Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Ενδυναμώνει παρουσία στη Φρανκφούρτη το EUC-Η επέκταση της Πανεπιστημιούπολης και τα πλάνα για Ελλάδα
Μάριος Αδάμου 06:30 - 02 Μαΐου 2025

Βασικό πυλώνα του μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδίου του Πανεπιστημίου για βιώσιμη ανάπτυξη, καινοτομία και ενίσχυση της διεθνοποίησης, χαρακτηρίζει την επέκταση της Πανεπιστημιούπολης, τα εγκαίνια της οποίας θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σήμερα Παρασκευή 2 Μαΐου, ο CEO και Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕΠΚ), Δρ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού.
- Διαβάστε εδώ: Εγκαινιάζεται το νέο κτίριο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
- Διαβάστε επίσης: Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Η επέκταση της Πανεπιστημιούπολης του EUC με επένδυση πέραν των 22 εκατ.(video)
Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο Δρ. Χατζηκυπριανού εξηγεί τι περιλαμβάνει και πού στοχεύει η επέκταση της Πανεπιστημιούπολης, υπογραμμίζοντας πως το συνολικό κόστος του έργου, περιλαμβανομένου του εξοπλισμού, των εργαστηρίων και της τεχνολογικής υποδομής, ξεπερνά τα 22 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί σαφή απόδειξη της δέσμευσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για ποιοτική ανάπτυξη.
Παράλληλα, αποκαλύπτει τα μελλοντικά σχέδια του Πανεπιστημίου για περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων του στη Γερμανία (Φρανκφούρτη), καθώς και την πρόθεση για δημιουργία παραρτήματος στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το παράρτημα του ΕΠΚ στην Φρανκφούρτη ο Δρ. Χατζηκυπριανού αναφέρει ότι στις άμεσες προτεραιότητες του Πανεπιστημίου είναι η επέκταση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού του αποτυπώματος στη γερμανική πόλη, με την προσθήκη νέων, υψηλής ζήτησης προγραμμάτων στον τομέα της Υγείας, όπως η Οδοντιατρική, και, σε επόμενο στάδιο, επιλεγμένων μεταπτυχιακών και ερευνητικών κατευθύνσεων.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, περαιτέρω, ήδη έχουν υπογραφεί τα απαραίτητα συμβόλαια για την ανέγερση δύο νέων υπερσύγχρονων κτιρίων, συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ., τα οποία θα ενισχύσουν τις υποδομές του παραρτήματος στη Γερμανία.
Όσον αφορά τη λειτουργία παραρτήματος στην Ελλάδα, ο CEO και Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΕΠΚ υποδεικνύει πως «αναμένουμε με ενδιαφέρον την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα κρίνει τη συνταγματικότητα του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου και θα αποσαφηνίσει κρίσιμες πρόνοιες που αφορούν την αδειοδότηση και τη λειτουργία παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα», αφού, όπως εξηγεί, «η απόφαση αυτή είναι καθοριστική για την τελική διαμόρφωση του σχεδιασμού μας και θα καθορίσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούμε θεσμικά και ακαδημαϊκά».
Στη συνέντευξή του, εξάλλου, ο Δρ. Χατζηκυπριανού σχολιάζει και τη δημιουργία νέων πανεπιστημίων ή παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η πολιτική ανάπτυξης της ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει να εστιάζει όχι στο ‘περισσότερα’, αλλά στο ‘καλύτερα’», επισημαίνοντας πως «εμείς ως Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, επιδιώκουμε τον ανταγωνισμό, γιατί ο ανταγωνισμός φέρνει πρόοδο. Όμως χωρίς βιωσιμότητα, δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε ποιότητα ούτε καινοτομία».
- Διαβάστε επίσης: Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Δυναμική διείσδυση EUC σε νέες αγορές για περισσότερους φοιτητές από την Ευρώπη
- Διαβάστε επίσης: Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Τι απαιτείται στην εκπαίδευση και πού εστιάζει το 2025 το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Καταρχάς θα θέλαμε να μας πείτε τι περιλάμβανε η επέκταση της Πανεπιστημιούπολης, πού αποσκοπούσε και ποιο ήταν το κόστος;
Η επέκταση της Πανεπιστημιούπολης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί βασικό πυλώνα του μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδίου του Πανεπιστημίου για βιώσιμη ανάπτυξη, καινοτομία και ενίσχυση της διεθνοποίησης.
Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει την ανέγερση ενός υπερσύγχρονου, βιοκλιματικού κτιρίου συνολικής επιφάνειας περίπου 6.000 τ.μ., με ενεργειακή απόδοση κατηγορίας Α.
