Φάνος Λεβέντης: Διαφωνούν και οι εργαζόμενοι με τη νομοθετική ρύθμιση των tips-Δεν θα εξυπηρετήσει τίποτα
Χαράλαμπος Χαραλάμπους 06:35 - 24 Μαΐου 2025

Αχρείαστη και προσβλητική για τον κόσμο του τομέα της φιλοξενίας θεωρεί ο Φάνος Λεβέντης, γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ σχετικά με τα φιλοδωρήματα (tips), η οποία συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και η οποία αφορά τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ και στοχεύει στη θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της διαδικασίας.
Σχολιάζοντας την πρόταση στο InBusinessNews, o Φάνος Λεβέντης τόνισε ότι «δεν θα εξυπηρετήσει τίποτα, επειδή το πρόβλημα έχει λυθεί προ πολλών ετών», υπογραμμίζοντας ότι «τα φιλοδωρήματα τα διαχειρίζονται οι εργαζόμενοι, διότι τους ανήκουν και δεν εμπλέκονται οι επιχειρηματίες».
- Διαβάστε εδώ: Βάζει χέρι στα...tips με παρέμβαση στη συμβατική σχέση των επιχειρήσεων με τους εργαζόμενούς τους η Βουλή
- Διαβάστε εδώ: Έντονη διαφωνία και ανησυχία επιχειρηματιών και ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής για την νομοθετική ρύθμιση των tips
Τι ισχύει σήμερα
«Υπάρχουν 3.500 κέντρα αναψυχής και αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει σωρεία πολιτικών και πρακτικών που εφαρμόζονται ανά χώρο και πολλοί τρόποι διαμοιρασμού. Όσον αφορά τις πληρωμές των φιλοδωρημάτων που γίνονται μέσω πιστωτικών καρτών, άλλες επιχειρήσεις τα επιστρέφουν την ίδια ώρα που γίνεται η πληρωμή και άλλες στο τέλος της βραδιάς», εξήγησε ο κ. Λεβέντης.
Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το εάν υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι προβαίνουν σε οποιαδήποτε κατάχρηση ή εμπλοκή στο διαμοιρασμό των φιλοδωρημάτων ο κ. Λεβέντης απάντησε ότι «οι σοβαροί επιχειρηματίες και η συντριπτική πλειοψηφία» δεν εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες, και υπογράμμισε ότι «εάν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, είναι σε πολύ μικρό βαθμό».
«Θεωρώ ότι εκεί που υπάρχουν εξαιρέσεις και εμπλοκή των επιχειρηματιών, λειτουργεί σε βάρος τους, γιατί ένα από τα κίνητρα που προτάσσουν ως συγκριτικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις τους είναι το εύρος των φιλοδωρημάτων που μπορούν να κερδίσουν οι απασχολούμενοι», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ.
Αχρείαστη γραφειοκρατία και αστείες και εξωφρενικές ποινές
Σχολιάζοντας την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, ο κ. Λεβέντης εξέφρασε την ανησυχία του, γιατί όπως είπε, «επιχειρεί να προσθέσει πάρα πολλή και αχρείαστη γραφειοκρατία στον τρόπο λειτουργίας αυτών των χώρων», καθώς προνοεί την καταγραφή των φιλοδωρημάτων.
Συγκεκριμένα προνοεί «να κρατούνται αρχεία, να έχουν το δικαίωμα να εισέρχονται επιθεωρητές στους χώρους εργασίας και να γίνονται καταγγελίες εργοδοτών από εργαζόμενους».
Παράλληλα, «προνοούνται και κάποιες ποινές, που είναι αστείο και να το σκεφτεί κανείς. Εάν λειτουργήσει κάποιος εκδικητικά, ο εργοδότης θα μπορεί να δέχεται πρόστιμο που να φτάνει μέχρι και τις 15 χιλιάδες ευρώ ή και τη φυλάκιση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πραγματικά, αυτά τα θεωρούμε εξωφρενικά».
Ούτε οι εργαζόμενοι στηρίζουν την πρόταση-Κίνδυνος και για φορολόγηση
Ο άλλος κίνδυνος, είπε ο κ. Λεβέντης, τον οποίο έχουν εντοπίσει και οι εργαζόμενοι και είναι πολύ ανήσυχοι, είναι αυτός της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων, πρακτική που έχει υιοθετηθεί και στην Ελλάδα.
«Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στην πρόταση, αλλά κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει και να διασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ακολουθήσει μελλοντικά», εξήγησε.
Πάντως, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, σύμφωνα με τον Φάνο Λεβέντη, «ούτε οι εργαζόμενοι, εκτός εξαιρέσεων, στηρίζουν την συγκεκριμένη πρόταση. Είναι τόσο περιζήτητοι που μπορούν να βρουν μέσα σε χρόνο ρεκόρ απασχόληση, με πολύ ψηλές και ικανοποιητικές απολαβές και δεν θεωρώ ότι είναι σοφό να παραμένει κάποιος σε μια επιχείρηση στην οποία νιώθει ότι αδικείται».
Η πρόταση του ΠΑΣΙΚΑ
Στο μεταξύ, ο ΠΑΣΙΚΑ, σε διαβούλευση και με τους συνδέσμους των ξενοδόχων, με τους οποίους οι γνώμες ταυτίζονται, ετοιμάζει μία κοινή πρόταση, την οποία και θα καταθέσει μέσα στο επόμενο διάστημα.
«Διαμορφώνουμε μια πρόταση για να υποβάλουμε, όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χρειάζεται νέα νομοθεσία.
Μπορεί κάλλιστα να ενσωματωθεί σε υφιστάμενη νομοθεσία που διέπει τους όρους απασχόλησης», αποκάλυψε ο κ. Λεβέντης, υπογραμμίζοντας ότι η φιλοσοφία και η ουσία της πρότασης έχει να κάνει με τους εργαζόμενους. «Αυτοί θα αποφασίζουν», πρόσθεσε καταληκτικά.