Μαρίνος Γιαλελή: Το οινοποιείο στον Κάθηκα, η σχέση με το κρασί και η νέα ετικέτα διά χειρός Νικόλα Λαδόμματου(pics)

Για το Οινοποιείο Γιαλελή το κρασί και η τέχνη μοιράζονται έναν κοινό παρονομαστή: Την αναζήτηση του ωραίου, του νοήματος και της ουσιαστικής επικοινωνίας. Και όπως εξηγεί στο InBusinessNews ο ιδιοκτήτης, Μαρίνος Γιαλελή-τρίτη γενιά Γιαλελή-η σχέση μεταξύ του κρασιού και της τέχνης είναι βαθιά, πολυδιάστατη και ιστορικά τεκμηριωμένη.

Το Οινοποιείο Γιαλελή, που βρίσκεται στον Κάθηκα -έναν από τους ιστορικότερους αμπελουργικούς τόπους της Κύπρου-παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη τη νέα ετικέτα του κρασιού του, πάνω στην οποία απεικονίζεται ένας νέος πίνακας του καλλιτέχνη Νικόλα Λαδόμματου, ο οποίος επελέγη με γνώμονα τη «μοναδικότητα της τέχνης του, το ταξίδι στο άγνωστο που προτείνει» και την «τολμηρή χρήση των χρωμάτων του».

«Για εμάς, ο Νικόλας είναι ένας από τους πιο επαναστατικούς και πολυδιάστατους καλλιτέχνες στην ιστορία της σύγχρονης κυπριακής τέχνης. Η πορεία του είναι μια συνεχής ανατροπή των κανόνων και των τεχνικών αποτύπωσης στον καμβά, γεφυρώνοντας εποχές, στυλ και αισθητικές», σημειώνει ο κ. Γιαλελή.

Και προσθέτει ότι «κάθε χρόνο, το έργο του καλλιτέχνη που θα φιλοτεχνεί την ετικέτα μας θα είναι διαφορετικό. Όπως το κρασί εμπνέει τον οινολόγο μας, έτσι θέλουμε να εμπνέεται και ο καλλιτέχνης».

Όσον αφορά το Οινοποιείο Γιαλελή «πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη των γηγενών κυπριακών ποικιλιών» και για το λόγο αυτό επιλέγει να δουλεύει αποκλειστικά με κυπριακές ποικιλίες, παλαιές και σπάνιες.

99

Σήμερα, μαζί με τον οινολόγο Αμφιλόχιο Πολάτογλου, δημιουργεί «ένα εκλεπτυσμένο λευκό κρασί 100% από την αυθεντική κυπριακή ποικιλία Ξυνιστέρι, διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας με δημιουργική παρουσία».

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Γιαλελή, «εμφιαλώνουμε ένα ξεχωριστό κόκκινο κρασί, ένα χαρμάνι από τέσσερις γηγενείς κυπριακές ποικιλίες-Μαραθεύτικο, Γιαννούδι, Όφθαλμο και Μαύρο-που εκφράζει τον πλούτο και τον αυθεντικό χαρακτήρα της κυπριακής γης».

Ποια είναι η φιλοσοφία του Οινοποιείου Γιαλελή και τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι κάνει το κρασί σας να ξεχωρίζει;

Η σχέση μας με το κρασί είναι πρωτίστως σχέση με τον τόπο. Στον Κάθηκα, έναν από τους ιστορικότερους αμπελουργικούς τόπους της Κύπρου, συνεχίζουμε μια παράδοση δεκαετιών που βασίζεται στη γνώση, τον σεβασμό και την αφοσίωση στη γη και την ιστορία της.

Το μικροκλίμα της περιοχής και η ιδιαίτερη σύσταση του εδάφους-πετρώδες, ασβεστούχο και στραγγερό-δημιουργούν εξαιρετικές συνθήκες για την καλλιέργεια της ποικιλίας Ξυνιστέρι, της πιο χαρακτηριστικής λευκής ποικιλίας του κυπριακού αμπελώνα. Αυτή η αρμονία φυσικού περιβάλλοντος και ποικιλιακής ταυτότητας αποτελεί για εμάς αφετηρία και έμπνευση.

Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην ποιότητα, στην αυθεντικότητα και στο συναίσθημα. Το κρασί για εμάς δεν είναι απλώς ένα προϊόν· είναι ένας ζωντανός φορέας ιστορίας, αισθήσεων και μνήμης

Πιστεύουμε ακράδαντα στη δύναμη των γηγενών κυπριακών ποικιλιών. Η Κύπρος στάθηκε τυχερή: Έμεινε ανέγγιχτη από τη φυλλοξήρα, τη μάστιγα που αφάνισε σχεδόν το σύνολο των αμπελώνων της Ευρώπης.

Έτσι, διατηρήθηκαν αυθεντικά, παλαιά κλήματα, και μαζί τους ένας μοναδικός γενετικός πλούτος. Αυτόν τον πλούτο τον σεβόμαστε, τον μελετάμε και τον εμπιστευόμαστε.

Στο οινοποιείο μας, επιλέγουμε να δουλεύουμε αποκλειστικά με κυπριακές ποικιλίες, παλαιές και σπάνιες, που συνδέονται ουσιαστικά με τον τόπο και τον πολιτισμό του. Δοκιμάζουμε, πειραματιζόμαστε, αναζητούμε τη λεπτομέρεια-όχι για να “πειράξουμε” την παράδοση, αλλά για να της δώσουμε νέα ζωή και προοπτική.

Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην ποιότητα, στην αυθεντικότητα και στο συναίσθημα. Το κρασί για εμάς δεν είναι απλώς ένα προϊόν· είναι ένας ζωντανός φορέας ιστορίας, αισθήσεων και μνήμης. Κάθε γουλιά είναι ένα ταξίδι: Από το αμπέλι, μέσα από τις εποχές, τις δυσκολίες και τη φροντίδα, φτάνει στο ποτήρι με σκοπό να δημιουργήσει εμπειρίες και να ξυπνήσει συναισθήματα.

Κρασιά που σέβονται τον τόπο, εξελίσσονται μαζί του και αφηγούνται τη σιωπηλή του ιστορία. Αυτός είναι ο στόχος μας-να δημιουργούμε κρασιά που αφήνουν συναισθήματα σε όσους τα απολαμβάνουν-κρασιά που τιμούν το παρελθόν και ανήκουν στο μέλλον.

2

Η τέχνη, οι Κύπριοι καλλιτέχνες και η εικόνα της νέας ετικέτας

To Οινοποιείο Γιαλελή τιμά την τέχνη και τους Κύπριους καλλιτέχνες. Τι θέλετε να εκφράσετε μέσα από το πάντρεμα της τέχνης με το κρασί;

Η σχέση μεταξύ του κρασιού και της τέχνης είναι βαθιά, πολυδιάστατη και ιστορικά τεκμηριωμένη. Από την αρχαιότητα έως σήμερα, το κρασί και η τέχνη διασταυρώνονται σε πολλαπλά επίπεδα: στην έμπνευση, στη δημιουργία, στην αισθητική, και στον πολιτισμό.

Το κρασί αποτέλεσε για αιώνες σύμβολο ευφορίας, πνευματικότητας και κοινωνικότητας, στοιχεία που έχουν εμπνεύσει πλήθος καλλιτεχνών σε λογοτεχνία, μουσική και ζωγραφική.

Η ίδια η διαδικασία της οινοποίησης και της οινογνωσίας είναι μια μορφή τέχνης. Όπως ένας πίνακας ή μια σύνθεση, έτσι και το κρασί προσφέρει μια πολυαισθητηριακή εμπειρία (χρώμα, άρωμα, γεύση).

Μας φαίνεται απόλυτα φυσικό, αφού δημιουργούμε κρασί αποκλειστικά από κυπριακές ποικιλίες, να συνεργαζόμαστε με καταξιωμένους Κύπριους καλλιτέχνες

Η τέχνη της καλλιέργειας του αμπελιού και η μετατροπή της πρώτης ύλης σε οίνο είναι ένα δημιούργημα με υπογραφή, παρόμοιο με αυτή ενός καλλιτέχνη.

Για εμάς, το κρασί και η τέχνη μοιράζονται έναν κοινό παρονομαστή: Την αναζήτηση του ωραίου, του νοήματος και της ουσιαστικής επικοινωνίας.

Είτε ως μέσο έκφρασης είτε ως αντικείμενο δημιουργίας, το κρασί δεν είναι απλώς ένα ποτό, είναι πολιτισμός. Είναι συναίσθημα, μνήμη και ταυτότητα.

Γι’ αυτό και μας φαίνεται απόλυτα φυσικό, αφού δημιουργούμε κρασί αποκλειστικά από κυπριακές ποικιλίες, να συνεργαζόμαστε με καταξιωμένους Κύπριους καλλιτέχνες.

Μοιραζόμαστε κοινές αξίες: τον σεβασμό στον τόπο, τη διαρκή αναζήτηση, την αλήθεια της δημιουργίας.

Κάθε χρόνο, το έργο του καλλιτέχνη που θα φιλοτεχνεί την ετικέτα μας θα είναι διαφορετικό. Όπως το κρασί εμπνέει τον οινολόγο μας, έτσι θέλουμε να εμπνέεται και ο καλλιτέχνης.

