Powered by

Όχι μόνο για Κύπριους τα φορολογικά κίνητρα για επαναπατρισμό ταλέντων-«Πιο ελκυστικό, ευέλικτο και διευρυμένο πλαίσιο»

Τα φορολογικά κίνητρα που ψηφίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Λονδίνο δεν αφορούν μόνο Κύπριους που σκοπεύουν να επαναπατριστούν, αλλά όλους τους εργαζόμενους, από Ε.Ε. και τρίτες χώρες, όπως διευκρινίστηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία συζήτησε την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

Παρουσιάζοντας το τροποποιητικό νομοσχέδιο, η Λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών, Ρένα Μακρή ανέφερε ότι πρόκειται για «πολύ σημαντική δράση για επαναπατρισμό ταλέντων», που αποτελεί πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ξεκίνησε την παρουσίαση της πρότασης την προηγούμενη βδομάδα στο Λονδίνο.

«Σκοπός είναι να βελτιώσει το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο του 2022, καθιστώντας το πιο ελκυστικό, ευέλικτο και πιο διευρυμένο».

Σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, ισχύει φορολογική απαλλαγή ύψους 20% επί της αμοιβής, ή έως 8.550 ευρώ, όποιο ποσό είναι μικρότερο, για άτομα που είχαν εργαστεί στο εξωτερικό για τρία συνεχόμενα έτη πριν την εργοδότησή τους στην Κύπρο. Η απαλλαγή ισχύει για επτά φορολογικά έτη.

Με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές, εξήγησε η κ. Μακρή, αυξάνεται το ποσοστό απαλλαγής από 20% σε 25%, ενώ το ανώτατο ποσό απαλλαγής αυξάνεται από 8.550 ευρώ σε 25.000 ευρώ.

Παράλληλα, μειώνεται η χρονική προϋπόθεση απασχόλησης εκτός Κύπρου, έτσι ώστε η απαίτηση για τρία συνεχόμενα έτη να αντικαθίσταται με τουλάχιστον 36 μήνες απασχόλησης εντός των τελευταίων πέντε ετών.

Επιπλέον, μειώνεται από δεκαπέντε σε επτά έτη το διάστημα που πρέπει να έχει μεσολαβήσει από την ολοκλήρωση των σπουδών ενός προσώπου μέχρι την επιστροφή του στη Δημοκρατία για να μπορεί να τύχει της σχετικής απαλλαγής.

Τέλος, το πλαίσιο προβλέπει ότι θα επανεξετάζεται κάθε πέντε χρόνια, ώστε να διασφαλίζεται η δυναμική του προσαρμογή στις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και να ενδυναμώνεται περαιτέρω η αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ είπε ότι με τα παραπάνω βελτιώνεται το υφιστάμενο πλαίσιο με εισαγωγή επιπλέον κριτηρίων. «Είμαστε σύμφωνοι με την αρχή, χωρίς να υπεισέλθουμε στη λογική ότι ενδεχομένως να θεωρηθεί ότι αδικούνται κάποιες ομάδες, όπως τα άτομα που δεν εργάζονται στο εξωτερικό».

Εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είπε ότι το προτεινόμενο προς τροποποίηση άρθρο είναι από «τα πιο ταλαιπωρημένα άρθρα του νόμου» αν δούμε τις τροποποιήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Υπογράμμισε ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση για τη συγκεκριμένη τροποποίηση. «Υπάρχει χρόνος για διαβούλευση, να δούμε πιο σωστά και με ηρεμία τις εισηγήσεις, αφού μπορούμε να βάλουμε ως έναρξη ισχύος της τροποποίησης την αρχή του χρόνου, παρά από την ψήφιση του νόμου που λέει το νομοσχέδιο. Θέλουμε να δούμε ότι υπάρχει αιτιολόγηση στο να γίνει αυτή η τροποποίηση».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν ορίζεται τι σημαίνει «ταλέντο», ενώ τόνισε ότι γίνεται αναφορά για επαναπατρισμό Κυπρίων από το εξωτερικό, ενώ το νομοσχέδιο δεν περιορίζεται σε Κύπριους ή Ευρωπαίους.

Δειτε Επισης

Ιωσήφ Φράγκος: Να υπερασπιστούμε λυσσαλέα την ανεξαρτησία του θεσμού της δικαιοσύνης-Άκρατος λαϊκισμός
Σε ανοδική πορεία παρέμεινε το ΧΑΚ
Σε νέα εποχή με ΕΜΕΚ η εφαρμογή των κυρώσεων-Βήμα περαιτέρω βελτίωσης της εικόνας της Κύπρου
Όλο και πιο κοντά στην ένταξη στη ζώνη Σένγκεν η Κύπρος-Πράσινο Βουλής για λειτουργία του εθνικού VIS
Δυναμιτίζουν το κλίμα για την ΑΤΑ οι συντεχνίες...Επιμένουν σε πλήρη αποκατάσταση και απειλούν με απεργίες
Χωρίς πολλαπλές συντάξεις οι μελλοντικοί κρατικοί αξιωματούχοι...Οι αλλαγές στο καθεστώς καταβολής που επέφερε η Βουλή
Γεμάτη ατζέντα με 100+ένα νομοθετήματα στην τελευταία Ολομέλεια πριν τις διακοπές-Ξεχωρίζουν οι πολλαπλές συντάξεις
Πασυνδικαλιστική σύσκεψη για ΑΤΑ και νέα κοινή συνάντηση μεταξύ κοινωνικών εταίρων την επόμενη εβομάδα
Τα ζητήματα που έθεσαν σε συνάντηση με τον Βαφεάδη οι μεταφορείς-Συνέρχονται τα Δ.Σ. κλαδικών της συντεχνίας
Μικρή άνοδος την Τετάρτη στο ΧΑΚ