Η σύσταση της AMLA, οι αναβαθμισμένες απαιτήσεις και οι προκλήσεις συμμόρφωσης για τις ξένες επιχειρήσεις εντός της Ε.Ε.
Δόνα Καπαρτή 06:35 - 23 Μαΐου 2025

Στρατηγική πρόκληση για ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί πλέον η συμμόρφωση με τα πρότυπα της Ε.Ε. στον τομέα του AML/CFT.
Το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αρχής κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες (AMLA), αναβαθμίζει τις απαιτήσεις διαφάνειας και ελέγχου.
Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις καλούνται να διαχειριστούν την αλληλεπίδραση με δικαιοδοσίες υψηλού κινδύνου, γεγονός που εντείνει την ανάγκη για προσαρμογή εσωτερικών διαδικασιών.
Η παγκόσμια ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις καθίσταται όχι μόνο ρυθμιστική υποχρέωση, αλλά και μοχλός προστασίας της φήμης και βιωσιμότητας μιας εταιρείας. Οι στρατηγικές πρόληψης και διαχείρισης κινδύνου γίνονται πλέον μονόδρομος.
Το 11ο International Compliance Forum, που παρουσίασε η ECOMMBX, φιλοξένησε συζήτηση γύρω από τις προκλήσεις συμμόρφωσης που αντιμετωπίζουν οι ξένες επιχειρήσεις εντός της Ε.Ε.
Ο Kamil Alvi, Compliance Director, UK MLRO, Convera αναφέρει: «Μαθαίνουμε και μοιραζόμαστε εμπειρίες σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά κάθε προσέγγιση πρέπει να προσαρμόζεται και στους τοπικούς κινδύνους. Επενδύουμε σημαντικά σε τεχνολογικά συστήματα και επικοινωνία, ώστε να διασφαλίζουμε ευθυγράμμιση με τις παγκόσμιες ρυθμίσεις».
Αναφερόμενος στις τραπεζικές σχέσεις, τόνισε τις προκλήσεις λόγω έλλειψης σαφών οδηγιών για μη τραπεζικά ιδρύματα και την ανάγκη διαρκούς τεκμηρίωσης και ανταπόκρισης σε αιτήματα τραπεζών, όπως ερωτηματολόγια και πληροφορίες για γεωγραφικούς κινδύνους. «Μπορεί να είναι κοστοβόρο, αλλά είναι αναγκαίο», ανέφερε.
Ο Peter Drake, Director, EMEA Head, Institutional Clients Group AML Compliance Risk Management, Citigroup UK σχολίασε πως η προσέγγιση βάσει κινδύνου εφαρμόζεται διαφορετικά από κάθε δικαιοδοσία κα πως αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ορισμένες εποπτικές αρχές ζητούν ενέργειες χωρίς να κατανοούν πλήρως τις τεχνικές και λειτουργικές δυσκολίες εφαρμογής τους. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη για real-time παρακολούθηση των συναλλαγών ως κρίσιμο στοιχείο.
«Οι εσωτερικοί ελεγκτές προσφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία και λειτουργούν και ως σύμβουλοι», τόνισε μεταξύ άλλων η Marie Lundberg CAMS, CFE, CEO and Founder, Acronym Consulting AB, Sweden.
Μιλώντας για την εγκληματική οργάνωση που συγκλόνισε πρόσφατα τη Σουηδία, ανέφερε ότι πρόκειται για συμμορία με διεθνή δράση και επικίνδυνες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν εκβιασμούς, εμπορία ναρκωτικών, βία και εξαπάτηση ηλικιωμένων για να υφαρπάξουν τις συντάξεις τους.
Τα μέλη τους είναι ανήλικοι, ακόμη και 14 ετών, και δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά. «Η οικονομική εγκληματικότητα είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα και συχνά οργανώνεται από το εξωτερικό, γεγονός που δυσχεραίνει την σουηδική αστυνόμευση», σημείωσε.
Κατά τον Μάριο Λαζάρου, Board Member, Head of Advisory, KPMG Limited πολλά θα αλλαξουν με τη δημιουργία της AMLA, η οποία θα επιβλέπει ολιστικά τις υποχρεώσεις και θα επηρεάσει άμεσα και την Κύπρο.
Η AMLA, πρόσθεσε, θα έχει πρόσβαση και σε μη χρηματοοικονομικούς φορείς όπως δικηγορικοί και λογιστικοί σύλλογοι, ενώ οι υποχρεώσεις συμμόρφωσης θα είναι αυξημένες, με ανατροφοδότηση και σχόλια από την Αρχή. Δεν είναι απλώς θέμα κανονιστικής συμμόρφωσης, είναι μια νέα εποπτική πραγματικότητα με καθολικό ρόλο, εκτίμησε.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Κώστας Μαυρίδης, Manager, C Compliance (Strategic Partner, Infocredit Group).