Powered by

Abdulla bin Touq Al Marri: Το οικονομικό μοντέλο των ΗΑΕ και η ισχυρή δυναμική για συνεργασία με την Κύπρο

Την στρατηγική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την ευημερία σε έναν πολυπολικό κόσμο σκιαγράφησε ο Abdulla bin Touq Al Marri, υπουργός Οικονομίας της χώρας, από τη διαφοροποίηση της από μια οικονομία που στηρίζεται στο πετρέλαιο έως την ανάδειξή της σε ανταγωνιστή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Σε συνέντευξή του στην έκδοση The Cyprus Journal of Wealth Management, αναλύει τους ταχέως αναπτυσσόμενους δεσμούς μεταξύ Κύπρου και ΗΑΕ, μετά την πρόσφατη διοργάνωση του Investopia Global Mediterranean στο νησί, της εμβληματικής επενδυτικής πλατφόρμας των ΗΑΕ για την προσέλκυση παγκόσμιων κεφαλαίων και διαλόγου.

Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΑΕ διαπιστώνει μια ισχυρή δυναμική για διμερή συνεργασία με την Κύπρο μέσω της δημιουργίας κοινών ερευνητικών κόμβων, ακαδημαϊκών προγραμμάτων ανταλλαγών και πλατφορμών μεταφοράς τεχνολογίας, εξηγώντας ότι αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να εμβαθύνουν τα διασυνοριακά οικοσυστήματα καινοτομίας και να επιταχύνουν την κοινή πρόοδο σε κρίσιμους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική υπολογιστική, η βιωσιμότητα και η ψηφιακή διπλωματία.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής έγκαιρων κανονιστικών μεταρρυθμίσεων και του σχεδιασμού στοχευμένων κινήτρων για κάθε τομέα με στόχο την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων από μικρότερες οικονομίες, όπως η κυπριακή.

Εξάλλου, ο Abdulla bin Touq Al Marri σημειώνει ότι η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν εταίρους με προτεραιότητα στο πλαίσιο της ευρύτερης μεσογειακής στρατηγικής των ΗΑΕ, η οποία στοχεύει στην εμβάθυνση των οικονομικών, τεχνολογικών και στρατηγικών δεσμών σε ολόκληρη την περιοχή, τονίζοντας ότι η επιλογή της Κύπρου για τη φιλοξενία του Investopia Global Mediterranean επιβεβαιώνει αυτό το γεγονός.

Σε μια εποχή αυξανόμενης παγκόσμιας αβεβαιότητας, από τις μεταβαλλόμενες πολιτικές δασμών έως τον κατακερματισμό του παγκόσμιου εμπορίου, πώς ενεργούν τα ΗΑΕ, ώστε να παραμείνουν ένας ευέλικτος και ανθεκτικός κόμβος για το διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις;

Τα ΗΑΕ συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε έναν ολοένα και πιο πολυπολικό κόσμο, υιοθετώντας μια πολιτική ανοιχτού εμπορίου, οικονομικής διαφοροποίησης και βαθιών παγκόσμιων συνεργασιών.

Αναγνωρίζουμε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη έγκειται στην οικοδόμηση γεφυρών και όχι τειχών σε αγορές και περιοχές.

Για τον σκοπό αυτό, τα ΗΑΕ έχουν συνάψει 19 ολοκληρωμένες συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης (CEPA) με στρατηγικές οικονομίες, που συλλογικά αντιπροσωπεύουν μια αγορά άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Αυτές οι συμφωνίες αποτελούν βασικό μέρος της στρατηγικής μας για τη μείωση της εξάρτησης από οποιοδήποτε μεμονωμένο μπλοκ και την ενίσχυση της θέσης μας ως παγκόσμιος κόμβος εμπορίου και επενδύσεων.

Παράλληλα, οι υποδομές των logistics παγκόσμιας κλάσης των ΗΑΕ, οι οποίες κατατάσσονται μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκοσμίως, διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα και τη συνέχεια ακόμη και απέναντι σε διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας

Μαζί, αυτοί οι πυλώνες επιτρέπουν στα ΗΑΕ να παραμείνουν ευέλικτα, συνδεδεμένα και ανταγωνιστικά στο διεθνές σκηνικό.