NIC_2574_4896x3264

Ποιο είναι το νόημα, η ιστορία ή το αφήγημα πίσω από την εικόνα της νέας ετικέτας που παρουσιάσατε;

Όπως ακριβώς το κρασί εκφράζει τη μοναδικότητα του terroir με λεπτότητα και αυθεντικότητα, έτσι και η νέα μας ετικέτα μεταφράζει σε χρώμα και κίνηση τη δροσιά, τη ζωντάνια και την πολυπλοκότητα που κρύβει μέσα του.

Όλα αυτά συνθέτουν τις συνθήκες που χαρίζουν στο σταφύλι-και κατ’ επέκταση στο κρασί-τα ιδιαίτερα αρώματα, τη μοναδική γεύση και τον ξεχωριστό χαρακτήρα του.

Η ετικέτα μας, εμπνευσμένη από αυτό το σύνολο δυνάμεων, δεν αφηγείται απλώς μια ιστορία· την αποτυπώνει με τόλμη και ευαισθησία, όπως ακριβώς κάνει και το κρασί μέσα στο ποτήρι.

Για εμάς, ο Νικόλας είναι ένας από τους πιο επαναστατικούς και πολυδιάστατους καλλιτέχνες στην ιστορία της σύγχρονης κυπριακής τέχνης

Το αφαιρετικό, γεμάτο ενέργεια έργο τέχνης συνομιλεί με τη φινέτσα του κρασιού, σε έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα στην τέχνη και τη γεύση.

Κάθε γουλιά αποκαλύπτει την καθαρότητα της ποικιλίας, την αλμύρα της γης και το φως του κυπριακού ήλιου.

Ένα Ξυνιστέρι με χαρακτήρα. Ένα κρασί-πινέλο πάνω στον καμβά του τόπου μας.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Νικόλα Λαδόμματο και γιατί τον επιλέξατε;

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη συνεργασία μας με τον Νικόλα. Αυτό που δημιουργεί ταιριάζει απόλυτα με την προσωπικότητα και το ύφος του οινοποιείου μας.

Η μοναδικότητα της τέχνης του, το ταξίδι στο άγνωστο που προτείνει, και η τολμηρή χρήση των χρωμάτων του σε προσκαλούν, σε εμπνέουν να θελήσεις να τα "γεύεσαι", όπως κάνεις με ένα καλό κρασί.

Επιλέγουμε να δημιουργούμε μόνο λίγες και αυστηρά επιλεγμένες ετικέτες

Για εμάς, ο Νικόλας είναι ένας από τους πιο επαναστατικούς και πολυδιάστατους καλλιτέχνες στην ιστορία της σύγχρονης κυπριακής τέχνης. Η πορεία του είναι μια συνεχής ανατροπή των κανόνων και των τεχνικών αποτύπωσης στον καμβά, γεφυρώνοντας εποχές, στυλ και αισθητικές.

Το έργο του διακρίνεται από μια αέναη διαδικασία εξέλιξης και ανανέωσης, κάτι που μας εμπνέει βαθιά και αποτελεί και δικό μας όραμα ως οινοποιείο.

NIC_2592_4896x3264

Τα κρασιά και τα πλάνα του Οινοποιείου Γιαλελή

Ποιες είναι οι υφιστάμενες δραστηριότητες του Οινοποιείου Γιαλελή;

Περισσότερο κι από τις ποικιλίες και τις ποσότητες, αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι η ποιότητα αυτού που δημιουργούμε και τα συναισθήματα που γεννά σε όσους απολαμβάνουν το κρασί μας.

Για εμάς, η ποιότητα δεν είναι απλώς στόχος. Είναι μια διαδρομή που ξεκινά από τη γη, αναδεικνύεται μέσα από την καθημερινή μας προσπάθεια και ολοκληρώνεται με το πάθος που βάζουμε σε κάθε στάλα.

Αυτό το πάθος είναι που θέλουμε να φτάνει σε κάθε ποτήρι.

Η επιτυχία ξεκινά πάντα από το πρώτο βήμα: το αμπέλι. Εκεί, κάτω από τον ήλιο και τις ήπιες μέρες, το φυτό μάς εμπιστεύεται την ευθύνη του να το φροντίσουμε με σεβασμό και προσοχή. Κάθε περιποίηση του εδάφους, κάθε εποχή και κάθε κίνηση που κάνουμε είναι βήματα στη δημιουργία ενός ανεπανάληπτου αποτελέσματος.

