Από το 1960, η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) αποτελεί την αντιπροσωπευτική φωνή του κυπριακού επιχειρείν, εκπροσωπώντας επαγγελματικούς συνδέσμους και επιχειρήσεις όλων των μεγεθών από όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.
Μέσα από την καθημερινή και άμεση επαφή με τις επιχειρήσεις, έχουμε το προνόμιο να διαθέτουμε πλήρη και ακριβή εικόνα για τα δεδομένα και τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας.
Σήμερα επικρατούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης, εντείνοντας τον ανταγωνισμό και προσπάθεια για προσέλκυση και διατήρηση προσωπικού. Στην περίπτωση των εργαζομένων ψηλής προστιθέμενης αξίας, δηλαδή στελέχη με εμπειρία ή εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, ο ανταγωνισμός γίνεται ακόμη εντονότερος.
Σε σχέση με τα δεδομένα που επικρατούν στις επιχειρήσεις, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Μέσω των εξειδικευμένων ιστοσελίδων (π.χ. Glassdoor) και recruitment agencies η πληροφόρηση παύει να είναι ασύμμετρη, ενώ μέσω των ΜΚΔ (π.χ. LinkedIn) το head hunting προσωπικού γίνεται ακόμα ευκολότερο.
Εδώ έγκειται και το πλεονέκτημα των εργοδοτών προτίμησης οι οποίοι έχουν, ceteris paribus, την δυνατότητα να προσελκύουν σε μεγαλύτερο βαθμό το ενδιαφέρον των υποψηφίων. Τι καθιστά όμως μια επιχείρηση ως εργοδότη προτίμησης; Εξαρτάται ποιος ερωτάται.
Οι ανάγκες, οι προτεραιότητες και οι προσδοκίες κάθε εργαζόμενου ποικίλουν, και ο εργοδότης προτίμησης ενός νεαρού απόφοιτου μπορεί να διαφέρει από αυτόν ενός μονογονιού.
Κοιτάζοντας τις επιχειρήσεις που έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των εργαζομένων ως εργοδότες προτίμησης, εντοπίζουμε κοινά χαρακτηριστικά και μοτίβα. Οι εργοδότες προτίμησης τείνουν να έχουν α) αποτελεσματική ηγεσία και θετική εργασιακή κουλτούρα, β) να επενδύουν στην εκπαίδευση και ανάπτυξη του προσωπικού, γ) να παρέχουν ένα κατάλληλα διαμορφωμένο πακέτο απολαβών και ωφελημάτων, και δ) να προωθούν έμπρακτα την εξισορρόπηση προσωπικής-επαγγελματικής ζωής.
Καμία έκπληξη, αφού οι σχετικές έρευνες καταδεικνύουν ως συχνότερους λόγους αποχώρησης την έλλειψη προοπτικής επαγγελματικής ανέλιξης, την εργασιακή εξουθένωση (burnout), την αδυναμία εξισορρόπησης προσωπικής-επαγγελματικής ζωής, τις απολαβές και ωφελήματα, την ανεπαρκή διοίκηση και ηγεσία, και το κακό εργασιακό περιβάλλον.
Οι προκλήσεις είναι γνωστές, όπως και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Η δυσκολία προκύπτει στον σχεδιασμό και υλοποίηση κατάλληλων παρεμβάσεων. Όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει, αλλά δεν ξέρουν όλοι ΠΩΣ πρέπει να γίνει.
Είναι πεποίθησή μας πως κάθε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, μπορεί μέσα από μια διαδικασία συνεχούς αυτοβελτίωσης να καταστεί σταδιακά εργοδότης προτίμησης. Αυτή αναγνώριση δεν αποτελεί προνόμιο για μεγαλύτερους οργανισμούς, αλλά δυνατότητα για κάθε επιχείρηση που είναι πρόθυμη και διαθέτει το όραμα.
Η ΟΕΒ στηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις σε αυτή την προσπάθεια υλοποιώντας το πρότυπο SIR2014, ένα hands-on εργαλείο για την κατάρτιση και εφαρμογή εξατομικευμένων καλών πρακτικών στη διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού και την αποτελεσματική εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.
Το πρότυπο απευθύνεται προς επιχειρήσεις με μέχρι 250 εργαζόμενους, οι οποίες αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία στην Κύπρο, οι οποίες λόγω μεγέθους μπορεί να δυσχεραίνονται ή να μην διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να εφαρμόσουν βέλτιστες πρακτικές.
Το SIR2014 διατίθεται χωρίς κόστος και εντάσσεται κάτω από το έργο «Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις, Σύγχρονες Επιχειρήσεις ΙΙΙ» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε..
Η υποστήριξη της ΟΕΒ δεν περιορίζεται μόνο στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, αλλά επεκτείνεται και στην εκπαίδευση μέσα από την προσφορά πολυεπιχειρησιακών ή εξατομικευμένων μονοεπιχειρησιακών προγραμμάτων κατάρτισης, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα κονδύλια της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ).
Εξάλλου, η επένδυση στην κατάρτιση και την αναβάθμιση δεξιοτήτων αποτελεί και προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία με την εισαγωγή της πρωτοβουλίας για δημιουργία της Ένωσης Δεξιοτήτων (Union of Skills) τον περασμένο Μάρτιο έχει αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για προσέλκυση και αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού στα κράτη μέλη.
Τα τελευταία χρόνια, μέσα από την αυξανόμενη ζήτηση για τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχονται από το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της ΟΕΒ, διαπιστώσαμε πως οι επιχειρήσεις αξιοποιούν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό market intelligence και τεχνογνωσία για να αναθεωρήσουν τα πακέτα ωφελημάτων και κινήτρων που προσφέρουν (σε κάποιες περιπτώσεις εξατομικευμένα), προσαρμόζοντάς τα στις τάσεις και απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
Για παράδειγμα, ιδιαίτερα σε επιμέρους κλάδους υπηρεσιών και ΙΤ, εμπεδώνονται ως νέες νόρμες οι πρακτικές τηλεργασίας και υβριδικής εργασίας που είχαν εφαρμοστεί εξ ανάγκης κατά την πανδημία του COVID.
Εκ του θεσμικού της ρόλου, η ΟΕΒ συμμετέχει ενεργά στις υπό εξέλιξη διεργασίες διαμόρφωσης του κανονιστικού πλαισίου ρύθμισης της τηλεργασίας, ώστε να καταστεί λειτουργικό και οικονομικά βιώσιμο και να μην αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εφαρμογή και εξάπλωση της πρακτικής.
Η τεχνολογία, τα δημογραφικά δεδομένα και οι αλλαγές στις προτιμήσεις των εργαζομένων μεταβάλλουν ταχύτατα την αγορά εργασίας. Οι εργοδότες προτίμησης αναγνωρίζουν πως συντελείται αλλαγή, αποδέχονται την αλλαγή και προσαρμόζονται στην αλλαγή.
Η ανάδειξη μιας επιχείρησης ως εργοδότης προτίμησης δεν είναι αποτέλεσμα μεμονωμένων ενεργειών, αλλά προϊόν διαρκούς εξέλιξης, αυτοαξιολόγησης, προσαρμογής και δέσμευσης στη βελτίωση της εμπειρίας των εργαζομένων.
Η επένδυση στους εργαζόμενους δεν προσεγγίζεται ως απλή επιλογή, αλλά ως στρατηγική αναγκαιότητα.
Οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να τοποθετούν τους ανθρώπους στο επίκεντρο της στρατηγικής τους, είναι αυτές που τελικά ξεχωρίζουν, διασφαλίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά τους.