Το πρότυπο οικονομικής διαφοροποίησης και τι μπορεί να μάθει η Κύπρος

Με τους τομείς εκτός πετρελαίου να αντιπροσωπεύουν πλέον το 75% του ΑΕΠ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η χώρα αποτελεί πρότυπο οικονομικής διαφοροποίησης. Ποιες αποφάσεις αποδείχθηκαν καθοριστικές για την επίτευξη αυτής της αλλαγής; Και ποια μαθήματα μπορούν να αντλήσουν μικρότερης κλίμακας οικονομίες, όπως η κυπριακή;

Η οικονομική διαφοροποίηση των ΗΑΕ υπερβαίνει τους αριθμούς, καθώς βασίζεται σε ουσιαστικό μετασχηματισμό. Αυτή η δέσμευση είναι εμφανής στις τροποποιήσεις που έγιναν στο νομικό και κανονιστικό περιβάλλον, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικό, διαφανές και χωρίς αποκλεισμούς.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η εισαγωγή 100% ξένης ιδιοκτησίας σε βασικούς τομείς, η αναμόρφωση του καθεστώτος residency με golden visa και άλλες βίζες, η ενίσχυση των πλαισίων καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, η επέκταση των ελεύθερων ζωνών, ισχυρές επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, την fintech και την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και η εφαρμογή νόμων για την ψηφιακή οικονομία που προωθούν την καινοτομία, διασφαλίζοντας παράλληλα την ιδιωτικότητα και την ηθική.

Συνάμα, δρομολογήθηκαν εξειδικευμένα μέτρα για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των startups και των οικογενειακών επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην τροφοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι ολοκληρωμένες συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης που προανέφερα οδηγούν την ανάπτυξή μας σε κρίσιμους τομείς, όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, η καθαρή ενέργεια, η προηγμένη τεχνολογία και τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων.

Επιπλέον, οι επενδύσεις μας σε τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κυκλική οικονομία, η βιοτεχνολογία, η έρευνα και ανάπτυξη και η προηγμένη βιομηχανική παραγωγή ήταν ισχυρές. Ξεκίνησε ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων σε νέους οικονομικούς τομείς και την υποστήριξη επιχειρήσεων και startups που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς.

Μόνο η επικύρωση των εν λόγω οικονομικών συμφωνιών (CEPA) βοήθησε τον τομέα του εμπορίου εκτός του πετρελαίου των ΗΑΕ να εκτοξευθεί σε πάνω από 1,4 τρισεκατομμύρια AED (περίπου 236 δισεκατομμύρια ευρώ) στο πρώτο εξάμηνο του 2024, καταγράφοντας αύξηση 66% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

Το ΑΕΠ εκτός πετρελαίου αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 6,2% κατά την περίοδο 2021-2024, με τις μεταφορές και το ICT να ηγούνται της ανάπτυξης το 2024.

Για τις μικρότερες οικονομίες, όπως η Κύπρος, η εμπειρία των ΗΑΕ υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής έγκαιρων κανονιστικών μεταρρυθμίσεων και του σχεδιασμού στοχευμένων κινήτρων για κάθε τομέα με στόχο την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Αυτά τα στρατηγικά μέτρα μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη της καινοτομίας και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης βιομηχανιών υψηλού δυναμικού, τοποθετώντας τελικά την οικονομία για βιώσιμη ανάπτυξη σε μια ολοένα και πιο διασυνδεδεμένη παγκόσμια αγορά.

Διαπιστώνουμε μια ισχυρή δυναμική για διμερή συνεργασία μεταξύ ΗΑΕ και Κύπρου μέσω της δημιουργίας κοινών ερευνητικών κόμβων, ακαδημαϊκών προγραμμάτων ανταλλαγών και πλατφορμών μεταφοράς τεχνολογίας

Ισχυρή δυναμική για διμερή συνεργασία

Η Κύπρος και τα ΗΑΕ μεταβαίνουν και οι δύο σε οικονομίες που βασίζονται στη γνώση. Πέρα από τις υποδομές και τις επενδύσεις, πώς τα ΗΑΕ προωθούν το είδος του πνευματικού και επιχειρηματικού ανθρώπινου δυναμικού που υποστηρίζει μια τέτοια μετατόπιση; Και πού βλέπετε δυνατότητες για διμερή συνεργασία;

Τα ΗΑΕ προωθούν ραγδαία τη θέση τους ως παγκόσμιος κόμβος για αναδυόμενες τεχνολογίες, μέσω τολμηρών θεσμικών και ακαδημαϊκών πρωτοβουλιών.

Η πρόσφατη έναρξη της λειτουργίας του Συμβουλίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Προηγμένης Τεχνολογίας, μαζί με την ανάπτυξη σημαντικών πανεπιστημιουπόλεων τεχνητής νοημοσύνης στο Άμπου Ντάμπι, αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της χώρας μας να διαμορφώσει το μέλλον της καινοτομίας.

