Powered by

Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση στηρίζει την πρωτοβουλία σύστασης νέου Συνεργατισμού, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου των ζητημάτων που προκύπτουν από την καθυστέρηση στην επανίδρυση του Συνεργατισμού.

«Η Κυβέρνηση στηρίζει την πρωτοβουλία» και «θα αναλάβω, σαν υποχρέωση, να πάρω και την τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών» μετά και την αναφορά του Πρόεδρου της Παγκύπριας Συνεργατικής Εταιρείας Προώθησης Συνεργατισμού, Πανίκου Χάμπα ότι ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θα την «στηρίξει έμπρακτα» αυτή την πρωτοβουλία.

«Η Κυβέρνηση δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος» και «θα φροντίσει να υποστηρίξει έμπρακτα αφού συνεννοηθώ με τον Υπουργό Οικονομικών», είπε ο κ. Παπαναστασίου.

«Ο πατέρας μου είναι συνεργατιστής γέννημα θρέμμα και πιθανό να μην υπήρχα ούτε εγώ αν δεν ήταν συνεργατιστής», είπε ο Υπουργός.

Η Επιτροπή Ελέγχου συζήτησε την Πέμπτη αυτεπάγγελτα, έπειτα από εισήγηση των βουλευτών Ζαχαρία Κουλία, Χρύση Παντελίδη και Χρίστου Ορφανίδη, το θέμα «Έλεγχος των ζητημάτων που προκύπτουν από την καθυστέρηση στις διαδικασίες για την επανίδρυση του συνεργατισμού/Παγκύπρια Συνεργατική Τράπεζα και οι επιπτώσεις στην προώθηση των σχεδίων ανάπτυξης ή/και των επενδύσεων στην κυπριακή οικονομία». Στην έναρξη της συνεδρίας ακούστηκε το τραγούδι με τίτλο «Τούτη εν η Τζύπρος».

Ο κ. Παπαναστασίου συμφώνησε με αναφορές βουλευτών ότι «έχει δυσκολίες το εγχείρημα, αλλά ανέφερε ότι «όταν υπάρχουν οι σωστοί άνθρωποι και υπάρχει το κίνητρο -όπως και υπάρχει- μπορεί να υλοποιηθεί».

Είπε ακόμη ότι το ελάχιστο κεφάλαιο που είναι τα 5 εκατομμύρια ευρώ «εύκολα εξευρίσκεται υπό τις συνθήκες στις οποίες είμαστε».

Αναφερόμενος στην ανάγκη ένα πιστωτικό ίδρυμα να είναι βιώσιμο, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «δεν είναι θέμα συναισθημάτων να δημιουργήσουμε ένα συνεργατικό πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο μέσα από συναισθήματα συνεργατισμού να προσφέρει πρόσβαση στο χρήμα σε κάποιους που έχουν ανάγκη και ποτέ να μην το επιστρέφουν», προσθέτοντας «ένα τέτοιο ίδρυμα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διαλυθεί».

Αναφερόμενος τι μπορεί να προσφέρει μια συνεργατική τράπεζα, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι αυτά είναι «να μειώσει τα περιθώρια κέρδους, τα οποία έχουν σαν στόχο οι εμπορικές τράπεζες, έτσι ώστε να υπάρχει ένας ανταγωνισμός, που θα δουλεύει με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους».

Αυτό αν λειτουργήσει σωστά θα τραβήξει το όλο σύστημα προς όφελος του καταναλωτή, πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι η άδεια λειτουργίας, η ρύθμιση και η λειτουργία ενός αναγνωρισμένου πιστωτικού ιδρύματος είναι «αποκλειστική αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».

Είπε ακόμη ότι τον Δεκέμβριο του 2021 ενεγράφη η Παγκύπρια Συνεργατική Εταιρεία Προώθησης Συνεργατισμού Λτδ και τον Μάρτιο του 2022 εξελέγη επιτροπεία αποτελούμενη από 19 μέλη ενώ διορίστηκε Γραμματέας.

