.
Τα τελευταία δύο χρόνια όντως καταγράφεται αύξηση του κυπριακού στόλου η οποία ανέρχεται σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία του οίκου Clarksons γύρω στο 11.5% και όχι στο 18% που δηλώνει η κυβέρνηση
Τα τελευταία δύο χρόνια όντως καταγράφεται αύξηση του κυπριακού στόλου η οποία ανέρχεται σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία του οίκου Clarksons γύρω στο 11.5% και όχι στο 18% που δηλώνει η κυβέρνηση. Η αύξηση αυτή, ανεξαρτήτως ποσοστού, είναι αξιοσημείωτη και την χαιρετίζουμε.
Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έμφαση που δόθηκε στην ελληνική αγορά, τον πλούτο εμπειρογνωμοσύνης των στελεχών του Υφυπουργείου Ναυτιλίας που διαχρονικά προσφέρει ποιοτική εξυπηρέτηση και στήριξη στη ναυτιλιακή βιομηχανία 24/7, κάτι που δεν διαθέτουν άλλα ανταγωνιστικά νηολόγια στο βαθμό που παρατηρείται στην Κύπρο, καθώς και στη στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Εδώ αξίζουν συγχαρητήρια στους Κύπριους πλοιοκτήτες, αλλά και στο σύνολο της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας που διαχρονικά αποτελούν τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές και καλύτερους πρεσβευτές της κυπριακής ναυτιλίας.
Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αύξηση του στόλου, ιδιαίτερα όταν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Υφυπουργείου και στοχεύσουμε ουσιαστικά και σε άλλες αγορές πέραν της ελληνικής
Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αύξηση του στόλου, ιδιαίτερα όταν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Υφυπουργείου και στοχεύσουμε ουσιαστικά και σε άλλες αγορές πέραν της ελληνικής.
Πρόκειται για στόχους που είχαμε θέσει και αποτυπώνονταν με συγκεκριμένες δράσεις στην εθνική στρατηγική που είχαμε εκπονήσει.
Άκρως σημαντικός ο τομέας της κρουαζιέρας
Είχαμε τον περασμένο Οκτώβριο την έγκριση της Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό κρουαζιέρας από το Υπουργικό Συμβούλιο. Πόσο σημαντική θεωρείτε αυτή την εξέλιξη για την κυπριακή ναυτιλία και πώς αποτιμάται την υλοποίηση του εγχειρήματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ελλάδα, που ως γνωστό είναι επί δικών σας ημερών που σχεδιάστηκε και εγκαινιάστηκε. Βλέπετε να υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές επέκτασης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και με άλλες χώρες;
Ο τομέας της κρουαζιέρας θεωρείται άκρως σημαντικός για την κυπριακή οικονομία. Στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία, τόσο με τις διευκολύνσεις στις αλλαγές πληρωμάτων όσο και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τους ναυτικούς, που πρώτη υιοθέτησε η Κύπρος, να εκτιμάται από μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας προσελκύοντας κρουαζιερόπλοια στην Κύπρο, τοποθετώντας για πρώτη φορά τη χώρα μας στον χάρτη της παγκόσμιας κρουαζιέρας.
Τότε έγιναν σε όλους αντιληπτά τα πολλαπλά αλυσιδωτά οφέλη της κρουαζιέρας για την κυπριακή οικονομία.
Η ένταξη και διατήρηση της Κύπρου στον παγκόσμιο χάρτη κρουαζιέρας είτε με τα κυπριακά λιμάνια ως λιμένες προορισμού (ports of call) είτε πολύ περισσότερο ως λιμένες αφετηρίας (homeports) αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα που για να κερδηθεί προϋποθέτει πλάνο και σχεδιασμό
Η ένταξη και διατήρηση της Κύπρου στον παγκόσμιο χάρτη κρουαζιέρας είτε με τα κυπριακά λιμάνια ως λιμένες προορισμού (ports of call) είτε πολύ περισσότερο ως λιμένες αφετηρίας (homeports) αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα που για να κερδηθεί προϋποθέτει πλάνο και σχεδιασμό, ενώ παράλληλα εξαρτάται και από εξωγενείς παράγοντες που αφορούν τη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή.
Τους εξωγενείς παράγοντες δεν τους επηρεάζουμε συνεπώς ως Κύπρος ορθά προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια εθνική στρατηγική η οποία θα πρέπει να διαμορφώνεται και να προσαρμόζεται σε σχέση με το τι προσφέρουν άλλοι προορισμοί.
Προϋποθέτει πακέτο κινήτρων για τις εταιρείες κρουαζιερόπλοιων, ανταγωνιστικά λιμενικά τέλη σε σχέση με άλλους λιμένες της περιοχής, σχεδιασμό ακόμη και σε σχέση με την αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου για την οποία ο τομέας της κρουαζιέρας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο αλλά και κίνητρο ιδιαίτερα για ανάπτυξη του homeporting.
