Πετρέλαιο: Η αύξηση-έκπληξη των αποθεμάτων στις ΗΠΑ έφερε πτώση στις τιμές
InBusinessNews 07:46 - 22 Μαΐου 2025

Πτώση σημείωσαν οι τιμές του αργού πετρελαίου την Τετάρτη, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων από την αμερικανική κυβέρνηση που έδειξε αύξηση στα αποθέματα αργού και καυσίμων, λίγο πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου που είναι αυξημένης ζήτησης στις ΗΠΑ.
Η υποχώρηση αυτή ήρθε αφού οι τιμές είχαν αρχικά ενισχυθεί κατά περίπου 1%, λόγω αναφορών ότι το Ισραήλ ενδέχεται να ετοιμάζεται για επίθεση σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανή διαταραχή στην προσφορά από τη Μέση Ανατολή.
Η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 47 σεντς ή 0,72%, κλείνοντας στα 64,91 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI έκλεισε στα 61,57 δολάρια, μειωμένο κατά 46 σεντς ή 0,74%.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA), τα αποθέματα αργού, βενζίνης και αποσταγμάτων στις ΗΠΑ παρουσίασαν απρόσμενη αύξηση την εβδομάδα που έληξε στις 16 Μαΐου.
Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατ. βαρέλια, της βενζίνης κατά 800.000 και των αποσταγμάτων κατά 600.000 βαρέλια.
«Η έκθεση της EIA έδειξε αυξήσεις σε όλα τα βασικά αποθέματα, κάτι που δεν άρεσε στην αγορά», σχολίασε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS.
Η εξέλιξη αυτή αντιστάθμισε τις αρχικές ανοδικές πιέσεις που προκάλεσαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ισραήλ ενδέχεται να προετοιμάζεται για πλήγματα σε ιρανικούς πυρηνικούς στόχους, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN. Δεν έχει γίνει γνωστό αν το Ισραήλ έχει λάβει τελική απόφαση, ανέφεραν πηγές.
Μια τέτοια κλιμάκωση, προειδοποιούν αναλυτές της ING, δεν θα έθετε σε κίνδυνο μόνο τις ιρανικές εξαγωγές αλλά και την ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα στην προσφορά.
Το Ιράν, το οποίο εξάγει πάνω από 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ. Μια πιθανή επίθεση θα μπορούσε να διαταράξει σημαντικά τις εξαγωγές του, με ανησυχίες ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να αντιδράσει μπλοκάροντας το Στενό του Ορμούζ, μέσω του οποίου μεταφέρεται μεγάλο μέρος του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, του Ιράκ και των ΗΑΕ.
«Αν υπάρξει κλιμάκωση, μπορεί να δούμε προσωρινές μετατοπίσεις στο εμπόριο ή και μείωση προσφοράς κατά περίπου 500.000 βαρέλια ημερησίως, κάτι που ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να αντισταθμίσει σχετικά γρήγορα», εκτίμησε η Priya Walia, αναλύτρια της Rystad Energy.
Την ίδια ώρα, το Ιράν και οι ΗΠΑ συνεχίζουν διαβουλεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση έχει επαναφέρει αυστηρότερο καθεστώς κυρώσεων κατά των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου.
Παρ’ όλα αυτά, δηλώσεις από την Ουάσιγκτον και τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ υποδεικνύουν ότι οι δύο πλευρές παραμένουν μακριά από μια συμφωνία.
Τέλος, η παραγωγή πετρελαίου του Καζακστάν αυξήθηκε κατά 2% τον Μάιο, σύμφωνα με πηγή του κλάδου, αψηφώντας τις πιέσεις του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής.