Powered by

Προϋπολογισμός Ε.Ε.: Ποιοι κερδίζουν από την κατανομή δισεκατομμυρίων-Πόσα εξασφαλίζει η Κύπρος

Σε μία περίοδο εντεινόμενων γεωπολιτικών πιέσεων, αυξημένων μεταναστευτικών ροών και κοινωνικών ανισοτήτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε την πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2028–2034 και το πώς σκοπεύει να κατανείμει τους διαθέσιμους πόρους μεταξύ των κρατών -μελών.

Η Ελλάδα εξασφαλίζει πόρους της τάξης των 49 δις ευρώ και μπορεί να θεωρείται μεταξύ των ωφελημένων.

Ποιοι παίρνουν τα περισσότερα

Οι χώρες που ξεχωρίζουν στη λίστα των μεγαλύτερων δικαιούχων είναι:

  • Πολωνία: με συνολική κατανομή 123,3 δις ευρώ, παραμένει ο μεγαλύτερος αποδέκτης ευρωπαϊκών πόρων. Το 90% του ποσού αφορά γενική κατανομή για επενδύσεις, ενώ σχεδόν 9 δις ευρώ κατευθύνονται στο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα.
  • Γαλλία: ακολουθεί με 90,1 δις ευρώ, με έντονη έμφαση στη χρηματοδότηση κοινωνικής και κλιματικής μετάβασης (5,6 δις ευρώ).
  • Ισπανία: εξασφαλίζει 88,1 δις ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 5 δις ευρώ ενισχύουν το κοινωνικό σκέλος του προϋπολογισμού.
  • Ιταλία: θα λάβει βάσει της πρότασης 86,6 δις ευρώ με επίσης σημαντικό μερίδιο (5,4 δις ευρώ) στο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα.

Τα κονδύλια για την Ελλάδα

Η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει συνολικά 49,2 δις ευρώ, με:

  • 42,9 δις στη γενική κατανομή
  • 3,5 δις για μετανάστευση, ασφάλεια και εσωτερικές υποθέσεις (ενίσχυση συνόρων, άσυλο, ένταξη)
  • 2,8 δις από το Ταμείο Κοινωνικού Κλίματος, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την ενίσχυση της δίκαιης μετάβασης.

Η ελληνική κατανομή συγκαταλέγεται στις υψηλότερες ανά κάτοικο και αντανακλά τις διαρθρωτικές ανάγκες της χώρας, τις μεταναστευτικές πιέσεις και τη συνεχιζόμενη ανάγκη για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

ΚΟΝΔΥΛΙΑ1

Μικρότεροι αλλά κρίσιμοι παίκτες

Χώρες όπως η Κύπρος (2,3 δις), η Μάλτα (1,3 δις) και το Λουξεμβούργο (0,6 δις) λαμβάνουν συγκριτικά μικρότερα ποσά λόγω πληθυσμιακού μεγέθους, ωστόσο ενισχύονται αναλογικά για κρίσιμα πεδία όπως η μετανάστευση.

Η Κύπρος, για παράδειγμα, λαμβάνει 0,8 δις ευρώ για ασφάλεια και μετανάστευση—το υψηλότερο ποσοστιαία από όλα τα κράτη-μέλη.

κονδυλια2

Η μεγάλη μάχη για 2 πυλώνες

Τομέας Μετανάστευσης και Εσωτερικής Ασφάλειας: Η Ε.Ε. ενισχύει με πάνω από 35 δις ευρώ τις δράσεις διαχείρισης συνόρων, ενσωμάτωσης και ασύλου.

Οι μεγαλύτεροι αποδέκτες σε απόλυτους αριθμούς, εκτός της Ελλάδας, είναι η Γερμανία (4,1 δις), η Γαλλία (2,7 δις), και η Ιταλία (2,9 δις).

Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Η «πράσινη μετάβαση» δεν θα είναι φθηνή. Η χρηματοδότηση των ρυθμίσεων του κλιματικού πακέτου «Fit for 55» απαιτεί υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η Πολωνία λαμβάνει τα περισσότερα (8,8 δις ευρώ), με χώρες όπως η Ρουμανία (4,6 δις) και η Ισπανία (5,3 δις) να ακολουθούν.

Η αυξημένη χρηματοδότηση για μετανάστευση και κοινωνική συνοχή αποκαλύπτει τις νέες προκλήσεις της Ένωσης. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων αποδεκτών κεφαλαίων, γεγονός που της προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία, αλλά και ευθύνη: να αξιοποιήσει τους πόρους σε έργα με πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία.

Δειτε Επισης

Αd hoc Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο για την φόρμουλα υπολογισμού της κρατικής χορηγίας προς Δήμους
Αντίστροφη μέτρηση για την φορολογική μεταρρύθμιση-Αυτά είναι τα έξι νομοσχέδια που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση
Προϋπολογισμός Ε.Ε.: Ποιοι κερδίζουν από την κατανομή δισεκατομμυρίων-Πόσα εξασφαλίζει η Κύπρος
Άνοδος 1,33% στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Ιούνιο
Ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας Κύπρος και Μάλτα-Υπέγραψαν MoU
Σταθεροποιητικές τάσεις την Πέμπτη στο ΧΑΚ
Στο μικροσκόπιο η Κύπρος για ρύπους, κρίσιμες οντότητες, τελωνειακά συστήματα, συντελεστές ΦΠΑ και ProDriveNet
Άνοδος 0,5% στον εναρμονισμένο πληθωρισμό τον Ιούνιο και 1,6% το πρώτο εξάμηνο
Τα είπαν με τον Γιάννη Παναγιώτου για την ΑΤΑ οι εργοδότες-«Ηταν μια χρήσιμη συνάντηση με τον υπουργό»
Με μικρή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο την Τετάρτη