Η κρουαζιέρα, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να αποτελέσει και μέρος της λύσης στη προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της εποχικότητας που αντιμετωπίζουμε ως τουριστική βιομηχανία
Η κρουαζιέρα, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να αποτελέσει και μέρος της λύσης στη προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της εποχικότητας που αντιμετωπίζουμε ως τουριστική βιομηχανία, προσελκύοντας κρουαζιερόπλοια και τη χειμερινή περίοδο.
Όλα αυτά προϋποθέτουν γεωπολιτική σταθερότητα στη γειτονιά μας, αλλά και ένα ολιστικό πλάνο. Όλοι οι φορείς, κυβέρνηση, λιμενική και τουριστική βιομηχανία έχουν ρόλο να διαδραματίσουν και θα πρέπει να αφουγκραστούν τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κλάδου της κρουαζιέρας και να τις μετατρέψουν σε απτές δράσεις.
Η θαλάσσια επιβατική σύνδεση
Όσο αφορά την Θαλάσσια Επιβατική Σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας η επαναδιαπραγμάτευση των όρων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έγκριση που εξασφαλίσαμε για εποχική λειτουργία την κατέστησε ελκυστική στους μεταφορείς με αποτέλεσμα να πετύχουμε το 2022 την επαναλειτουργία της μετά από 21 ολόκληρα χρόνια. Η κυβέρνηση ανανέωσε τη σύμβαση για ακόμη τρία χρόνια. Πρόκειται για συμβατική υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ανάδοχο εταιρεία.
Συγκεκριμένα, στους όρους της συμφωνίας που υπογράψαμε υπήρχε πρόνοια για επέκταση της σύμβασης πέραν των τριών χρόνων με μέγιστη συνολική διάρκεια έξι ετών αν η ανάδοχος εταιρεία πετύχει να ξεπεράσει τον στόχο μεταφοράς συγκεκριμένου αριθμού επιβατών. Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι το κοινό αγκάλιασε την υπηρεσία αυτή.
Πρώτιστος στόχος είναι να καταστεί βιώσιμη η εν λόγω υπηρεσία ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο χωρίς κρατική επιδότηση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028, στον 6ο χρόνο λειτουργίας της γραμμής
Πρώτιστος στόχος είναι να καταστεί βιώσιμη η εν λόγω υπηρεσία ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο χωρίς κρατική επιδότηση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028, στον 6ο χρόνο λειτουργίας της γραμμής.
Η κυβέρνηση θα πρέπει έγκαιρα να αξιολογήσει το όλο θέμα και να καταβάλει σχετική προσπάθεια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαντλώντας όλα τα περιθώρια για τυχόν εξαίρεση και επέκταση της Υπηρεσίας Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος.
Έχοντας στη φαρέτρα της τους πραγματικούς αριθμούς επιβατών που έχουν κάνει χρήση της υπηρεσίας, μπορεί να ενδυναμώσει το αφήγημα μας και την δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Επαναλαμβάνω ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αλλά αξίζει και πρέπει να το προσπαθήσουμε.
Η δυνατότητα επέκτασης της σύνδεσης και σε 3η χώρα θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις βιωσιμότητας της γραμμής, ιδιαίτερα όταν τερματιστεί η κρατική επιδότηση
Η δυνατότητα επέκτασης της σύνδεσης και σε 3η χώρα θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις βιωσιμότητας της γραμμής, ιδιαίτερα όταν τερματιστεί η κρατική επιδότηση.
Από το 2022 που εξασφαλίσαμε την έγκριση και λειτούργησε η υπηρεσία, ήταν από τα πρώτα θέματα που μας είχαν απασχολήσει και με δικιά μας πρωτοβουλία είχαμε κάνει μια πρώτη επαφή με την Υπουργό Μεταφορών του Ισραήλ και αξιολογούσαμε αυτή την προοπτική.
Αντιλαμβάνομαι η έκρυθμη κατάσταση στη περιοχή μοιραία έθεσε προσωρινά τέλος σε αυτή την προοπτική. Προσπάθειες για επέκταση της σύνδεσης σε άλλα γειτονικά κράτη θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστούν.