Πρόσθεσε ότι πραγματοποιήθηκαν πολλές συσκέψεις της εταιρείας με τον Έφορο Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών και Κοινωνικών Επιχειρήσεων.

Αναφορικά με τις διαδικασίες που υπάρχουν σε εξέλιξη, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι από την εταιρεία βρίσκονται σε εξέλιξη η διαδικασία συνεργασίας με πρόσωπο που θα αναλάβει τον συντονισμό του όλου έργου, υπογραφή συμβολαίου συνεργασίας με ανάδοχη εταιρεία για την ετοιμασία ενημερωτικού δελτίου, επιλογή οικονομικού συμβούλου αναφορικά με την άντληση κεφαλαίων και ετοιμασία υποβολής αίτησης στην ΚΤΚ με τα απαιτούμενα στοιχεία.

Ανέφερε ότι μέρος αυτής της προσπάθειας είναι οι συνεργατικές εταιρείες εμπορικού τομέα, συνεργατικές εταιρείες συμμετοχών, συντεχνίες, εκπαιδευτικές οργανώσεις, σύνδεσμοι συνταξιούχων εκπαιδευτικών, σύνδεσμος Αστυνομίας, σύνδεσμος Πυροσβεστών, σύνδεσμοι αξιωματικών και υπαξιωματικών στρατού, Ένωση Κοινοτήτων και αγροτικές οργανώσεις.

Οι παρόντες βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της ανασύστασης του συνεργατισμού, χαρακτήρισαν «κρίσιμο» το όλο εγχείρημα, ενώ κάλεσαν την Κυβέρνηση να βοηθήσει την όλη πρωτοβουλία.

Αναφέρθηκαν επίσης σε ελλιπή ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα.

Στήριξη από Έφορο Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών

Ο Έφορος Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών και Κοινωνικών Επιχειρήσεων, Κύπρος Πρωτοπαπάς, είπε ότι «Συνεργατισμός μπορεί να υπάρξει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη και συνεργασία», προσθέτοντας ότι «υπάρχει ανάγκη και υπάρχει και θα υπάρξει συνεργασία».

Ανέφερε ότι ο νόμος μας έχει αρμοδιότητες, εξουσίες και περιορισμούς και πρόσθεσε πως «έχουμε δώσει μέχρι σήμερα όλη τη βοήθεια και εμπειρογνωμοσύνη μας και τις εισηγήσεις μας» στην ομάδα πρωτοβουλίας για ανασύσταση του Συνεργατισμού.

Ανέφερε επίσης ότι ο Έφορος στηρίζει το όλο εγχείρημα και «το θεωρούμε και αναγκαίο και επιβεβλημένο και το χρωστάμε στον κόσμο».

Είπε ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και ότι δεν μπορεί να υπάρξει ο ίδιος Συνεργατισμός όπως ήταν παλιά.

«Το παλιό δεν μπορεί να υπάρξει ξανά ούτε είναι επιτρεπτό από την ΕΚΤ και την ΚΤ της Κύπρου», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «είμαστε μέσα στα νέα δεδομένα με απαιτήσεις κεφαλαίων, οι οποίες πριν 15 χρόνια ήταν 8% και τώρα γύρω στο 15%».

Ο κ. Πρωτοπαπάς είπε ότι οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα μπορούν να εγγραφούν με 100 ευρώ κεφάλαιο ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να εγγραφούν με αυτό το ποσό και να λειτουργούν με 100 ευρώ.

Πρόσθεσε ότι για κάθε 100 ευρώ που δίνουν δάνεια πρέπει να έχουν ίδια κεφάλαια 15%.

Πότε θα υποβληθεί αίτημα στην ΚΤ

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνεργατικής Εταιρείας Προώθησης Συνεργατισμού, Πανίκος Χάμπας, είπε ότι αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που τρέχουν, σε 6 μέχρι 12 μήνες θα είναι έτοιμη όλη η διαδικασία που απαιτείται από την ΚΤΚ για να υποβληθεί η αίτηση, η οποία θα περιέχει εκτός από το επιχειρησιακό σχέδιο, ένα μεγάλο αριθμό πολιτικών και άλλων εγγράφων ως και πιθανές συμφωνίες συνεργασίας με συνεργάτες.

