Powered by

Αμετάθετος στόχος ο φορολογικός μετασχηματισμός από 1η Ιανουαρίου 2026-Δεν αλλάζει η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης

Ο στόχος είναι από την 1η Ιανουαρίου 2026 να εφαρμοστεί η φορολογική μεταρρύθμιση και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Με στόχο την επιτάχυνση της νομοτεχνικής προετοιμασίας και την έγκαιρη κατάθεση των νομοσχεδίων στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι σύσκεψη, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, με αντικείμενο τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν η πορεία ετοιμασίας των σχετικών νομοθετημάτων, οι εναπομείνασες εκκρεμότητες, αλλά και οι τεχνικές υποδομές που θα πρέπει να είναι σε πλήρη λειτουργία προκειμένου το νέο φορολογικό μοντέλο να εφαρμοστεί απρόσκοπτα την 1η Ιανουαρίου 2026.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη να διαπιστωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα νομοσχέδια και εάν υπάρχουν εκκρεμότητες από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών ή του Εφόρου Φορολογίας.

Όπως ανέφερε, «ο στόχος που δεν μπορεί να αλλάξει είναι 1η Ιανουαρίου 2026 να εφαρμοστεί η φορολογική μεταρρύθμιση». Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν ήδη ληφθεί σχετικές αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο για να στηριχθεί η διαδικασία ετοιμασίας των νομοσχεδίων, ώστε αυτά να κατατεθούν το συντομότερο δυνατό στη Βουλή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο Έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης, καθώς και η ομάδα του Κέντρου Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία έχει αναλάβει τον τεχνοκρατικό σχεδιασμό της μεταρρύθμισης.

Λετυμπιώτης: Επιβεβαίωση προόδου και νέα σύσκεψη τον Ιούνιο

Όπως αναφέρθηκε μετά το πέρας της σύσκεψης από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στις μεταξύ τους εσωτερικές συναντήσεις και συμφωνήθηκε όπως εντός Ιουνίου πραγματοποιηθεί νέα καταληκτική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι έχουν ήδη τεθεί πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες τόσο για τις επόμενες εσωτερικές συναντήσεις όσο και για την ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, με στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη προώθηση των νομοσχεδίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Αφού ολοκληρωθεί η ετοιμασία των νομοσχεδίων, σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχουν καθοριστεί, και αφού περάσουν και από νομοτεχνικό έλεγχο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τον αρμόδιο Υπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών, θα ενημερώσουν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων για την κατάληξη αυτών των νομοσχεδίων, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η επίσπευση, η όσο το δυνατόν συντομότερο έγκριση των νομοσχεδίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για να μπορέσει να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του στόχου για 1.1.2026», είπε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάθεσης των νομοσχεδίων πριν τη θερινή διακοπή των εργασιών της Βουλής, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο στόχος παραμένει η ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου και της τελικής διαμόρφωσης του περιεχομένου το συντομότερο δυνατό.

Πρόσθεσε πως στην επόμενη συνάντηση που έχει ήδη προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, θα υπάρξει πιο σαφής εικόνα για τα ακριβή χρονοδιαγράμματα. Επανέλαβε δε ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι η έναρξη εφαρμογής του νέου φορολογικού πλαισίου την 1η Ιανουαρίου 2026, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που επηρεάζει άμεσα τους πολίτες και ενδιαφέρει ευρύτερα την κοινωνία.

Σε ερώτηση αν έχουν τεθεί οι διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών όσον αφορά τον τρόπο υλοποίησης της μεταρρύθμισης κι αν έχουν γίνει οποιεσδήποτε αλλαγές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι ως προς τη φιλοσοφία του φορολογικού μοντέλου δεν υπάρχει αλλαγή.

Όπως είπε, όλες οι εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί αξιολογούνται, και με βάση αυτές λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις. Ανέφερε επίσης ότι ο ευρύτερος αντίκτυπος της μεταρρύθμισης υπήρξε θετικός τόσο από την κοινωνία όσο και από τους θεσμικούς εταίρους που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις.

Υπενθύμισε ότι πριν την επίσημη παρουσίαση της πρότασης είχαν προηγηθεί εκτενείς επαφές με τους εταίρους, μέσα από τις οποίες διαμορφώθηκε το τελικό μοντέλο. Το υπό διαμόρφωση φορολογικό σύστημα στοχεύει, όπως σημείωσε, στη δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους.

Τέλος, σε ερώτηση για αν το αν θα είναι έτοιμες οι απαραίτητες τεχνικές ρυθμίσεις προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες.

Όπως είπε, παρών στη σύσκεψη ήταν και ο Έφορος Φορολογίας, ο οποίος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την υλοποίηση των τεχνικών προσαρμογών. Τόνισε πως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε, μετά την έγκριση των νομοσχεδίων από τη Βουλή, η μετάβαση στο νέο φορολογικό σύστημα να είναι ομαλή και επιτυχής.

Δειτε Επισης

Σταθεροποιητικές τάσεις την Πέμπτη στο ΧΑΚ
Στο μικροσκόπιο η Κύπρος για ρύπους, κρίσιμες οντότητες, τελωνειακά συστήματα, συντελεστές ΦΠΑ και ProDriveNet
Άνοδος 0,5% στον εναρμονισμένο πληθωρισμό τον Ιούνιο και 1,6% το πρώτο εξάμηνο
Τα είπαν με τον Γιάννη Παναγιώτου για την ΑΤΑ οι εργοδότες-«Ηταν μια χρήσιμη συνάντηση με τον υπουργό»
Με μικρή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο την Τετάρτη
H κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην κυπριακή οικονομία-Τι έδειξε μελέτη του Υπ. Οικονομικών και του ΚΟΕ
Υπερψηφίστηκε η έκθεση Χατζηπαντέλα για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος της Ε.Ε.-Τα οφέλη για Κύπρο
Υφυπουργείο Καινοτομίας: Τέταρτη καλύτερη στην Ε.Ε. για την περίοδο από το 2018 έως σήμερα στο EIS η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο
Βελτιωμένη επίδοση από το 2018, αλλά...«Μέτριος καινοτόμος» και στην 17η θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. η Κύπρος