Οι προκλήσεις για την ναυτιλία και η διαφορά φιλοσοφίας
Ψηφιακός μετασχηματισμός και περιβαλλοντική βιωσιμότητα προβάλλονται από τους επαγγελματίες του κλάδου ως οι πλέον σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο τομέας. Ποιες άλλες προκλήσεις διαπιστώνετε εσείς και πώς η κυπριακή πολιτεία μπορεί να έρθει αρωγός στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων;
Ο πράσινος και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι όντως μεγάλες προκλήσεις αλλά όχι οι μόνες. Απόρροια αυτών των προκλήσεων προκύπτουν και άλλες ανάγκες όπως η μέγιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων για να μπορούν τα πληρώματα αλλά και τα στελέχη που υπηρετούν στη ξηρά, να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στη χρήση των νέων τεχνολογιών (μη ορυκτής προέλευσης καυσίμων ή/και ψηφιακών) σε σχέση με τη λειτουργία του πλοίου.
Πρόκληση αποτελεί επίσης και η ανάγκη προσέλκυσης νέων στα ναυτικά και γαλάζια επαγγέλματα. Η εκάστοτε κυβέρνηση έχει ευθύνη να διαμορφώνει πολιτικές και δράσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων. Ορθά διατηρήθηκαν και εξελίχθηκαν τα πράσινα φορολογικά κίνητρα από την παρούσα κυβέρνηση.
Στα πιο κάτω παραδείγματα όμως διακρίνεται η διαφορά φιλοσοφίας για τον τομέα.
Για ένα εθνικό περιουσιακό στοιχείο όπως η ναυτιλία θα πρέπει να έχουμε συνέπεια και συνέχεια αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας δράσεις που προσδίδουν προστιθέμενη αξία και όχι ακυρώνοντας απλά και μόνο γιατί διαμορφώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση
Επί ημερών μας υιοθετήσαμε δύο καινοτόμες δράσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας οι οποίες απευθύνονταν σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκεί που οι νέοι αξιολογούν διάφορες επιλογές σπουδών και προβληματίζονται για τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους.
Η μία δράση με τίτλο “SEA…your Horizon” αφορούσε την προώθηση της ναυτιλίας και της γαλάζιας οικονομίας μέσω του μαθήματος των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μια διαδραστική ιστοσελίδα και να ανακαλύψουν τον κόσμο της ναυτιλίας.
Η δεύτερη με τίτλο “Let’s DISCO” αφορούσε τη δημιουργία μιας ομάδας 16 νέων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία οι οποίοι μοιράζονταν βιωματικές εμπειρίες με παιδιά και γονείς προωθώντας το τρίπτυχο “Γνωρίζω-Αγαπώ- Ακολουθώ” τη ναυτιλία. Αυτές οι δράσεις τερματίστηκαν χωρίς καμία αιτιολόγηση.
Ακόμη και το Φεστιβάλ “ΘΑΛΑΣΣΑ” που οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε και καθιερώσαμε ως θεσμό δεν είχε στόχο μόνο να προβληθεί η θάλασσα ως επιλογή σπουδών ή επαγγέλματος, άθληση ή ψυχαγωγία.
Επιπρόσθετα στοχεύσαμε τους νέους μας, τους μαθητές μας να συμμετάσχουν οργανωμένα τα σχολεία, κάτι που σταμάτησε να συμβαίνει.
Είναι εδώ που λέμε ότι για ένα εθνικό περιουσιακό στοιχείο όπως η ναυτιλία θα πρέπει να έχουμε συνέπεια και συνέχεια αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας δράσεις που προσδίδουν προστιθέμενη αξία και όχι ακυρώνοντας απλά και μόνο γιατί διαμορφώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
«Η θωράκιση της βιομηχανίας δεν είναι εύκολο εγχείρημα»
Ο τομέας της ναυτιλίας βρίσκεται συχνά-πυκνά στην δίνη διαφορών γεωπολιτικών, οικονομικών ή άλλων αναταράξεων, με πρόσφατα παραδείγματα τους δασμούς Τραμπ και τον πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Υπάρχει τρόπος θωρακισμού της βιομηχανίας έναντι τέτοιου είδους εξελίξεων ή αστάθμητων παραγόντων;
Η ναυτιλία είναι ο αιμοδότης του παγκόσμιου εμπορίου. Μοιραία η γεωπολιτική αστάθεια δημιουργεί αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στις θαλάσσιες μεταφορές, επηρεάζοντας σημαντικά την αποτελεσματική λειτουργία της ναυτιλίας, το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, καθώς και το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων δημιουργώντας πληθωριστικές τάσεις.
Η θωράκιση της βιομηχανίας δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους. Πρώτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται αλλαγή αντίληψης στον τρόπο που προσεγγίζουμε τη ναυτιλία
Η θωράκιση της βιομηχανίας δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους. Πρώτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται αλλαγή αντίληψης στον τρόπο που προσεγγίζουμε τη ναυτιλία.