Τα κρασιά μας, μπορεί κάποιος να τα απολαύσει, αποκλειστικά και μόνο σε πολύ επιλεγμένα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας με δημιουργική παρουσίαση, καθώς και σε επιλεκτικά εξιδεικευμένα σημεία πώλησης

Η σκληρή δουλειά στον αμπελώνα δεν φαίνεται μόνο στην τελική γεύση, αλλά και στην καρδιά και την ψυχή που επενδύουμε σε κάθε φυτό, σε κάθε καρπό. Η ποιότητα δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της εργασίας μας, αλλά και της αγάπης μας για τη γη, για την παράδοση, και για το τέλος του ταξιδιού: το αποτέλεσμα που ξεδιπλώνεται στο ποτήρι, έτοιμο να πει την ιστορία του.

Όλα ξεκινούν από το αμπέλι, αλλά αυτό που πραγματικά το κάνει μοναδικό είναι η αφοσίωση, η επιμονή και η πίστη ότι κάθε στιγμή που περνάμε μαζί του, το αποτέλεσμα αξίζει τη σκληρή δουλειά μας.

Σήμερα, μαζί με τον χαρισματικό οινολόγο μας Αμφιλόχιο Πολάτογλου, δημιουργούμε ένα εκλεπτυσμένο λευκό κρασί 100% από την αυθεντική κυπριακή ποικιλία Ξυνιστέρι, διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας με δημιουργική παρουσία.

Παράλληλα, εμφιαλώνουμε ένα ξεχωριστό κόκκινο κρασί, ένα χαρμάνι από τέσσερις γηγενείς κυπριακές ποικιλίες-Μαραθεύτικο, Γιαννούδι, Όφθαλμο και Μαύρο-που εκφράζει τον πλούτο και τον αυθεντικό χαρακτήρα της κυπριακής γης.

Και τα δύο κρασιά ωριμάζουν ελαφρώς σε καινούργια βαρέλια, αποκτώντας διακριτική πολυπλοκότητα και βάθος, χωρίς να χάνουν τη φρεσκάδα και τον αυθορμητισμό τους.

Τα κρασιά μας, μπορεί κάποιος να τα απολαύσει, αποκλειστικά και μόνο σε πολύ επιλεγμένα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας με δημιουργική παρουσίαση καθώς και σε επιλεκτικά εξιδεικευμένα σημεία πώλησης.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας πλάνα για το Οινοποιείο Γιαλελή και την παραγωγή του;

Για εμάς, το κρασί δεν είναι θέμα ποσότητας, είναι θέμα ποιότητας και, πάνω απ’ όλα, συναισθήματος.

Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι τι νιώθει αυτός που το απολαμβάνει: Η χαρά, η ανάμνηση, η σύνδεση.

Πιστεύουμε στη δύναμη των λίγων, προσεγμένων επιλογών. Για τον λόγο αυτό, επιλέγουμε να δημιουργούμε μόνο λίγες και αυστηρά επιλεγμένες ετικέτες, κρατώντας την προσοχή μας στραμμένη στη λεπτομέρεια, την αυθεντικότητα και την έκφραση του τόπου μας.

Και έτσι θα παραμείνουμε.

NIC_2740_4896x3264

NIC_2702_4896x3264

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Κομισιόν για συμφωνία για απλουστευμένη εξωδικαστική επίλυση διαφορών για καταναλωτές
Ευαγγελία Ηλιάδου: Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και ο στόχος της Pafilia για το Minthis Music Festival
Έτσι κτίζονται κορυφαίες επωνυμίες…H τέχνη του brand-building και πώς επιτυγχάνεται το δέσιμο της μάρκας με το κοινό
Το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ε.Ε. το πρώτο πεντάμηνο του έτους
Στο 1,6 εκατ. τον Μάιο τα αυγά εκκόλαψης πουλερικών για κρεατοπαραγωγή
Πήραν την ανιούσα οι πωλήσεις πετρελαιοειδών το πρώτο πεντάμηνο-Σημαντική αύξηση τον Μάιο
Οι αυθεντικές γεύσεις της Ιταλίας στην Υπεραγορά ΑΛΦΑΜΕΓΑ Ακρόπολης- Το βασικό συστατικό της συνταγής της επιτυχίας
Το Fleet Forward από Toyota και Frotcom Κύπρου-Σύγχρονη ματιά στη διαχείριση στόλου και τη βιώσιμη κινητικότητα
Pafilia και LaimTee Art προχωρούν ένα βήμα παραπέρα...Κορυφαίοι μουσικοί απ' όλο τον κόσμο στο Minthis Music Festival 2025
Κωνσταντίνος Καραγιώργης: Αυτή είναι σήμερα η εικόνα με τις τιμές των καυσίμων-Απρόβλεπτο το μέλλον