«Stop» επιχειρηματιών της Μακαρίου στο άνοιγμα της λεωφόρου για όλα τα οχήματα-«Θα γίνει ανεξέλεγκτο πέρασμα»

Διαφωνία με την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για άνοιγμα της Λεωφόρου Μακαρίου στη Λευκωσία σε όλα τα οχήματα, με αμφίδρομη κίνηση, τις καθημερινές, εκφράζει η Πρωτοβουλία «Λευκωσία-Πρωτεύουσα Κύπρου», επαναφέροντας την πρότασή της για ελεγχόμενη πρόσβαση των οχημάτων.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η απόφαση «ενδέχεται να επιφέρει αρνητικές συνέπειες, καθιστώντας τη Λεωφόρο ένα ανεξέλεγκτο πέρασμα οχημάτων κάτι που θα υπονομεύσει ακόμα περισσότερο την εμπορικότητα του δρόμου».

Επιπλέον, τονίζει, «η ρύθμιση αυτή πρακτικά ακυρώνει υφιστάμενα μέτρα που στόχο είχαν την άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πρωτεύουσας (όπως το πρόγραμμα PARK & RIDE), ενώ δεν στηρίζεται σε κάποια μελέτη από ειδικούς επιστήμονες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Πρωτοβουλία ‘Λευκωσία -Πρωτεύουσα Κύπρου’, έχει θέσει εξαρχής ως αποστολή της την ενίσχυση της επισκεψιμότητας στο Κέντρο της Λευκωσίας».

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει, όλες οι ενέργειες και παρεμβάσεις της επικεντρώνονται στον καθορισμό του κέντρου της πόλης μας, και ειδικότερα της Λεωφόρου Μακαρίου, ως βιώσιμου, ζωντανού και ελκυστικού προορισμού.

Αφού αναφέρει ότι «στο πλαίσιο των προσπαθειών του Δημάρχου Λευκωσίας για ενίσχυση της επισκεψιμότητας στο κέντρο της πόλης, τέθηκε προς συζήτηση το ζήτημα της προσβασιμότητας, με επίκεντρο τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αφορούν τη Λεωφόρο Μακαρίου», υπογραμμίζει πως «η Πρωτοβουλία υποστήριξε στις θέσεις της, την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της προσβασιμότητας προς τη Λεωφόρο Μακαρίου, μέσω στοχευμένης και ελεγχόμενης πρόσβασης οχημάτων -πάντα με προτεραιότητα την ασφάλεια των πεζών- και αποκλειστικά για οχήματα με προορισμό το κέντρο».

«Η προσέγγιση αυτή δεν αναιρεί τους υφιστάμενους σχεδιασμούς βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Πάγια θέση της Πρωτοβουλίας αποτελεί η πεποίθηση ότι η Λεωφόρος Μακαρίου δεν πρέπει να μετατραπεί σε δρόμο διέλευσης, αλλά να είναι δρόμος-προορισμός», εξηγεί.

Όπως επισημαίνει, «η επισκεψιμότητα στο κέντρο της Λευκωσίας είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα που απαιτεί ολιστική αντιμετώπιση», κι ως εκ τούτου «η Πρωτοβουλία έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις προς τους αρμόδιους φορείς, με στόχο την ανάπτυξη μιας ουσιαστικής και βιώσιμης στρατηγικής».

«Για την ουσιαστική αναζωογόνηση του Κέντρου απαιτούνται στοχευμένες μελέτες από επιστημονικούς φορείς και έργα ουσίας, τα οποία θα αναδείξουν την πόλη σε σύγχρονο, ελκυστικό και λειτουργικό προορισμό -τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους της», συμπληρώνει.

Οι αρνητικές συνέπειες

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λευκωσίας, η Πρωτοβουλία αναφέρει πως «φαίνεται να μην ευθυγραμμίζεται με τις βασικές αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας».

«Η απόφαση αυτή δεν παρέχει ουσιαστική λύση στο ζήτημα της προσβασιμότητας, ούτε προωθεί τη μετατροπή της Λεωφόρου Μακαρίου σε προορισμό. Τουναντίον, ενδέχεται να επιφέρει αρνητικές συνέπειες, καθιστώντας τη Λεωφόρο ένα ανεξέλεγκτο πέρασμα οχημάτων κάτι που θα υπονομεύσει ακόμα περισσότερο την εμπορικότητα του δρόμου», τονίζει.