«Πρέπει να γίνει άριστη δουλειά με την ΚΤΚ για να εγκριθεί από την Φρανκφούρτη (ΕΚΤ)», ανέφερε και πρόσθεσε «όταν πάρουμε την άδεια αρχίζει το στήσιμο της τράπεζας».

Ο κ. Χάμπας είπε ότι η νέα τράπεζα θα έχει «χαμηλά λειτουργικά έξοδα, θα διαθέτει 5 καταστήματα (ένα κάθε πόλη και ένα στην ύπαιθρο) και θα είναι μια τράπεζα υψηλού επιπέδου τεχνολογίας και τεχνογνωσίας».

Ανέφερε επίσης ότι σε συνάντηση της εταιρείας στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία της Υφυπουργού παρά τω προέδρω Ειρήνης Πική, αντιμετωπίστηκε θετικά η όλη πρωτοβουλία και πρόσθεσε πως ζήτησαν τέσσερα πράγματα.

Ο κ. Χάμπας είπε ότι ζήτησαν «να μας παραχωρηθούν τα κτίρια (του πρώην Συνεργατισμού) μέσω της Ένωσης Κοινοτήτων, ο Πρόεδρος (της Δημοκρατίας) να κάνει δήλωση να στηρίξει έμπρακτα την προσπάθεια, να μας φέρουν σε επαφή με τη γαλλική συνεργατική εταιρεία γιατί είναι σημαντικό για μας να συνεργαστούμε με μια από τις μεγάλες συνεργατικές εταιρείες της ΕΕ (Credit Agricole – την άλλη μέρα επικοινώνησε μαζί μου η κ. Πική για συνάντηση με τη Γαλλίδα Πρέσβειρα – και εισηγηθήκαμε όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγηθεί τη νέα ΣΕΔΙΓΕΠ (οργάνωση παραγωγών) για να δει ο κόσμος ότι ο συνεργατισμός είναι εδώ και δυνατός και συμβάλει στην οικονομία».

«Δεν θέλουμε λεφτά από το κράτος. Θέλουμε τα δικά μας κτίρια να επιστραφούν και πολιτική στήριξη», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «κρατήσαμε τον εμπορικό τομέα του Συνεργατισμού που συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία».

Ο κ. Χάμπας είπε ότι έγινε ο διαγωνισμός για μελέτη βιωσιμότητας που κέρδισε η PwC, πριν δύο χρόνια, προσθέτοντας ότι έρευνα που διεξήχθη για το πόσες μετοχές θα αγόραζε κάποιος των 100 ευρώ, έδειξε ότι 1.600 άτομα θα έδιναν 6 εκ. ευρώ.

Αναφορικά με το πού βρίσκεται σήμερα το θέμα της σύστασης του νέου συνεργατισμού, ο κ. Χάμπας, αφού σημείωσε ότι έγιναν όλα με διαφάνεια και αξιοκρατία, είπε ότι βρίσκονται στην διαδικασία επιλογής αναδόχου εταιρείας για ετοιμασία ενημερωτικού δελτίου που κέρδισε η Global Capital.

Ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής οικονομικού συμβούλου, ο οποίος είναι «από τους καλύτερους που έχει η Κύπρος» και πρόσθεσε ότι η Παγκύπρια Συνεργατική Τράπεζα θα αναζητήσει κεφάλαια.

Εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων τάχθηκαν υπέρ της σύστασης νέου συνεργατισμού, λέγοντας ότι όταν ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία στόχος ήταν να βοηθηθεί πρωταρχικά ο αγροτικός κόσμος και όλος ο κυπριακός λαός.

Ανέφεραν ότι σήμερα έφθασαν οι αγρότες στο σημείο να μην μπορούν να αγοράσουν λίπασμα, επί πιστώσει.

