Καμπανάκι ΣΑΗ για τις συνέπειες της πρότασης φορολόγησης «υπερκερδών» από ΑΠΕ
InBusinessNews 18:25 - 21 Μαΐου 2025

Για συνέπειες σε περίπτωση υιοθέτησης της πρότασης νόμου για φορολόγηση υπερκερδών των παραγωγών και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) προειδοποιεί με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ), αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι αυτή «αποδυναμώνει την εθνική στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας».
Σημειώνει ότι «η υιοθέτηση μιας μόνιμης ή επαναλαμβανόμενης φορολογικής παρέμβασης βασισμένη σε μια προσωρινή και παροδική κατάσταση, χωρίς να προηγηθεί ανάλυση των πραγματικών συνθηκών, φέρει υψηλό ρίσκο για την επενδυτική σταθερότητα της αγοράς», και προσθέτει ότι αυτό «εντείνει την αβεβαιότητα και αποθαρρύνει νέες επενδύσεις και έργα, ειδικά στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας».
Αναφέρει, ακόμα, ότι οι περικοπές ενέργειας για το 2025 αναμένεται να αγγίξουν ή να ξεπεράσουν το 45% και ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πραγματικό κόστος παραγωγής των ΑΠΕ να ανεβαίνει σημαντικά, ξεπερνώντας τα 11-12 σεντ/ kWh. Επισημαίνει ότι «η συγκεκριμένη πρόταση εστιάζει σε ένα πολύ μικρό ποσοστό της αγοράς, περίπου 10%, τη στιγμή που το 90% παραμένει υπό τον έλεγχο της ΑΗΚ».
Διαβάστε εδώ: ΑΠΕταξάμην την πρόταση του ΑΚΕΛ για τα «υπερκέρδη»-Άνευ ουσίας και όσα ξεκαθαρίζουν Χρυσοχός και Καραντώνης
Ακολούθως, αποδίδει τις υψηλές τιμές ρεύματος στην Κύπρο «στην έλλειψη ανταγωνισμού και στο πανάκριβο κόστος παραγωγής των παρωχημένων γεννητριών της ΑΗΚ».
Τέλος, σημειώνει ότι «οι παραγωγοί και οι προμηθευτές ενέργειας αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες της πράσινης ανάπτυξης και είναι αυτοί που φέρουν το κύριο βάρος της ενεργειακής μετάβασης», αναφέροντας ως στόχο την μείωση του κόστους για τους καταναλωτές και επισημαίνοντας ότι αυτός δεν θα επιτευχθεί με τη συγκεκριμένη πρόταση πρόταση νόμου.
- Διαβάστε εδώ: Ξανά μανά το ΑΚΕΛ για τα…υπερκέρδη-Πρόταση νόμου ΑΠΕναντι στην σταθερότητα του επενδυτικού περιβάλλοντος
«Η επιβεβλημένη έναρξη της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΑΑΗ) είναι αυτή που θα επιφέρει τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς και την εξυγίανση των τιμών ηλεκτρισμού, δίνοντας στους καταναλωτές το δικαίωμα να επιλέξουν ελεύθερα τον προμηθευτή της αρεσκείας τους, προάγοντας τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους», καταλήγει.