Επιπλέον, υποδεικνύει, «η ρύθμιση αυτή πρακτικά ακυρώνει υφιστάμενα μέτρα που στόχο είχαν την άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πρωτεύουσας (όπως το πρόγραμμα PARK & RIDE), ενώ δεν στηρίζεται σε κάποια μελέτη από ειδικούς επιστήμονες».

Σε εξέλιξη μελέτη από την Urbanism Academy of England

Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο των στόχων της για τη μετατροπή του Κέντρου της Λευκωσίας σε έναν ζωντανό, προσβάσιμο και βιώσιμο αστικό προορισμό, η Πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας και θεσμικούς εταίρους, συγχρηματοδοτεί διαγνωστική μελέτη από την Urbanism Academy of England, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο 2025.

Η μελέτη θα εξετάσει τεχνικά και λειτουργικά ζητήματα, όπως η προσβασιμότητα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η διαχείριση της επισκεψιμότητας, με σκοπό τη διαμόρφωση ρεαλιστικών παρεμβάσεων.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι από τις επαφές της Πρωτοβουλίας με εξειδικευμένους επιστήμονες του τομέα, προκύπτει πως υπάρχουν τεκμηριωμένες λύσεις που μπορούν να ενισχύσουν την προσβασιμότητα στο Κέντρο της πόλης, διατηρώντας παράλληλα τις αρχές της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και της λειτουργικής συνοχής του δημόσιου χώρου.

Τέλος, η Πρωτοβουλία απευθύνει έκκληση προς όλους τους θεσμικούς φορείς -το Δημοτικό Συμβούλιο, τον Δήμαρχο, τα πολιτικά κόμματα και την Πολιτεία- να συνενώσουν δυνάμεις σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος θα βασίζεται στη γνώση, την τεκμηρίωση και τη διεπιστημονική προσέγγιση.

«Μόνο μέσω της συνεργασίας μπορεί το Κέντρο της Λευκωσίας να αναπτυχθεί δυναμικά και να αναδειχθεί σε έναν ισχυρό και βιώσιμο αστικό προορισμό, θεμελιωμένο στην αναγκαία αξία της βιώσιμης κινητικότητας», καταλήγει η Πρωτοβουλία.

Δειτε Επισης

Δυναμική επιστροφή για την αγορά ακινήτων υψηλής αξίας-Πού και ποια η ακριβότερη πώληση
Μια... Anassa γεμάτη αναζωογόνηση και ένα τριήμερο με την όμορφη θέα του Kόλπου της Χρυσοχούς (pics)
Νέο σχέδιο για πρόωρη εξόφληση ενήμερων δανείων από ΚΕΔΙΠΕΣ-Τέλος στην επιδότηση τόκων
Η πρωτοβουλία της Κωτσόβολος με το διπλό όφελος-Στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
CTC Automotive: Νέο κατάστημα καινοτόμων εργαλείων Hilti στη Λάρνακα (pics)
Οι κενές θέσεις εργασίας σε κάθε τομέα και ο κλάδος με καμία διαθέσιμη θέση
Πέτρος Λοής: Ευρύτερο, εξυπνότερο και πιο ανθεκτικό μοντέλο η πρόταση του ΔΗΣΥ για την οικονομία-Προτάσσουμε μεταρρυθμίσεις
Γιώργος Τσακκιστός: Σημαντική προσθήκη για την Laiko Cosmos Trading το «The Famous Grouse»-Ενίσχυση και με νέα προϊόντα
Το όραμα γίνεται πραγματικότητα στο Ολυμπιακό Μέγαρο-Τιμήθηκε σε κλίμα συγκίνησης ο Κίκης Λαζαρίδης
«Στον αθλητισμό έδωσες και την ψυχή σου...»-Μια βραδιά αφιερωμένη στον ακούραστο υπηρέτη του Ολυμπισμού Κίκη Λαζαρίδη