Η νορβηγική συνταγή για κατάλληλο και επαρκές ανθρώπινο δυναμικό στα ξενοδοχεία-Η πρωτοβουλία ΠΑΣΥΞΕ
Μάριος Αδάμου 06:30 - 02 Ιουλίου 2025

Την ώρα που η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου διαγράφει μια καθ’ όλα θετική πορεία, με το 2024 μάλιστα να καταγράφεται ρεκόρ τόσο σε ό,τι αφορά τις αφίξεις όσο και σε ό,τι αφορά τα έσοδα, ο ξενοδοχειακός τομέας της χώρας μας εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από ένα πρόβλημα που ταλανίζει διαχρονικά και άλλους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας και που δεν είναι άλλο από αυτό της εξεύρεσης κατάλληλου και επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού.
Ενδεικτικές του μεγέθους του προβλήματος, όπως και των προσπαθειών που οι ξενοδόχοι καταβάλλουν για την αντιμετώπισή του, υπήρξαν οι περί τούτου αναφορές του προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ), Θάνου Μιχαηλίδη, ο οποίος μιλώντας από το βήμα της χθεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου έκανε λόγο για ένα θέμα μείζονας σημασίας. Και σημειώνοντας πως το 2024 εργοδοτήθηκαν άμεσα στον τομέα 49.592 άτομα, υπογράμμισε πως οι δυσκολίες στην εξεύρεση κατάλληλου και επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού παραμένουν.
- Διαβάστε εδώ: Θ. Μιχαηλίδης: Ανάγκη για ανοίγματα και σε άλλες δυνητικές αγορές...Μπορεί να γίνει αντίστοιχη με του Η.Β. η γερμανική
- Διαβάστε εδώ: Ν. Χριστοδουλίδης: Κομβικής σημασίας για τον κυπριακό τουρισμό το 2025-Το κλειδί για συνέχιση της εξελικτικής του πορείας
- Διαβάστε εδώ: Μαριλένα Ραουνά: Πέραν των 30.000 συνέδρων στην Κύπρο...Οκτώ διαγωνισμοί για κάλυψη των αναγκών διαμονής
- Διαβάστε επίσης: Αύξηση πέραν του 30% για τα έσοδα από τον τουρισμό το πρώτο τετράμηνο-Ανήλθαν στα €582,5 εκ.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι ξενοδόχοι και δη ΠΑΣΥΞΕ, δεν αρκούνται απλώς στην διαπίστωση του όλου προβλήματος, αλλά όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, προχωρούν σε συγκεκριμένες κινήσεις με στόχο την άμβλυνσή του.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συζήτηση που ξεκίνησε πρόσφατα ο Σύνδεσμος, σε συνεργασία με την ΑνΑΔ, για την δημιουργία και την αξιοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης σε επαγγέλματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.
Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, είναι η επανένταξη στην αγορά εργασίας και δη στον ξενοδοχειακό τομέα ατόμων ηλικίας 55-65 ετών, με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα που, όπως ο Θάνος Μιχαηλίδης επισήμανε, μπορεί να επιφέρει η ενεργοποίησή τους, τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία συνολικά.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, πρόκειται για πρωτοβουλία που ακολουθεί το παράδειγμα της Νορβηγίας, η οποία μέσω του Integration Act, προωθεί ακριβώς την ένταξη εργαζομένων ηλικίας 55-65 ετών στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, κυρίως σε τομείς όπως η εξυπηρέτηση πελατών και οι διοικητικές θέσεις.
Με τον τρόπο αυτό, όπως επισήμανε ο Θάνος Μιχαηλίδης, ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία και ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα προσφέρεται στους ανθρώπους αυτούς η ευκαιρία για μια δεύτερη καριέρα σε έναν δυναμικά εξελισσόμενο τομέα.
Το νορβηγικό παράδειγμα, θα πρέπει να σημειωθεί, αναδείχθηκε από τον κ. Μιχαηλίδη και ως μια πιθανή προσέγγιση στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών αντιμετώπισης του όλου προβλήματος.
Όπως περιέγραψε, η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη στην εν λόγω χώρα αποκάλυψε σοβαρά κενά σε εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς οι νέοι απέφευγαν τα σχετικά επαγγέλματα θεωρώντας τα επισφαλή.
Ενόψει τούτου, οι αρμόδιοι χρειάστηκε να πείσουν, τόσο τους νέους όσο και τους γονείς τους ότι ο κλάδος προσφέρει προοπτικές, επικαιροποιώντας προς τον σκοπό αυτά τα μηνύματα προώθησης, προβάλλοντας ηγετικές προσωπικότητες του χώρου και δημιουργώντας σύγχρονα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Στην όλη εξίσωση, τίθεται ως βασική παράμετρος για την ενθάρρυνση των νέων να επενδύσουν σε σπουδές και δεξιότητες του τουριστικού κλάδου, η διασφάλιση της προοπτικής και της επαγγελματικής σταθερότητας.
Κάτι που, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, συνεπάγεται σε περιορισμό της εποχικότητας στην αγορά εργασίας, ενίσχυση του εμπορίου, αύξηση των δημόσιων εσόδων και διαρκή επένδυση στην εκπαίδευση.
Πρόταση για την στέγαση του προσωπικού
Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ώρα, ο ΠΑΣΥΞΕ κινείται και προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης για ένα ακόμη διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός τομέας και το οποίο αφορά στην στέγαση του προσωπικού.
Όπως συναφώς αποκάλυψε ο Θάνος Μιχαηλίδης, ο Σύνδεσμος προτίθεται να καταθέσει προς συζήτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών συγκεκριμένη πρόταση, η οποία αφορά την αδειοδότηση για την ανέγερση μονάδων στέγασης για το προσωπικό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
«Η εφαρμογή της πρότασης αυτής προσφέρει ουσιαστική λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός τομέας σε σχέση με τη στέγαση του προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της αγοράς ενοικίων στις τουριστικές περιοχές, με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία ευρύτερα», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ.