Σταμάτης Τσολακίδης: Στρατηγικός πυλώνας για κάθε οργανισμό η κυβερνοασφάλεια

Στο σημερινό σύνθετο περιβάλλον όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) διαμορφώνει ριζικά τον επιχειρηματικό και τεχνολογικό χάρτη, το ζήτημα της ασφάλειας των υποδομών και εφαρμογών που τη στηρίζουν αναδεικνύεται ως μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για οργανισμούς και εταιρείες κάθε μεγέθους.

Η παρουσίαση του Σταμάτη Τσολακίδη, Data Center Sales Executive της Dell Technologies για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, στο 4ο CITEA Digital Cyprus Conference 2025, ανέδειξε ακριβώς αυτή τη διάσταση: τον κρίσιμο ρόλο της κυβερνοασφάλειας στην προστασία των GenAI workloads.

Με τίτλο «The Vital Role of Cybersecurity in Protecting GenAI Workloads», η παρουσίαση του έριξε φως στη μοναδικότητα των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης ως workloads -δηλαδή ως σύνολα λογισμικού και δεδομένων που λειτουργούν εντός ενός ψηφιακού περιβάλλοντος- και αναλύει πώς αυτές οι υποδομές καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτες σε επιθέσεις.

Ο Σταμάτης Τσολακίδης ήταν ξεκάθαρος: «Δεν είναι θέμα αν, αλλά πότε θα δεχτείτε επίθεση» και πως το cybersecurity δεν είναι πλέον απλώς μια τεχνική ανάγκη, αλλά στρατηγικός πυλώνας.

Η παρουσίαση του κ. Τσολακίδη ανέδειξε βασικούς άξονες στους οποίους πρέπει να εστιάσουν οι οργανισμοί για να προστατέψουν τα δεδομένα και τις εφαρμογές AI από κακόβουλες επιθέσεις. Τα μη δομημένα συστήματα αποθήκευσης δεδομένων, όπου φιλοξενούνται κρίσιμες πληροφορίες για την εκπαίδευση των AI μοντέλων, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο πρόσβασης.

Η στρατηγική προστασίας χωρίζεται σε τρεις βασικές δράσεις: Προστασία (Protect), Ανίχνευση (Detect) και Αντίδραση (Respond). Η προληπτική μείωση της επιφάνειας επίθεσης και η αξιολόγηση κινδύνων βοηθούν στον περιορισμό της πιθανότητας εισβολής. Η ανάλυση ύποπτης συμπεριφοράς επιτρέπει την άμεση εντοπισμό και πρόληψη επιθέσεων, ενώ η γρήγορη αντιμετώπιση και αποκατάσταση των συστημάτων διασφαλίζει τη συνέχεια της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ο κ. Τσολακίδης τόνισε επίσης τα διττά χαρακτηριστικά της τεχνητής νοημοσύνης στην κυβερνοασφάλεια. Από τη μία, αυξάνει τις απειλές, τις πιθανές παραβιάσεις συμμόρφωσης και το ρίσκο υπονόμευσης της εμπιστοσύνης προς τις εταιρείες. Από την άλλη, προσφέρει πολύτιμα οφέλη όπως την ενίσχυση της ασφάλειας, τη βελτίωση της εκπαίδευσης προσωπικού και την αυτοματοποίηση λειτουργιών ασφαλείας (SecOps), που διευκολύνουν την κλιμάκωση και την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας.

Επισήμανε τέλος τη θέση ότι η κυβερνοασφάλεια δεν είναι πλέον απλώς μια τεχνική ανάγκη, αλλά στρατηγικός πυλώνας για κάθε οργανισμό που θέλει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης με ασφάλεια και αξιοπιστία στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Δειτε Επισης

Abdulla bin Touq Al Marri: Το οικονομικό μοντέλο των ΗΑΕ και η ισχυρή δυναμική για συνεργασία με την Κύπρο
Διαγωνισμός για την «επίπλωση» του νέου Κτηματολογίου στην Αγλαντζιά-Πότε αναμένεται να παραδοθεί (pics)
Πετάνε τα μετρητά οι Κύπριοι... Οι συναλλαγές, η αξία και οι δημοφιλέστερες υπηρεσίες για πληρωμές με κάρτα (γραφήματα)
Οι μεγαλομέτοχοι 30+ εταιρειών της Κύπρου-Οι διαφοροποιήσεις στα μετοχικά κεφάλαια των εισηγμένων
Samsung: Τα Galaxy Z Fold7 & Galaxy Z Flip7 και η σειρά Galaxy Watch 8 διαθέσιμα σε Ελλάδα και Κύπρο
Ενισχύει τη θέση της στον ασφαλιστικό τομέα η Τρ. Κύπρου-Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής (Κύπρου)
Βαρύ τίμημα και για την κτηνοτροφία από τις πυρκαγιές, επηρεάστηκε και η μελισσοκομία-Αξιολογείται η κατάσταση
Μάρκος Ζαμπάρτας: Το μέγεθος του πλήγματος για τους οινοποιούς και το οινοποιείο που σώθηκε παρά...τρίχα
Στάχτη περίπου 15.000 δεκάρια οινοποιήσιμων καλλιεργειών...Στήνεται μηχανισμός και αρχίζει άμεσα η καταγραφή ζημιών
Σε θολά νερά η προβλήτα στο Βασιλικό…Οι συζητήσεις με VPSM για την ολοκλήρωση και οι δεύτερες σκέψεις της ΕΤΥΦΑ