Νικόλας Χαραλάμπους: Ορόσημο και θετική εξέλιξη για το επενδυτικό τοπίο της Κύπρου ο νέος νόμος για τα funds

Ως μια καθοριστική ρυθμιστική εξέλιξη για τον τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο χαρακτηρίζει ο Managing Director της KENDRIS Capital, Νικόλας Χαραλάμπους, τον νέο νόμο που τέθηκε σε ισχύ και θεσπίζει ένα ειδικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και εποπτεία των διαχειριστών ταμείων (fund administrators).

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το ορόσημο αυτό ενισχύει όχι μόνο τη λειτουργική διαφάνεια και την εταιρική διακυβέρνηση των επενδυτικών ταμείων που εδρεύουν στην Κύπρο, αλλά ευθυγραμμίζει επίσης τη δικαιοδοσία με τα διεθνή πρότυπα που ακολουθούν κορυφαίοι επενδυτικοί προορισμοί, όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία.

Καθώς η Κύπρος συνεχίζει να προσελκύει περιφερειακά και διεθνή κεφάλαια, η αναβάθμιση της διαχείρισης ταμείων (fund administration) σηματοδοτεί ένα κρίσιμο κομβικό σημείο, ενισχύοντας τις υποδομές της δικαιοδοσίας και ενδυναμώνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σημειώνει περαιτέρω.

Από επιχειρησιακή αναγκαιότητα σε ρυθμιζόμενο πυλώνα

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, ιστορικά, η παροχή υπηρεσιών διαχείρισης ταμείων στην Κύπρο-αν και διαδεδομένη και συχνά ενσωματωμένη εντός των Διαχειριστών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (AIFMs)-δεν διέθετε ανεξάρτητη ρυθμιστική αναγνώριση.

Ωστόσο, η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση αλλάζει αυτή την πραγματικότητα. Η διαχείριση ταμείων αναγνωρίζεται πλέον ως ρυθμιζόμενη δραστηριότητα, που απαιτεί ειδική άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), και υπόκειται σε εποπτεία, απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας, εσωτερικών ελέγχων και υποχρεώσεων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML).

«Στην ουσία, η Κύπρος δηλώνει ότι το πώς διαχειρίζεται ένα ταμείο έχει εξίσου μεγάλη σημασία με το ποιος διαχειρίζεται το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο. Αυτή η μετατόπιση τοποθετεί τη διαχείριση ταμείων στο ίδιο επίπεδο με τη διαχείριση επενδύσεων και τις υπηρεσίες θεματοφυλακής (Depositary Services), διαμορφώνοντας μια πιο στιβαρή τριμερή δομή διακυβέρνησης», εξηγεί ο Managing Director της KENDRIS Capital.

Κύρια χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου

Η νέα νομοθεσία, σύμφωνα με τον ίδιο, εισάγει αρκετά σημαντικά στοιχεία:

  • Απαίτηση Αδειοδότησης: Όλες οι οντότητες που προσφέρουν υπηρεσίες διαχείρισης ταμείων πρέπει να είναι εγκεκριμένες από την ΕΚΚ, οριοθετώντας ξεκάθαρα αυτήν την κρίσιμη λειτουργία.
  • Διακυβέρνηση & Ανεξαρτησία: Οι διαχειριστές οφείλουν να επιδεικνύουν ανεξαρτησία στη λήψη αποφάσεων, ειδικά όταν ανήκουν στον ίδιο όμιλο με τον AIFM. Η λειτουργική διαχωριστικότητα είναι απαραίτητη.
  • Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα: Απαιτούνται ελάχιστα ίδια κεφάλαια, συστήματα εσωτερικού ελέγχου και πληροφοριακά συστήματα, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης λειτουργικού κινδύνου.
  • Διαφάνεια & Λογοδοσία: Οι διαχειριστές πρέπει να διατηρούν ξεκάθαρα κανάλια αναφοράς, να διευκολύνουν τις ρυθμιστικές γνωστοποιήσεις και να διασφαλίζουν την προστασία των επενδυτών. Αυτό φέρνει την Κύπρο στο επίπεδο που απαιτούν οι θεσμικοί επενδυτές σε ώριμες αγορές.

Στρατηγικές επιπτώσεις για το οικοσύστημα των κυπριακών ταμείων

Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης είναι, τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες:

Εμπιστοσύνη Επενδυτών: Οι θεσμικοί επενδυτές-ειδικά fund-of-funds, συνταξιοδοτικά ταμεία και διαχειριστές με διασυνοριακές εντολές-απαιτούν σαφή διαχωρισμό λειτουργιών. Ένας ανεξάρτητος διαχειριστής παρέχει επιπλέον διασφάλιση, ειδικά σε τομείς όπως ο υπολογισμός της καθαρής αξίας ενεργητικού (NAV), η AML εποπτεία και η διαχείριση μεταβιβάσεων (transfer agency).

Ανταγωνιστικότητα Δικαιοδοσίας: Η αναβάθμιση της διαχείρισης ταμείων σε ρυθμιζόμενη δραστηριότητα ενισχύει τη θέση της Κύπρου στις διεθνείς αποφάσεις για τα επενδυτικά ταμεία. Καθώς οι δικαιοδοσίες ανταγωνίζονται όχι μόνο ως προς το κόστος αλλά και ως προς την αξιοπιστία, η ποιότητα διακυβέρνησης και υπηρεσιών καθίσταται καθοριστικός παράγοντας διαφοροποίησης.