Δεν πρέπει και δεν μπορεί ο τομέας να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως ένα μέσο μεταφοράς αλλά ως αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής πολιτικής εμπορίου της Ε.Ε.
Ο τομέας πρέπει να έχει περίοπτη θέση στις εξωτερικές ενωσιακές σχέσεις και να συνυπολογίζεται στις πολιτικές και στις δράσεις της Ε.Ε. κατά τρόπο που θα μπορεί να είναι ανθεκτικός στις κρίσεις. Για το θέμα αυτό έχω αρθρογραφήσει και έχω πρόσφατα αναπτύξει τις θέσεις μου σε διεθνή ναυτιλιακά συνέδρια.
Σε εθνικό επίπεδο επιβάλλεται να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά και στρατηγική προσέγγιση, γνώση και αξιοπιστία για να μπορούμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διεκδικούμε αντισταθμιστικά μέτρα για τη ναυτιλία
Παράλληλα, σε εθνικό επίπεδο επιβάλλεται να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά και στρατηγική προσέγγιση, γνώση και αξιοπιστία για να μπορούμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διεκδικούμε αντισταθμιστικά μέτρα για τη ναυτιλία, για να σταματήσει ο τομέας να είναι έρμαιο των γεωπολιτικών εξελίξεων ή έστω να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις.
Στο σημείο αυτό να θυμίσω την μεγάλη προσπάθεια που είχαμε κάνει στη διαπραγμάτευση του 6ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας όπου με πρωτοβουλία και πρόταση της Κύπρου εξασφαλίσαμε γραπτές δεσμεύσεις για αντισταθμιστικά μέτρα για την Ευρωπαϊκή ναυτιλία με συγκεκριμένες εισηγήσεις.
Οι εν λόγω δεσμεύσεις αποτυπώθηκαν μάλιστα στον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Δεν γνωρίζω σε πιο βαθμό υπήρξαν επακόλουθες από πλευράς κυβέρνησης.
Στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο της Κύπρου η ναυτιλία
Ως ΔΗΣΥ, ποιες πολιτικές προτείνετε γενικότερα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής ναυτιλίας και της περαιτέρω βιώσιμης ανάπτυξης του τομέα, υπό το πρίσμα και του οράματος για ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας;
Ως ΔΗΣΥ αντιμετωπίζουμε τη ναυτιλία όπως ακριβώς της αρμόζει, ως ένα στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο της Κύπρου.
Είναι ακριβώς γ’ αυτό τον λόγο που διατηρούμε διαχρονικά υπεύθυνη στάση τόσο στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής μας παρουσίας, όσο και στα πλαίσια της Ομάδας παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, αλλά και ευρύτερα. Δηλώνουμε ετοιμότητα να στηρίξουμε προτάσεις από την Κυβέρνηση που δημιουργούν προοπτική μακροχρόνιας ανάπτυξης του τομέα.
Η εποικοδομητική μας στάση δεν περιορίζεται μόνο στη στήριξη των όποιων κυβερνητικών προτάσεων, αλλά και στη δρομολόγηση αριθμού προτάσεων και δράσεων για τη ναυτιλία τις οποίες θα παρουσιάσουμε εντός του 2026
Η εποικοδομητική μας στάση δεν περιορίζεται μόνο στη στήριξη των όποιων κυβερνητικών προτάσεων, αλλά και στη δρομολόγηση αριθμού προτάσεων και δράσεων για τη ναυτιλία τις οποίες θα παρουσιάσουμε εντός του 2026.
Προτάσεις και πρωτοβουλίες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας καθώς και στις προσδοκίες της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Η γαλάζια οικονομία έχει τεράστια προοπτική και θα πρέπει να θέσουμε γερές βάσεις ανάπτυξης της. Πρόκειται για το σύνολο των θαλάσσιων δραστηριοτήτων οι οποίες θα πρέπει να αναπτυχθούν ολιστικά μεγιστοποιώντας το θαλάσσιο αναπτυξιακό δυναμικό της Κύπρου κατά τρόπο αειφόρο.
Έχουμε πλέον το νομοθετικό πλαίσιο του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και θα πρέπει να αξιοποιηθεί στην ενδυνάμωση του αφηγήματος μας-προσθέτοντας το στη φαρέτρα μας-για προσέλκυση επενδύσεων. Πρόκειται για ένα δια-τομεακό εργαλείο που πρέπει να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά.
Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να συνδράμουν όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας μπορεί να έχει ένα συντονιστικό ρόλο όμως οι πολιτικές και οι προτεραιότητες όλων των Υπουργείων και κρατικών Υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα θα πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να ευθυγραμμιστούν αν θέλουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα.
Σε διαφορετική περίπτωση το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο δεν θα έχει την αναμενόμενη προστιθέμενη αξία.