Powered by

Eurostat: Ανισότητες στην απασχόληση βάσει φύλου, καταγωγής ή αναπηρίας σε Κύπρο και Ε.Ε.

Σημαντικές ανισότητες στην απασχόληση λόγω φύλου, καταγωγής ή αναπηρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Κύπρο (όπου οι διαφορές λόγω φύλου είναι αυξημένες) καταγράφουν στοιχεία για το 2024 που δημοσίευσε η Eurostat με ευκαιρία τον «Μήνα Πολυμορφίας της Ε.Ε.» (EU Diversity Month) τον Μάιο, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώθηκαν πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης μεταξύ άλλων και για την ένταξη στον χώρο εργασίας.

Ειδικότερα, το 2024 καταγράφηκε χάσμα στην απασχόληση μεταξύ των φύλων το οποίο έφτασε στις 10 ποσοστιαίες μονάδες (πμ), καθώς το ποσοστό απασχόλησης για τους άντρες κυμαίνεται στο 80,8% και για τις γυναίκες στο 70,8%.

Η διαφορά μειώθηκε κατά 0,2 πμ σε σχέση με το 2023, και κατά 1,1 πμ σε σχέση με το 2014.

Το χάσμα στην απασχόληση μεταξύ των φύλων ήταν ιδιαίτερα έντονο στον πληθυσμό που γεννήθηκε στο εξωτερικό, όπου η διαφορά στα ποσοστά απασχόλησης έφτασε τις 18,1 πμ. Το ποσοστό απασχόλησης για τους άνδρες που γεννήθηκαν στο εξωτερικό ήταν 83,1%, σε σύγκριση με 65,0% για τις γυναίκες.

Οι γυναίκες που γεννήθηκαν στο εξωτερικό είχαν επίσης ποσοστά απασχόλησης 15,7 πμ χαμηλότερα από τις γυναίκες που γεννήθηκαν στην Ε.Ε..

Μεγάλο ήταν και το χάσμα στην απασχόληση μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρία, το οποίο ανήλθε στις 24,0 πμ.

Στην Κύπρο, το χάσμα στην απασχόληση μεταξύ αντρών και γυναικών το 2024 βρισκόταν επίσης στις 10 πμ, καθώς το ποσοστό απασχόλησης για τους άντρες βρισκόταν στο 85,0% και για τις γυναίκες στο 70,8%. Η διαφορά αυξήθηκε κατά μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2023, ενώ αυξήθηκε κατά 2,3 πμ σε σχέση με το 2014.

Μεταξύ του πληθυσμού στην Κύπρο που γεννήθηκε στο εξωτερικό, η διαφορά στα ποσοστά απασχόλησης μεταξύ των φύλων έφτασε τις 13,7 πμ.

Το ποσοστό απασχόλησης για τους άνδρες που γεννήθηκαν στο εξωτερικό ήταν 88,4%, σε σύγκριση με 74,7% για τις γυναίκες. Οι γυναίκες που γεννήθηκαν στο εξωτερικό είχαν επίσης ποσοστό απασχόλησης 9,5 πμ χαμηλότερο από τις γυναίκες που γεννήθηκαν στην Κύπρο.

Όσον αφορά το χάσμα μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρία, στην Κύπρο ανήλθε στις 24,5 πμ.

Το χάσμα στην απασχόληση μεταξύ ανδρών και γυναικών στον συνολικό πληθυσμό, και στον συνολικό πληθυσμό και τα άτομα με αναπηρία αναφέρεται στην ηλικιακή ομάδα 20 - 64 ετών. Επίσης, το χάσμα στην απασχόληση μεταξύ ανδρών και γυναικών που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, και γυναικών που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και γυναικών που έχουν γεννηθεί στη χώρα αναφέρεται στην ηλικιακή ομάδα 25 - 54 ετών.

Δειτε Επισης

Σταθεροποιητικές τάσεις την Πέμπτη στο ΧΑΚ
Στο μικροσκόπιο η Κύπρος για ρύπους, κρίσιμες οντότητες, τελωνειακά συστήματα, συντελεστές ΦΠΑ και ProDriveNet
Άνοδος 0,5% στον εναρμονισμένο πληθωρισμό τον Ιούνιο και 1,6% το πρώτο εξάμηνο
Τα είπαν με τον Γιάννη Παναγιώτου για την ΑΤΑ οι εργοδότες-«Ηταν μια χρήσιμη συνάντηση με τον υπουργό»
Με μικρή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο την Τετάρτη
H κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην κυπριακή οικονομία-Τι έδειξε μελέτη του Υπ. Οικονομικών και του ΚΟΕ
Υπερψηφίστηκε η έκθεση Χατζηπαντέλα για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος της Ε.Ε.-Τα οφέλη για Κύπρο
Υφυπουργείο Καινοτομίας: Τέταρτη καλύτερη στην Ε.Ε. για την περίοδο από το 2018 έως σήμερα στο EIS η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο
Βελτιωμένη επίδοση από το 2018, αλλά...«Μέτριος καινοτόμος» και στην 17η θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. η Κύπρος