Οι αγροτικές οργανώσεις ζήτησαν από τους βουλευτές να συνεχίσουν να συμβάλλουν θετικά γιατί θα υπάρξουν παρεμβάσεις, όπως ανέφεραν, ούτως ώστε αυτή η προσπάθεια να μην καρποφορήσει.

Ανέφεραν ότι έχουν ειδικούς τεχνοκράτες και συμβούλους που τρέχουν αυτή την προσπάθεια και ότι ενημέρωσαν και συνεχίζουν να ενημερώνουν σχετικά και τα πολιτικά κόμματα.

Ανέφεραν ότι 19 μέλη επανίδρυσης του Συνεργατισμού εκπροσωπούν διαφορετικές οργανώσεις και είναι μέλη από όλα τα κόμματα.

Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων επικρότησαν την προσπάθεια σύστασης νέου συνεργατισμού και ευχήθηκαν να ευοδωθούν οι προσπάθειες, σημειώνοντας ότι μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για τον Κύπριο πολίτη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι «η Κυβέρνηση στηρίζει αυτήν την πρωτοβουλία» και «θεωρούμε ότι η προσπάθεια που γίνεται για νέο συνεργατισμό με τις αξίες που γνωρίζουμε για το συνεργατικό κίνημα είναι κάτι που η Κυβέρνηση στηρίζει και θα στηρίξει έμπρακτα».

Ανέφερε ότι ενώ υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία «θα πρέπει να παρακολουθούμε την πορεία της εξέλιξης και να εναρμονίσουμε την οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται ώστε να υλοποιηθεί αυτή η προσπάθεια και αυτή η πρωτοβουλία» και πρόσθεσε πως ο ΥΠΟΙΚ βλέπει θετικά το αίτημα να επιστραφούν κτιριακές εγκαταστάσεις.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα για τον τόπο και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε «από τους ανθρώπους που αναγεννούν το συνεργατισμό μέσα από την τέφρα του».

«Έχουμε πληροφορηθεί κατά επίσημο τρόπο ότι τόσο από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας, από πλευράς ΥΠΟΙΚ, από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου Εμπορίου όσο και με τον Διοικητή της συνεργατικής ανάπτυξης «έδωσαν τη διαβεβαίωση ότι αυτή η τεράστια προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε από το 2021, βαίνει καλώς και είμαστε σε έναν καλό σημείο», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουλίας εξέφρασε την ελπίδα ότι «πολύ σύντομα ο κυπριακός λαός θα έχει ξανά πίσω το συνεργατικό του κίνημα».

Ανέφερε ότι «όλα γίνονται με το σωστό δρόμο κάτω από το σωστό νομικό καθεστώς και την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου είπε ότι έχει διανυθεί σημαντική απόσταση επί των διαδικασιών για την ίδρυση Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας, με πρωτοβουλία των αγροτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεών μας.

«Η ενίσχυση του τραπεζικού ανταγωνισμού είναι ένας στόχος καλοδεχούμενος, που πρέπει να επιδιώξουμε», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η δημιουργία μιας νέα τράπεζας, συνεργατικού χαρακτήρα, θα βοηθήσει σημαντικά τους πολίτες και θα στηρίξει ευρύτερα την οικονομία μας».

Η κ. Ορφανίδου είπε ότι αντιλαμβάνονται όλοι τις μεγάλες και υψηλές απαιτήσεις για την ίδρυση και λειτουργία μιας νέας τράπεζας, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης, όπως έχει επεξηγηθεί από τις εποπτικές αρχές και «κατανοούμε ότι καταβάλλεται η προσπάθεια για να εκπληρωθούν όλες οι απαιτήσεις».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι «υπάρχει όντως μια κατάσταση ανέφικτου στην κυπριακή κοινωνία» και πρόσθεσε πως «το πραγματικά ανέφικτο είναι να συνεχίσουμε όπως είμαστε σήμερα, με ένα ολιγοπώλιο εμπορικών τραπεζών», με υπερκέρδη σε βάρος του κυπριακού λαού και με τις διαδικασίες εκποιήσεων.