Η προσθήκη αυτή ενισχύει ουσιαστικά τη λειτουργικότητα και την αισθητική της Πανεπιστημιούπολης, αντανακλώντας τη διαχρονική δέσμευση του Πανεπιστημίου για σύγχρονες, βιώσιμες υποδομές και περιβαλλοντική υπευθυνότητα.
Το νέο κτίριο έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των Σχολών Ιατρικής και Οδοντιατρικής, καθώς και των προγραμμάτων των Επιστημών Υγείας. Περιλαμβάνει εγκαταστάσεις αιχμής, όπως εργαστήρια Βιοτεχνολογίας, Νανοτεχνολογίας και Κλινικών Προσομοιώσεων και εξειδικευμένους χώρους πρακτικής άσκησης.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στην ανάπτυξη της νέας Σχολής Κτηνιατρικής, με την κατασκευή πλήρως εξοπλισμένων εργαστηρίων και υποδομών που πληρούν τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς τεχνολογικής καινοτομίας, όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο αλλά και για την Κύπρο γενικότερα.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της στρατηγικής για τεχνολογική πρωτοπορία, στο νέο κτιριο στεγάζεται το Cisco Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.
Το Κέντρο αυτό λειτουργεί ως κόμβος εκπαίδευσης, στήριξης και δικτύωσης νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτόμων ιδεών, με έμφαση στην ψηφιακή τεχνολογία, την υγειονομική καινοτομία και την τεχνητή νοημοσύνη.
Το συνολικό κόστος του έργου, περιλαμβανομένου του εξοπλισμού, των εργαστηρίων και της τεχνολογικής υποδομής, ξεπερνά τα 22 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί σαφή απόδειξη της δέσμευσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για ποιοτική ανάπτυξη
Στο νέο κτίριο στεγάζονται επίσης πρωτοποριακά προγράμματα που αξιοποιούν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) στην υγεία, την εκπαίδευση και την έρευνα, καθιστώντας το Πανεπιστήμιο ηγετικό φορέα στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Η επένδυση αυτή στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής εμπειρίας, στην ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας του Πανεπιστημίου και στην καθιέρωσή του ως κέντρο αριστείας στην ευρύτερη περιοχή.
Το συνολικό κόστος του έργου, περιλαμβανομένου του εξοπλισμού, των εργαστηρίων και της τεχνολογικής υποδομής, ξεπερνά τα 22 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί σαφή απόδειξη της δέσμευσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για ποιοτική ανάπτυξη.
Τα σχέδια για το παράρτημα στη Φρανκφούρτη
Το παράρτημα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου στη Φρανκφούρτη προσδίδει μια νέα διάσταση στο Πανεπιστήμιο σας. Ποια η εμπειρία σας από τη λειτουργία του παραρτήματος στη Φρανκφούρτη και ποια τα μελλοντικά σας σχέδια στη Φρανκφούρτη;
Το παράρτημα της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Φρανκφούρτη αποτελεί ένα σημαντικό στρατηγικό ορόσημο και σημείο αναφοράς για το Πανεπιστήμιό μας.
Πρόκειται για το πρώτο παράρτημα κυπριακού πανεπιστημίου που λειτουργεί εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που αναδεικνύει τον διεθνή χαρακτήρα και τη δυναμική εξωστρέφεια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η λειτουργία του παραρτήματος στη Φρανκφούρτη μας έχει προσφέρει πολύτιμη εμπειρία και επιβεβαιώνει τη στρατηγική μας επιλογή να διευρύνουμε την παρουσία μας στην Ευρώπη.
Το παράρτημα προσφέρει το διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής (MD in Medicine), το ίδιο που απονέμεται με επιτυχία στη Λευκωσία, και ήδη εξελίσσεται σε ένα διεθνές κέντρο ιατρικής εκπαίδευσης, καινοτομίας και έρευνας.
Το πρόγραμμα έχει διαπιστευθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιατρικής Εκπαίδευσης (WFME), τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.) της Κύπρου, καθώς και από τις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας.
Παράλληλα, έχει τύχει θερμής υποδοχής και ενεργής υποστήριξης από τους γερμανικούς φορείς, καθώς συμβάλλει ουσιαστικά στην κάλυψη των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό στη Γερμανία.
Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η επέκταση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού μας αποτυπώματος στη Φρανκφούρτη, με την προσθήκη νέων, υψηλής ζήτησης προγραμμάτων στον τομέα της Υγείας, όπως η Οδοντιατρική, και, σε επόμενο στάδιο, επιλεγμένων μεταπτυχιακών και ερευνητικών κατευθύνσεων.
Ήδη έχουν υπογραφεί τα απαραίτητα συμβόλαια για την ανέγερση δύο νέων υπερσύγχρονων κτιρίων, συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ., τα οποία θα ενισχύσουν τις υποδομές του παραρτήματος στη Γερμανία.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο ενισχύει περαιτέρω τη διεθνή φυσιογνωμία του Πανεπιστημίου μας και καθιστά το παράρτημα μας στη Φρανκφούρτη έναν στρατηγικό κόμβο για την ιατρική και υγειονομική εκπαίδευση στην Κεντρική Ευρώπη.
