Στην Κύπρο το Περιφερειακό Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

Το Πανεπιστήμιο Frederick ανακοινώνει τη διεξαγωγή του Περιφερειακού Συνεδρίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), που θα γίνει από τις 30 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2025 στο ξενοδοχείο Radisson Beach Resort στη Λάρνακα. Πρόκειται για ένα υψηλού κύρους συνέδριο, με συμμετοχή κορυφαίων ειδικών από περισσότερες από 17 χώρες που έχουν εγκριθεί από τον ΔΟΑΕ για να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους, και που δραστηριοποιούνται σε ασφαλείς και ειρηνικές εφαρμογές της πυρηνικής τεχνολογίας και εκπαίδευσης.

Το Συνέδριο έχει τίτλο «Συνεργασία Βιομηχανίας - Πανεπιστημίων - Κυβερνήσεων για Ανάπτυξη Ικανοτήτων στην Πυρηνική Εκπαίδευση» και φιλοξενείται από την Κυπριακή Δημοκρατία, με την οργανωτική ευθύνη του Πανεπιστημίου Frederick, μέσω του εργαστηρίου Cyprus Nuclear Physics, με επικεφαλής τον Καθηγητή Γιάννη Παρπόττα. Το Πανεπιστήμιο Frederick διατηρεί διεθνείς συνεργασίες και ερευνητική δραστηριότητα, πέραν της βασικής έρευνας στην πυρηνική φυσική, σε πυρηνικές εφαρμογές στην ιατρική, και σε μετρήσεις της φυσικής περιβαλλοντικής ραδιενέργειας με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Επικεφαλής Επιστήμονας για την Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Σκουρίδης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Μιχάλης Κωμοδρόμος, ο Καθηγητής Γιάννης Παρπόττας, και εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Το Συνέδριο θα εστιάσει σε ασφαλείς και ειρηνικές εφαρμογές της πυρηνικής τεχνολογίας, σε τομείς όπως η ιατρική, η προστασία του περιβάλλοντος και η βιομηχανία. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία ανταλλαγής εμπειριών και εφαρμογής καλών πρακτικών από τις χώρες τους, για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, βιομηχανίας και κυβερνητικών φορέων.

Αναφέρει ο Καθηγητής Γ. Παρπόττας: «Η επιλογή της Κύπρου ως οικοδεσπότη για το Συνέδριο ενός παγκοσμίου φήμης οργανισμού όπως ο ΔΟΑΕ, καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στη χώρα μας, αναβαθμίζοντας την επιστημονική της σημασία σε έναν ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα. Η ανάγκη για σωστή και οργανωμένη εκπαίδευση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την περαιτέρω πρόοδο τομέων που αξιοποιούν τις πυρηνικές τεχνικές για ειρηνικούς σκοπούς. Μια τέτοια προσπάθεια χρειάζεται στενή συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, βιομηχανίας και κυβερνήσεων και αυτό επιδιώκει το συγκεκριμένο Συνέδριο».

Οι πυρηνικές τεχνικές για ειρηνικούς σκοπούς αξιοποιούνται για την πρόοδο σε πληθώρα τομέων, όπως στην ιατρική και τη βιοϊατρική, στην ασφάλεια και την πολιτική προστασία, στη γεωργία, στην εξόρυξη φυσικού αερίου, στη γεωλογία, στη μεταλλουργία, στη φασματομετρία, στην ασφάλεια τροφίμων, στην παρακολούθηση και προστασία του περιβάλλοντος, στη μελέτη της διασποράς ρύπων και των κλιματικών αλλαγών, καθώς και στην αρχαιολογία, στη χρονολόγηση και στις επιστήμες του διαστήματος.

Δειτε Επισης

Διαγωνισμός για εγκατάσταση οδικού φωτισμού σε Λύμπια, Ζύγι, Καλαβασό-Χοιροκοιτία και περιοχή ΓΣΠ
Ηγεσία με πυξίδα την ακεραιότητα και τη στρατηγική
Cyta: Μέτρα στήριξης για κατοίκους και επιχειρήσεις στις πληγείσες κοινότητες από την πυρκαγιά
Πρόσκληση προς έφηβες στην Κύπρο-Πάρε μέρος δωρεάν στο FEM Online Program και ανακάλυψε τη δύναμή σου ως ηγέτιδα
Τρ. Κύπρου: Άμεση κινητοποίηση και ουσιαστική συνδρομή στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς-Το SupportCY κοντά στις πληγείσες περιοχές
Βαρύ τίμημα και για την κτηνοτροφία από τις πυρκαγιές, επηρεάστηκε και η μελισσοκομία-Αξιολογείται η κατάσταση
Υπεραγορές Αλφαμέγα: Κουπόνια συνολικής αξίας €1000 για ψώνια σε κάθε οικογένεια που έχασε τη μόνιμη κατοικία της
Στο πλευρό των πληγέντων το My Mall Limassol-Αρχίζει τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης
Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε κλάδους σχετικούς με τους υδρογονάνθρακες από το υπουργείο Ενέργειας
Μάρκος Ζαμπάρτας: Το μέγεθος του πλήγματος για τους οινοποιούς και το οινοποιείο που σώθηκε παρά...τρίχα