Με πυξίδα τη βιωσιμότητα το ΙΝΓΚ πρωτοπορεί για τρίτη χρονιά-Διάκριση στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, με αφορμή τη διάκρισή του για 3η συνεχή χρονιά, με το «Αργυρό Μετάλλιο Περιβάλλοντος για Περιβαλλοντικές Πολιτικές και Δράσεις» για τη χρονιά 2024, στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ της υγείας, της έρευνας, της εκπαίδευσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Λειτουργός Υγείας, Ασφάλειας και Ποιότητας του ΙΝΓΚ, κα Μαρία Θεοχαρίδου, παρέλαβε το βραβείο κατά την Τελετή Βράβευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου, 2025 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου στη Λευκωσία. Τα βραβεία παρέδωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρία Παναγιώτου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η εν λόγω διάκριση δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, αλλά έρχεται ως αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης και συστηματικής περιβαλλοντικής στρατηγικής του Ινστιτούτου. Στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του ΙΝΓΚ βρίσκεται πάντοτε η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η υιοθέτηση υπεύθυνων πρακτικών που στοχεύουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Συγκεκριμένα, έχουν δημιουργηθεί και υπογραφεί διάφορες πολιτικές (Περιβαλλοντική, για την Ενεργειακή Διαχείριση, Ασφάλειας και Υγείας, Ποιότητας, κ.α.), οι οποίες αντικατοπτρίζουν τη σταθερή δέσμευση της Διοίκησης στην υιοθέτηση και εφαρμογή υπεύθυνων πρακτικών.

Παράλληλα, το ΙΝΓΚ έχει δεσμευτεί με την υπογραφή της διακήρυξης για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά την συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό έργο Business4Climate. Το έργο αυτό παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για την εκτίμηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις δραστηριότητες του ΙΝΓΚ και έχει υποβληθεί σχετικό σχέδιο δράσης για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου του οργανισμού κατά 8% έως το 2030. Με αυτή τη δέσμευση, το ΙΝΓΚ υποχρεώνεται να μειώσει τα απόβλητά του, την ενεργειακή κατανάλωσή του και να συμβάλει στη μείωση των ενεργειακών του εκπομπών στην ατμόσφαιρα.

Στην παρούσα φάση, στους χώρους του ΙΝΓΚ υπάρχει ορθή διαχείριση διαφόρων ειδών αποβλήτων, όπως: PMD, χαρτί, μπαταρίες, λάμπες/λαμπτήρες, μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, επικίνδυνα κλινικά απόβλητα, τοξικά και μολυσματικά, χημικά κατάλοιπα από εργαστήρια και άλλα διαβρωτικά απόβλητα, αιχμηρά αντικείμενα (βελόνες, κλπ.), κατάλοιπα μελανιών και άλλων εξαρτημάτων των εκτυπωτών, μαγειρικά λίπη και έλαια, μπάζα και άλλα οικοδομικά και αδρανή υλικά, κλπ.

Αξίζει να αναφερθεί πως με τη συνεργασία του φαρμακείου του Ινστιτούτου, γίνεται ορθή συλλογή και καταστροφή ληγμένων/ αχρησιμοποίητων φαρμάκων.

Σχετικά με την Ενεργειακή Διαχείριση, υπάρχει Πλάνο Δέσμευσης για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων, μείωση των εκπομπών CO2, κλπ. Έχει δημιουργηθεί σχετικός οδηγός (Energy Guide) για τα διάφορα συστήματα και τον εξοπλισμό για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο κτίριο.

Όπως υποδεικνύεται και μέσα από τα συστήματα ποιότητας CHKS, ISO 15189, ISO 17025, CAP και ISO 50001, που εφαρμόζονται, το ΙΝΓΚ προβαίνει σε τακτικές ενημερώσεις και διοχέτευση πληροφορίων προς όλο το προσωπικό και τους συνεργάτες του για περιβαλλοντικά θέματα, ενεργειακή διαχείριση, κλπ.

Οι εξωτερικοί και εσωτερικοί συνεργάτες, προμηθευτές, προσωπικό, κ.α., ενημερώνονται και εμπλέκονται ανάλογα, έτσι ώστε να συμβάλουν έμπρακτα στην εφαρμογή των προαναφερθέντων πολιτικών.

Κατά την πρόσληψη νέου προσωπικού, εισδοχή νέων φοιτητών, συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες, υπεργολάβους, κ.α., το Γραφείο Ασφάλειας, Υγείας και Ποιότητας, αναλαμβάνει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πιο πάνω ομάδων για την σωστή διαχείριση αποβλήτων και ανακύκλωση.

Συχνά, διεξάγονται δράσεις που περιλαμβάνουν και τον καθαρισμό δεντροφυτεμένων περιοχών γύρω από το ΙΝΓΚ, ευαισθητοποίησης των ατόμων που εργάζονται ή/και επισκέπτονται το ΙΝΓΚ, ή άλλες παρόμοιες δραστηριότητες για το περιβάλλον.

Οι δράσεις του ΙΝΓΚ για την Αειφόρο Ανάπτυξη, επεκτείνονται και στη διδασκαλία, την έρευνα, τις υπηρεσίες υγείας, ενώ αγγίζουν πολλούς από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, η φροντίδα για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από τις δραστηριότητές μας, εφαρμόζουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αφοσίωση, τη συνέπεια και την ευαισθησία μας απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με υπευθυνότητα, συμβάλλοντας σ’ ένα βιώσιμο μέλλον για όλους», δήλωσε ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, καθ. Λεωνίδας Φυλακτού.

Δειτε Επισης

Taste Cyprus 2025 by Mare Resorts: Η γευστική εμπειρία του καλοκαιριού συνεχίζεται-Δείτε πού και πότε
ΟΕΒ: Δυσανάλογο μέτρο με απρόβλεπτες συνέπειες για την αλυσίδα εφοδιασμού η απεργία μεταφορέων Α’
Εναρκτήρια εκδήλωση του Ερευνητικού Κέντρου Μνημοσύνη από την έδρα UNESCO του ΤΕΠΑΚ
Όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων-«Σταθερό θεσμικό περιβάλλον»
Με πυξίδα τη βιωσιμότητα το ΙΝΓΚ πρωτοπορεί για τρίτη χρονιά-Διάκριση στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία
Βιωματικό εργαστήριο για τη μεταγεννητική περίοδο στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Η ΟΜΟΝΟΙΑ πιστοποιήθηκε με το ISO 37001 κατά της δωροδοκίας της και διαφθοράς
Universal Life: Στηρίζει τη νέα γενιά επιστημόνων και επιβραβεύει την αριστεία
Harris Kyriakides: Τα νέα νομικά δεδομένα για τις τράπεζες
Σεμινάριο της Harris Kyriakides: «Latest Developments in Insurance Law»