Ταυτόχρονα, τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα, όπως το Mohamed bin Zayed University of Artificial Intelligence (MBZUAI) και η Anwar Gargash Diplomatic Academy, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία της επόμενης γενιάς ηγετών, στοχαστών και τεχνολόγων.

Κοιτώντας μπροστά, διαπιστώνουμε μια ισχυρή δυναμική για διμερή συνεργασία μεταξύ των ΗΑΕ και της Κύπρου μέσω της δημιουργίας κοινών ερευνητικών κόμβων, ακαδημαϊκών προγραμμάτων ανταλλαγών και πλατφορμών μεταφοράς τεχνολογίας.

Αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να εμβαθύνουν τα διασυνοριακά οικοσυστήματα καινοτομίας και να επιταχύνουν την κοινή πρόοδο σε κρίσιμους τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική υπολογιστική, η βιωσιμότητα και η ψηφιακή διπλωματία.

Τα ΗΑΕ έχουν κάνει τολμηρά βήματα στην τεχνητή νοημοσύνη, από το Falcon μέχρι την πρόσφατη συνεργασία ημιαγωγών με τις ΗΠΑ. Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος της χώρας; Να αποτελεί περιφερειακό ηγέτη ή μια παγκόσμια δύναμη στην τεχνητή νοημοσύνη;

Τα ΗΑΕ οικοδομούν ενεργά κυρίαρχες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης με τη φιλοδοξία να ηγηθούν στο παγκόσμιο σκηνικό.

Ένα σαφές παράδειγμα αυτού είναι το Falcon LLM, ένα από τα κορυφαία μοντέλα γλώσσας ανοιχτού κώδικα στον κόσμο, το οποίο αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη εγχώριων λύσεων τεχνητής νοημοσύνης που είναι ταυτόχρονα πρωτοποριακές και προσβάσιμες.

Αλλά η φιλοδοξία μας υπερβαίνει την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Επικεντρωνόμαστε στη διαμόρφωση ολόκληρου του οικοσυστήματος που τις περιβάλλει.

Αυτό περιλαμβάνει την επένδυση σε θεμελιώδεις υποδομές, την καλλιέργεια μιας βάσης ταλέντων υψηλής εξειδίκευσης και τη συμβολή στην ανάπτυξη ηθικών πλαισίων που διασφαλίζουν την υπεύθυνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Μέσω αυτής της ολοκληρωμένης προσέγγισης, τα ΗΑΕ στοχεύουν, όχι μόνο στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και στην επιρροή της μελλοντικής της κατεύθυνσης με τρόπο που ωφελεί την ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα.

Πώς σκοπεύουν τα ΗΑΕ να αναπτύξουν υπεύθυνα την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, όχι μόνο όσον αφορά τη ρύθμιση, αλλά και την ηθική των δεδομένων, την εμπιστοσύνη του κοινού και τον μακροπρόθεσμο κοινωνικό αντίκτυπο;

Τα ΗΑΕ υιοθετούν μια προληπτική και βασισμένη σε αρχές προσέγγιση στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια διακυβέρνηση. Κεντρικός πυλώνας αυτής της προσπάθειας είναι η ενσωμάτωση των αρχών της υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως όσον αφορά την ακεραιότητα των δεδομένων, τη διαφάνεια και την συμπερίληψη, στον σχεδιασμό και την παροχή κυβερνητικών υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ηγετικής μας θέσης σε αυτόν τον χώρο, τα ΗΑΕ φιλοξενούν τη Στρογγυλή Τράπεζα Παγκόσμιας Διακυβέρνησης της Τεχνητής Νοημοσύνης, μια πλατφόρμα υψηλού επιπέδου που συγκεντρώνει διεθνείς εμπειρογνώμονες και ενδιαφερόμενους φορείς για να διαμορφώσουν την ηθική ανάπτυξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Στην πατρίδα μας, οικοδομούμε ένα ρυθμιστικό οικοσύστημα που επιτυγχάνει μια προσεκτική ισορροπία μεταξύ της διευκόλυνσης της καινοτομίας και της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης του κοινού.

Ευθυγραμμίζοντας τα πλαίσια διακυβέρνησης με τις αναδυόμενες τεχνολογίες, τα ΗΑΕ στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξυπηρετεί το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, διατηρώντας παράλληλα τα υψηλότερα πρότυπα αξιοπιστίας και ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης.

