Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ-«Ειλημμένη πολιτική απόφαση»

Ξεκινά τη Δευτέρα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουνίου, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και τη σταδιακή μεταβίβαση λειτουργιών και περιουσιακών στοιχείων.

Στόχος είναι η ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς και η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η αποκρατικοποίηση αποτελεί ορόσημο για την εκταμίευση πόρων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην ενίσχυση της Κύπρου ως περιφερειακού χρηματοοικονομικού κόμβο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη σχετική εισηγητική έκθεση, το νομοσχέδιο προβλέπει τη θεσμοθέτηση του πλαισίου για την αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ, του Κεντρικού Αποθετηρίου και του Κεντρικού Μητρώου Αξιών, με στόχο τη μεταβίβασή τους σε στρατηγικό επενδυτή.

Ειδικότερα, καθορίζονται η διαδικασία αποκρατικοποίησης, περιλαμβανομένων των σταδίων που θα ακολουθηθούν και της μεθόδου επιλογής στρατηγικού επενδυτή, και τα αρμόδια όργανα που θα έχουν την ευθύνη υλοποίησης της αποκρατικοποίησης.

Ακόμα ορίζεται η μεταφορά όλων των εργασιών, αρμοδιοτήτων, δραστηριοτήτων, λειτουργιών, περιουσιακών στοιχείων (ενεργητικού και παθητικού) του ΧΑΚ στον νέο ιδιοκτήτη ή σε άλλο φορέα.

Προβλέπεται επίσης μεταφορά του προσωπικού του ΧΑΚ, αορίστου χρόνου, στο Υπουργείο Οικονομικών ή η αποζημίωσή του μέσω σχεδίου πρόωρης εθελούσιας αφυπηρέτησης.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, το έργο της αποκρατικοποiησης του ΧΑΚ συνιστά ειλημμένη πολιτική απόφαση.

«Δεδομένου ότι ο κύκλος εργασιών του ΧΑΚ κατά τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω των διαφόρων οικονομικών κρίσεων που ξέσπασαν τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, σταδιακά άρχισε να μειώνεται και το ΧΑΚ να παρουσιάζει συνεχόμενες ζημίες, η Δημοκρατία αναζήτησε λύσεις ώστε να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της χρηματιστηριακής αγοράς στην Κύπρο», σημειώνεται.

Όπως αναφέρεται, μελέτη που εκπονήθηκε από ανεξάρτητο σύμβουλο για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών, εξέτασε εναλλακτικά σενάρια για τον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου, με την αποκρατικοποίηση να προκρίνεται ως η πιο βιώσιμη και συμφέρουσα λύση για το κράτος.

Ακολούθησε διαγωνιστική διαδικασία για την πρόσληψη εξειδικευμένων συμβούλων, οι οποίοι συνέταξαν το σχετικό νομοσχέδιο. Το κείμενο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του 2024, ενώ για την τελική του διαμόρφωση πραγματοποιήθηκαν επαφές και συνεργασία με διάφορους κρατικούς φορείς και υπηρεσίες, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, το Τμήμα Φορολογίας και άλλα αρμόδια γραφεία.

Ορόσημο για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για το ΧΑΚ έχει ενταχθεί ως ορόσημο στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελώντας βασική προϋπόθεση για την υποβολή του 7ου αιτήματος πληρωμής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος του 2025.

Σύμφωνα με τη μελέτη αντικτύπου, η ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ – στα πρότυπα των περισσότερων χρηματιστηρίων της Ευρώπης – αναμένεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του οργανισμού, να επαναφέρει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας και να ενισχύσει τη ρευστότητα και την ελκυστικότητα της χρηματιστηριακής αγοράς.

Παράλληλα, εκτιμάται πως θα συμβάλει θετικά στην οικονομία, καθιστώντας την Κύπρο έναν περιφερειακό κόμβο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Δειτε Επισης

Andrew Bird: Συναρπαστικό βήμα στην καριέρα μου η Remedica-Τα πλάνα και το όραμα του νέου CEO
Σε βάθος χρόνου η αξιοποίηση του φυσικού αερίου στον «Πήγασο»-«Απαιτούνται χρόνια μέχρι την εκμετάλλευση»
Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Κρατικές Ενισχύσεις και Επιχειρήσεις»-Η παρουσίαση της Στέλλας Μιχαηλίδου
Φιλοξενήθηκε από ΕΒΕΑ και άκουσε τα ζητήματα του επιχειρηματικού κόσμου της επαρχίας Αμμοχώστου ο Παπαναστασίου
Όταν η καινοτομία συναντά την τόλμη: Ο Ιωάννης Πετρή στο Inspire 2025
Α. Παπακωνσταντίνου: Η αποκατάσταση των κουρεμένων, η οροφή στις αποζημιώσεις και πού διαφωνεί ο ΣΥΚΑΛΑ
Μ. Περδίος: Οι τάσεις στην διοίκηση και οι στρατηγικές της Louis Hotels για την επιτυχή λειτουργία των ξενοδοχείων της
Σώτος Τρικωμίτης: Αντίκτυπος στο σύνολο της αγοράς από το πάγωμα και ξεπάγωμα της ηλεκτροκίνησης-Θέλουμε απαντήσεις
Συμφωνία επιδότησης για υλοποίηση του συστήματος ETIAS έως το 2029
Στρατηγική συνεργασία PERHA Group και LAC Leonidas Alexandrou