Ανέφερε ότι ο συνεργατισμός πρόσφερε σε αυτόν τον τόπο τα μέγιστα στο παρελθόν για πάρα πολλές δεκαετίες παρά την προσπάθεια κατασυκοφάντησης του».

«Μία εκστρατεία η οποία έλαβε χώρα τα τελευταία χρόνια και μία προσπάθεια να χτιστεί μία ιδεολογική ηγεμονία στην κοινωνία που λέει ότι αυτή η μονοπωλιακή κατάσταση, αυτά τα υπερκέρδη των τραπεζών οι καθημερινές εκποιήσεις είναι εντός εισαγωγικών εκσυγχρονισμός, είναι το ευρωπαϊκό», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι επέμεινε σήμερα να ακούσει τη θέση της Κυβέρνησης για αυτό το ζήτημα και εξέφρασε ικανοποίηση που άκουσε «την ξεκάθαρη θέση ότι η Κυβέρνηση στηρίζει αυτήν την προσπάθεια».

«Αναμένουμε να δούμε εμπράκτως τη Κυβέρνηση να στηρίξει αυτήν την κρίσιμη για την κυπριακή κοινωνία και οικονομία προσπάθεια», κατέληξε.

Η ανεξάρτητη βουλευτίνα Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι «οι χρηματοοικονομικοί τραπεζικοί συνεταιρισμοί εντός της ΕΕ βασίζονται σε ισχυρά νομικά πλαίσια, ενισχύοντας τη συμμετοχή της κοινότητας και παρέχοντας χωρίς αποκλεισμούς χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ενισχύοντας παράλληλα της τοπικές οικονομίες και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα».

Ανέφερε ότι η ΕΕ έχει θεσπίσει κανονισμούς που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των μελών, τις δομές διακυβέρνησης και τη λειτουργική διαφάνεια, ειδικά για τις συνεταιριστικές τράπεζες».

«Είχαμε συνάντηση με τους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας και εμείς ως Βολτ δηλώνουμε ότι στηρίζουμε αυτήν την πρωτοβουλία και θα είμαστε συνοδοιπόροι σε όλη την πορεία», πρόσθεσε.

Η κ. Ατταλίδου είπε ότι «αυτή η πρωτοβουλία θα δώσει έμφαση στην ιδιοκτησία των μελών και στη δημοκρατική διακυβέρνηση, επιτρέποντας στα μέλη να έχουν άμεσο λόγο στις λειτουργίες και τις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων», ενώ «θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση των πολιτών σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τράπεζες».

Είπε ακόμη ότι αυτή η συνεργατική θα παρέχει βασικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες «συχνά με χαμηλότερες χρεώσεις και ανταγωνιστικά επιτόκια τα οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλημα για τις υπό εξυπηρετούμενες κοινότητες αλλά και ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες».

«Η Κυβέρνηση θα πρέπει ξεκάθαρα να δηλώσει ότι θα υποστηρίξει και νομικά και νομοτεχνικά αυτήν την πρωτοβουλία γιατί την χρειάζεται ο τόπος μας», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια
Δεν σηκώνουν ΑΤΑξίες η οικονομία και το επιχειρείν-Μονόδρομος ο εκσυγχρονισμός του θεσμού
Με αμελητέα άνοδο έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Εκστρατεία από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στη μεταποίηση τον Μάιο και τον Νοέμβριο
Κρίσιμες για την οικονομία η δημοσιονομική πειθαρχία και οι επενδύσεις-Οι συστάσεις του ΣΟΑΚ
Χωρίς ουσιαστική μεταβολή έκλεισε το ΧΑΚ την Τρίτη
Σφυροκόπημα ΠΑΣΥΔΥ στον Χριστοδουλίδη για την ΑΤΑ...«Να επανέλθει στο 100% και να καλύψει όλους τους εργαζόμενους»