Το εμπόριο μεταξύ ΗΑΕ και Κύπρου έχει αυξηθεί κατά 25% από το 2019, με περισσότερες από 420 κυπριακές εταιρείες να δραστηριοποιούνται πλέον στα ΗΑΕ, γεγονός το οποίο καταδεικνύει σαφώς την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών και αμοιβαίων ευκαιριών

Εταίρος με προτεραιότητα η Κύπρος

Καθώς η Ευρώπη εμβαθύνει τη στρατηγική της δέσμευση στον Κόλπο, ποιες νέες ευκαιρίες βλέπετε για την επέκταση του εμπορίου και των κεφαλαιακών ροών μεταξύ των ΗΑΕ και χωρών όπως η Κύπρος; Ποιοι τομείς ή συμφωνίες βρίσκονται υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή;

Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι εταίροι με προτεραιότητα στο πλαίσιο της ευρύτερης μεσογειακής στρατηγικής των ΗΑΕ, η οποία στοχεύει στην εμβάθυνση των οικονομικών, τεχνολογικών και στρατηγικών δεσμών σε ολόκληρη την περιοχή.

Η επιλογή της Κύπρου για τη φιλοξενία του Investopia Global Mediterranean επιβεβαιώνει αυτό το γεγονός.

Οι συνεργασίες μας και με τις δύο χώρες έχουν αποκτήσει ισχυρή δυναμική τα τελευταία χρόνια. Το εμπόριο μεταξύ ΗΑΕ και Κύπρου έχει αυξηθεί κατά 25% από το 2019, με περισσότερες από 420 κυπριακές εταιρείες να δραστηριοποιούνται πλέον στα ΗΑΕ, γεγονός το οποίο καταδεικνύει σαφώς την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών και αμοιβαίων ευκαιριών.

Ομοίως, το διμερές εμπόριο μεταξύ των ΗΑΕ και της Ελλάδας έφτασε τα 600 εκατομμύρια δολάρια το 2024, αντανακλώντας μια κοινή δέσμευση για ενίσχυση των εμπορικών ανταλλαγών.

Οι τρέχοντες τομείς συνεργασίας που βρίσκονται υπό ενεργή συζήτηση περιλαμβάνουν την ενέργεια, τις ψηφιακές υποδομές, τον βιώσιμο τουρισμό, την τεχνητή νοημοσύνη και τους διαδρόμους εφοδιαστικής αλυσίδας που ενισχύουν την περιφερειακή συνδεσιμότητα.

Αυτοί οι τομείς αντικατοπτρίζουν μια μακρόπνοη ατζέντα που επικεντρώνεται στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την κοινή ευημερία, υποστηριζόμενη από ένα πνεύμα μακροπρόθεσμης εταιρικής σχέσης και περιφερειακής συνεργασίας.

Τα ΗΑΕ έχουν γίνει πόλος έλξης για άτομα υψηλής εισοδηματικής αξίας και εξειδικευμένους επαγγελματίες, κάτι που φιλοδοξεί να καταστεί και η Κύπρος. Τι κάνει η κυβέρνηση της χώρας σας σχετικά με τις μακροπρόθεσμες κοινωνικές υποδομές, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής που απαιτούνται για την υποστήριξη αυτού του δημογραφικού μετασχηματισμού;

Τα ΗΑΕ προσφέρουν ένα μοναδικά ελκυστικό περιβάλλον για παγκόσμια ταλέντα και επενδυτές, με κίνητρα που υπερβαίνουν κατά πολύ τα θεμελιώδη επιχειρηματικά κριτήρια.

Οι χρυσές και πράσινες βίζες, ο μηδενικός φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και οι υποδομές παγκόσμιας κλάσης αποτελούν τα θεμέλια για μακροχρόνια διαμονή και επαγγελματική ανάπτυξη. Αλλά οι παροχές μας, οι οποίες προσφέρουν αξία, εκτείνονται πολύ πέρα από αυτά τα οφέλη.

Οι στρατηγικές επενδύσεις στην εκπαίδευση, τα μουσεία, τους κόμβους ευεξίας και τις πολιτιστικές περιοχές συμβάλλουν στη δημιουργία ζωντανών, χωρίς αποκλεισμούς κοινοτήτων που υποστηρίζουν υψηλή ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τις οικογένειές τους, μακροπρόθεσμα.

Το όραμά μας είναι ολιστικό, δηλαδή ένα όραμα που ενσωματώνει άψογα το κεφάλαιο, το ταλέντο και το lifestyle, ενώ ταυτόχρονα μετατρέπει τα ΗΑΕ σε τόπο που μπορεί κάποιος αφενός να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά και αφετέρου να ανήκει.

Αυτή η ανθρωποκεντρική προσέγγιση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής μας για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και παγκόσμια ανταγωνιστικότητα. Η Κύπρος έχει ισχυρή δυναμική να αναπαράγει μια παρόμοια ολοκληρωμένη στρατηγική, αξιοποιώντας περαιτέρω τα υφιστάμενα πλεονεκτήματά της, όπως η στρατηγική τοποθεσία, η ένταξη στην Ε.Ε. και η ποιότητα ζωής.

Η Κύπρος επιλέχθηκε ως στρατηγικός οικοδεσπότης του Investopia, όχι μόνο για το αναπτυσσόμενο οικοσύστημα καινοτομίας της, αλλά και για τη μοναδική της θέση ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και αραβικού κόσμου

Πώς συμπληρώνει η Investopia την ευρύτερη φιλοδοξία των ΗΑΕ να τοποθετηθούν ως παγκόσμιος φορέας συγκέντρωσης κεφαλαίων, καινοτομίας και πολιτικής; Ποια απτά αποτελέσματα έχετε δει μέχρι στιγμής; Και τι οδήγησε στη διοργάνωση της πρόσφατης εκδήλωσης στην Κύπρο;

Η Investopia είναι η εμβληματική πλατφόρμα των ΗΑΕ για τη συγκέντρωση παγκόσμιου κεφαλαίου και πρωτοποριακών ταλέντων για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της νέας οικονομίας.

Ξεκίνησε το 2021 και χρησιμεύει ως καταλύτης για διάλογο, επενδύσεις και συνεργασία σε αναδυόμενους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η πράσινη ενέργεια, η fintech και η προηγμένη βιομηχανία.

Από την ίδρυσή της, η Investopia έχει επεκτείνει το παγκόσμιο αποτύπωμά της φιλοξενώντας συζητήσεις υψηλού επιπέδου στην Ινδία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και, τώρα, στην Κύπρο, με κάθε διοργάνωση να μετατρέπει το όραμα σε εφαρμόσιμη συνδεσιμότητα και νέες συνεργασίες.

Η Κύπρος επιλέχθηκε ως στρατηγικός οικοδεσπότης, όχι μόνο για το αναπτυσσόμενο οικοσύστημα καινοτομίας της, αλλά και για τη μοναδική της θέση ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και αραβικού κόσμου.

Μέσω της Investopia, στοχεύουμε στην ενίσχυση της διαπεριφερειακής συνεργασίας και στην απελευθέρωση νέων επενδυτικών ροών που υποστηρίζουν τον χωρίς αποκλεισμούς, βασισμένο στη γνώση οικονομικό μετασχηματισμό.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο The Cyprus Journal of Wealth Management, που χορηγεί η Eurobank Cyprus. Κάντε κλικ εδώ για να τη διαβάσετε.

Δειτε Επισης

Abdulla bin Touq Al Marri: Το οικονομικό μοντέλο των ΗΑΕ και η ισχυρή δυναμική για συνεργασία με την Κύπρο
Οι μεγαλομέτοχοι 30+ εταιρειών της Κύπρου-Οι διαφοροποιήσεις στα μετοχικά κεφάλαια των εισηγμένων
Υπουργείο Γεωργίας: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων ζημιάς για τις καλλιέργειες που πλήγηκαν από την πυρκαγιά
Τζίρος €2,5 εκατ. την Παρασκευή, εβδομαδιαία άνοδος 1,59% για το ΧΑΚ
Δημήτρης Τσάλτας: Αλυσιδωτές επιπτώσεις σε περιβάλλον, υγεία, τρόφιμα και αγροτική οικονομία από την πυρκαγιά
Πέφτουν οι υπογραφές για τη δεύτερη δόση του δανείου συνολικού ύψους €200 εκατ. για έργα οδικών υποδομών
Πότε πρέπει να διακοπούν οι υπαίθριες εργασίες λόγω καύσωνα-Η ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας
Αυτές είναι οι φθηνότερες και ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη-Η θέση της Κύπρου (πίνακες)
Άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στην ΚΤΚ για οικονομική στήριξη των πυρόπληκτων το Γενικό Λογιστήριο
Σχέδιο οικονομικής στήριξης από Υπ. Εργασίας για εργαζόμενους που πλήττονται άμεσα από τις καταστροφές