Εξέλιξη της Αγοράς: Το νέο καθεστώς ενδέχεται να οδηγήσει σε ενοποιήσεις στον κλάδο της διαχείρισης ταμείων. Μικρότεροι ή μη αδειοδοτημένοι παρόχοι ίσως αναζητήσουν συνέργειες, εξαγορές ή αποχώρηση από την αγορά, ενώ οι μεγαλύτεροι θα επενδύσουν σε συστήματα, ανθρώπινο δυναμικό και επεκτασιμότητα.

Διεύρυνση της Επαγγελματικής Βάσης: Το νέο πλαίσιο μπορεί να προσελκύσει διεθνείς διαχειριστές ταμείων που αναζητούν ρυθμιζόμενη βάση εντός Ε.Ε., με ευνοϊκές επιχειρησιακές συνθήκες και πρόσβαση στο διαβατήριο εμπορικής διάθεσης σύμφωνα με την Οδηγία για τους Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (AIFMD).

Ανεξάρτητη ή εσωτερική διαχείριση ταμείων: Στρατηγικά διλήμματα

Οι δημιουργοί και χορηγοί ταμείων οφείλουν πλέον να σταθμίσουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της διατήρησης της διαχείρισης εντός του AIFM έναντι της ανάθεσής της σε ανεξάρτητο τρίτο πάροχο.

MixCollage-22-Jul-2025-10-13-AM-562.width-800

Ενώ οι εσωτερικές λύσεις ενδέχεται να παραμείνουν βιώσιμες για μικρότερα ή νεοφυή ταμεία, η ανεξάρτητη διαχείριση θα αποτελέσει τον κανόνα για θεσμικά ή διασυνοριακά επενδυτικά ταμεία που απαιτούν ενισχυμένες εγγυήσεις διακυβέρνησης.

Με το βλέμμα μπροστά: Προς ένα πιο ισορροπημένο και ανθεκτικό οικοσύστημα

«Η μεταρρύθμιση αυτή είναι επίκαιρη. Σε ένα επενδυτικό κλίμα που καθορίζεται από γεωπολιτική πολυπλοκότητα, ενισχυμένο ESG έλεγχο και αυστηρότερες απαιτήσεις διακυβέρνησης, η Κύπρος οφείλει να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της.

Με την επίσημη αναγνώριση του ρόλου των διαχειριστών ταμείων, η Κύπρος ενισχύει τη δέσμευσή της στις αρχές διαφάνειας, λειτουργικής ανθεκτικότητας και ακεραιότητας της αγοράς, θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη στον τομέα των ταμείων.

Η δικαιοδοσία δεν αποτελεί πλέον απλώς μια ευέλικτη επιλογή, αλλά εξελίσσεται σε στρατηγική βάση για ρυθμιζόμενες, επεκτάσιμες και επενδυτικά ευθυγραμμισμένες πλατφόρμες», σημειώνει ο Νικόλας Χαραλάμπους.

Συμπέρασμα: Μια ευπρόσδεκτη πρόοδος για την Κύπρο

«Η εισαγωγή ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τη διαχείριση ταμείων αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για το επενδυτικό τοπίο της Κύπρου. Αντικατοπτρίζει την ωριμότητα της δικαιοδοσίας και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται τόσο στις απαιτήσεις των επενδυτών όσο και στις ρυθμιστικές τάσεις της Ευρώπης.

Οι προωθητές ταμείων, οι AIFMs και οι επενδυτές στην Κύπρο δραστηριοποιούνται πλέον σε ένα περιβάλλον όπου η διακυβέρνηση δεν θεωρείται δεδομένη, επιβάλλεται.

Καθώς η Κύπρος συνεχίζει να προσελκύει εντολές διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αυτό το πρόσθετο επίπεδο αξιοπιστίας θα λειτουργήσει ως σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα», συμπεραίνει ο κ. Χαραλάμπους και παράλληλα, στέλνει το μήνυμα ότι «η Κύπρος εδραιώνει σταθερά τη θέση της ως δικαιοδοσία προτίμησης για επενδυτικά ταμεία, όχι απλώς για λόγους ευκολίας, αλλά χάρη στην αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα και το επενδυτικά ευθυγραμμισμένο ρυθμιστικό της περιβάλλον».

Δειτε Επισης

Ενισχύει τη θέση της στον ασφαλιστικό τομέα η Τρ. Κύπρου-Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής (Κύπρου)
Υπεραγορές Αλφαμέγα: Κουπόνια συνολικής αξίας €1000 για ψώνια σε κάθε οικογένεια που έχασε τη μόνιμη κατοικία της
Στο πλευρό των πληγέντων το My Mall Limassol-Αρχίζει τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης
Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε κλάδους σχετικούς με τους υδρογονάνθρακες από το υπουργείο Ενέργειας
Μάρκος Ζαμπάρτας: Το μέγεθος του πλήγματος για τους οινοποιούς και το οινοποιείο που σώθηκε παρά...τρίχα
Στάχτη περίπου 15.000 δεκάρια οινοποιήσιμων καλλιεργειών...Στήνεται μηχανισμός και αρχίζει άμεσα η καταγραφή ζημιών
Στην κορυφή των βάσεων η Ιατρική και η Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
City of Dreams Mediterranean: Συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων από τις πυρκαγιές
Από ένα γκαράζ… σε μια διεθνή επιχείρηση
Κέρδη €19,5 εκατ. ανακοίνωσε το πρώτο εξάμηνο η Τσιμεντοποιία Βασιλικού