EKT: Προς παύση ο κύκλος χαλάρωσης-Γιατί οι αγορές «βλέπουν» πλέον τέλος στις μειώσεις επιτοκίων
InBusinessNews 07:50 - 25 Ιουλίου 2025

Ανατροπή τοπίου και προγνωστικών έφεραν οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο για παύση του κύκλου νομισματικής χαλάρωσης.
Έτσι, οι επενδυτές περιόρισαν τα στοιχήματα τους για το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων έως το τέλος του έτους, δεδομένου κιόλας πως εντείνονται οι ενδείξεις για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ απομακρύνοντας έτσι τις όποιες πιέσεις για την οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη των οικονομιών.
Συγκεκριμένα, οι αγορές χρήματος δίνουν πλέον λιγότερο από 30% πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας, στις 11 Σεπτεμβρίου, έναντι περίπου 50% μέχρι χθες.
Επιπρόσθετα τα προγνωστικά δίνουν πλέον πιθανότητες 75% για μία ακόμη μετριοπαθή περικοπή μέχρι τα τέλη της χρονιάς, έναντι περίπου 90% πριν από την σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Θυμίζουμε πως το συμβούλιο διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2% μετά από συνολικά οκτώ περικοπές από την περσινή χρονιά, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις αναλυτών και traders.
Στις δηλώσεις της, μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Κριστίν Λαγκάρν σχολίασε πως η νομισματική πολιτική βρίσκεται πλέον «σε καλό σημείο» με τον πληθωρισμό να έχει υποχωρήσει στον επιθυμητό στόχο του 2%, ενώ μάλιστα υποβάθμισε τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο το 2026.
Βέβαια, παραδέχτηκε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ εξακολουθούν να δημιουργούν αβεβαιότητα για τις προοπτικές. Όμως, όπως εξήγησε, η ανάπτυξη έχει εξελιχθεί «με σχετικά ευνοϊκό τρόπο» δεδομένων των συνθηκών.
Σημειωτέον δε, πως δημοσίευμα των FT, την Τετάρτη, αποκάλυψε πως οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία με τον δασμό στις ευρωπαϊκές εισαγωγές να διαμορφώνεται στο 15%, γεγονός που -αν επιβεβαιωθεί- θα αμβλύνει τις πιέσεις για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, παρά το γεγονός ότι στο 15% οι δασμοί θα είναι σίγουρα μεγαλύτεροι από τα μέχρι πρόσφατα επίπεδα, αλλά μικρότερο από το 30% που είχε απειλήσει αρχικά ο Τραμπ.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ, πολλοί αναλυτές εμφανίστηκαν σαφώς πιο επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της νομισματικής τροχιάς.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Deutsche Bank AG, Μαρκ Γουόλ, εκτίμησε ότι ο κύκλος χαλάρωσης της ΕΚΤ μπορεί πλέον να έχει ολοκληρωθεί.
«Οι αγορές απέχουν λίγο από το να μετατοπίσουν την προσοχή τους από την τελευταία μείωση προς την πρώτη αύξηση επιτοκίων», υποστήριξε ο Γουόλ, προσθέτοντας ότι αν υποχωρήσει η αβεβαιότητα γύρω από το εμπόριο, μια ισχυρότερη οικονομία σε συνδυασμό με σημαντικές κρατικές δαπάνες «θα οδηγήσουν τελικά σε ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό».
Αντίστοιχη επιφυλακτική στάση υιοθέτησε σε σχόλιο του και ο οικονομολόγος της UBS Wealth Management, Ντιν Τέρνερ, με τον Αρνέ Πετιμεζά της AFS Group να υποστηρίζει από την πλευρά του πως η Κριστίν Λαγκάρντ υιοθέτησε έναν κάπως «γερακίσιο» τόνο, καθώς «υποβάθμισε τη σημασία της πτώσης του πληθωρισμού για το 2026 και δήλωσε ότι η ανάπτυξη είναι λίγο καλύτερη από το αναμενόμενο».
Το μήνυμα δεν πέρασε φυσικά απαρατήρητο ούτε στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, όπου οι κρατικοί τίτλοι διεύρυναν τις απώλειές τους.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρωζώνη ανέβηκε έως και έξι μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 2,70%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας, ενώ το πιο ευάλωτο στις επιτοκιακές προσδοκίες 2ετές είδε την απόδοση του να εκτινάσσεται κατά πάνω από 10 μονάδες βάσης, στο 1,90%, που σηματοδοτεί την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τα μέσα Μάϊου.
Την ίδια ώρα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς πρόσθεσε 6,5 μονάδες έως το 3,521%.
«Τα γερμανικά ομόλογα κατέρρευσαν σαν καυτή πατάτα… καθώς το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε χάρη στις ειδήσεις για δασμούς 15% στα ευρωπαϊκά προϊόντα» υποστήριξε ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank Χάουκε Ζίμσεν.
Το ευρώ ενισχύθηκε, φτάνοντας σε υψηλά συνεδρίασης έναντι της βρετανικής λίρας και του ιαπωνικού γιεν, μετά τις δηλώσεις της Λαγκάρντ. Έναντι του δολαρίου, όμως παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, γύρω από τα 1,1761 δολάρια.