Θάνος Μιχαηλίδης: Ο θετικός αντίκτυπος στον τουρισμό και η πιθανή πρόκληση από την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν
Μάριος Αδάμου 06:30 - 20 Μαΐου 2025

Θετικό αντίκτυπο και στον τομέα του τουρισμού αναμένεται να έχει η δρομολογούμενη ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν, αφού θα καταστήσει τη χώρα μας ακόμη πιο ελκυστική και προσβάσιμη σε ξένους τουρίστες.
Μάλιστα, παράγοντες του τουρισμού θεωρούν ότι η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν θα συμβάλει και θα ενισχύσει τις προσπάθειες των τελευταίων ετών για να καταστεί η Κύπρος ολόχρονος προορισμός.
Πέραν, όμως, των θετικών, εντοπίζουν και προκλήσεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν αναμένεται έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Τέτοια πρόκληση-ενδεχομένως-να είναι η διαχείριση των πολιτών από το Ηνωμένο Βασίλειο.
- Διαβάστε εδώ: Ξεκάθαρος και απόλυτος για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν ο Χριστοδουλίδης-«Θα μπούμε το 2026»
- Διαβάστε εδώ: Σταύρος Σταύρου, Ευγένιος Ευγενίου και Βαλεντίνος Πολυκάρπου...Μόνο θετικά από την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν
- Διαβάστε εδώ: Ιδιαίτερα ενθαρρυντική αξιολόγηση, παραμένουν οι πιο ακανθώδεις προκλήσεις-Δύσκολη η διαδρομή προς τη ζώνη Σένγκεν
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Θάνος Μιχαηλίδης, εκτίμησε πως «παρά τις όποιες προκλήσεις μπορεί να υπάρξουν, η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν θα είναι προς το συμφέρον της χώρας μας, γιατί θα διευκολυνθεί σημαντικά η διακίνηση πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όπως εξήγησε, «άτομα από τρίτες χώρες που διαθέτουν βίζα Σένγκεν θα μπορούν πιο εύκολα να διακινούνται και στην Κύπρο και συνεπώς αναμένεται να γίνουμε πιο ελκυστικοί ως προορισμός και πιο προσβάσιμοι σε αυτά τα άτομα».
«Το ίδιο», πρόσθεσε, «θα ισχύει και για το εργατικό δυναμικό που πιθανόν να έχει βίζα Σένγκεν και ως εκ τούτου αναμένεται να έχουμε και σε αυτό το επίπεδο μία βελτίωση της κατάστασης».
Η πρόκληση...
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η μόνη πρόκληση που ενδεχομένως να κληθεί να διαχειριστεί η Κύπρος, είναι η διαχείριση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι και η κύρια αγορά τουρισμού.
«Νοουμένου ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε στους Άγγλους μία λύση, η οποία δεν θα τους δυσκολεύει στην άφιξη, τότε η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν θα είναι πολύ θετική. Φυσικά αυτό εξαρτάται και από το πώς θα διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και εάν θα χρειάζονται βίζα κλπ», επεσήμανε.
«Αυτό είναι το μόνο σημείο-αν θέλετε-που ενδεχομένως να μας δημιουργήσει μία μικρή δυσκολία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για κάποιον Άγγλο να έρθει στην Κύπρο», υπέδειξε περαιτέρω ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, σημειώνοντας πως «νοουμένου ότι οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συναντήσουν δυσκολίες στο να ταξιδέψουν στην Κύπρο, πιστεύω πως η ένταξη μας στη ζώνη Σένγκεν θα μας βοηθήσει».
Ερωτηθείς εάν η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν θα συμβάλει και στην προσπάθεια μετατροπής της Κύπρου σε ολόχρονο τουριστικό προορισμό, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «σίγουρα όταν γίνεσαι πιο ελκυστικός προορισμός, εμείς το θεωρούμε ολόχρονα».
«Δεν αναμένουμε ότι θα αλλάξει το είδος της ζήτησης, δηλαδή ότι επειδή θα ενταχθούμε στη ζώνη Σένγκεν θα έρθουν περισσότεροι τουρίστες τον χειμώνα. Εμείς το βλέπουμε πιο γενικά, ότι θα είμαστε πιο προσβάσιμοι, πιο ενδιαφέρον και πιο ελκυστικός προορισμός», κατέληξε.
Με πλάνο τα αεροδρόμια
Από πλευράς της, η διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, ανέφερε στο InBusinessNews ότι «τα αεροδρόμια μας σχεδιάστηκαν λαμβάνοντας υπόψιν το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν», σημειώνοντας πως «τα σχέδια αυτά επικαιροποιήθηκαν πρόσφατα με τη Φάση Β’ των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου».
«Όταν η Κυβέρνηση ανάψει το πράσινο φως για ένταξη στη Σένγκεν, εμείς είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το πλάνο υλοποίησης», κατέληξε.