Αυτή η επένδυση δεν είναι απλώς μια φυσική επέκταση υποδομών. Είναι έκφραση του οράματός μας για διεθνή παρουσία, διαχρονική ποιότητα και ουσιαστική συμβολή στην επιστήμη, την υγεία και την εκπαίδευση.
Επενδύουμε συνειδητά στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος ακαδημαϊκής αριστείας, τεχνολογικής καινοτομίας και κοινωνικής προσφοράς, που ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια της Κύπρου.
Τα αναπτυξιακά πλάνα για επέκταση στην Ελλάδα
Ποια τα αναπτυξιακά πλάνα για επέκταση του Πανεπιστημίου στη Ελλάδα;
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει την τεχνογνωσία, την εμπειρογνωμοσύνη και τη διεθνή παρουσία που του επιτρέπουν να επαναλάβει την επιτυχημένη στρατηγική επέκτασης, όπως συνέβη με το παράρτημα στη Γερμανία, και στην Ελλάδα.
Είμαστε απολύτως έτοιμοι να καταρτίσουμε και να υλοποιήσουμε ένα πλήρως τεκμηριωμένο στρατηγικό σχέδιο για τη δημιουργία παραρτήματος στη χώρα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μεγάλη μεταρρύθμιση που επιχειρείται για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα κρίνει τη συνταγματικότητα του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου και θα αποσαφηνίσει κρίσιμες πρόνοιες που αφορούν την αδειοδότηση και τη λειτουργία παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή είναι καθοριστική για την τελική διαμόρφωση του σχεδιασμού μας και θα καθορίσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούμε θεσμικά και ακαδημαϊκά.
Στόχος μας είναι η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, με επίκεντρο τον φοιτητή, την κοινωνική πρόοδο και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Εφόσον λάβουμε την τελική απόφαση δεσμευόμαστε ότι το μελλοντικό παράρτημα στην Ελλάδα θα είναι ισάξιο με την Πανεπιστημιούπολη της Λευκωσίας, τόσο σε επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών, όσο και σε επίπεδο ακαδημαϊκής αριστείας.
Στόχος μας είναι η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, με επίκεντρο τον φοιτητή, την κοινωνική πρόοδο και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Πέραν της ακαδημαϊκής αποστολής, θεωρούμε ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, εξωστρεφούς και ανταγωνιστικού ακαδημαϊκού οικοσυστήματος με περιφερειακή και διεθνή ακτινοβολία.
Πέρα από την ακαδημαϊκή αριστεία, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι γνωστό για τους ισχυρούς δεσμούς του με τη βιομηχανία, την κοινωνία και την πολιτεία. Πώς αξιοποιεί το Πανεπιστήμιο αυτές τις συνεργασίες, ώστε να ενισχύσει την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του;
Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου κατανοούμε ότι η ακαδημαϊκή γνώση πρέπει να συνδυάζεται με πρακτικές δεξιότητες, επαφή με τον πραγματικό κόσμο και ισχυρά επαγγελματικά δίκτυα. Για τον λόγο αυτό, οι στρατηγικές συνεργασίες μας με φορείς της βιομηχανίας, κοινωνικούς φορείς και κυβερνητικές αρχές είναι ενσωματωμένες στον εκπαιδευτικό μας σχεδιασμό.
Συνεργαζόμαστε στενά με εργοδότες και επαγγελματικούς οργανισμούς για τον σχεδιασμό προγραμμάτων σπουδών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι οι απόφοιτοί μας διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες, ευελιξία και επαγγελματική νοοτροπία ώστε να είναι άμεσα ανταγωνιστικοί.
Η επαγγελματική ετοιμότητα ενισχύεται περαιτέρω μέσω πρακτικών ασκήσεων, κλινικών τοποθετήσεων, εξειδικευμένων εργαστηρίων και mentoring από επαγγελματίες που μεταφέρουν την εμπειρία του πραγματικού κόσμου άμεσα στους φοιτητές μας..
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης είναι το Microsoft Startup Center που λειτουργεί στην πανεπιστημιούπολή μας.
Πρόκειται για έναν κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, που ενθαρρύνει τις φοιτητικές startups, γεφυρώνοντας την εκπαίδευση με την τεχνολογική βιομηχανία. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι φοιτητές μας ενδυναμώνονται ώστε να γίνουν δημιουργοί θέσεων εργασίας και όχι απλώς αναζητητές εργασίας.
Η συνεισφορά μας επεκτείνεται και στην κοινωνία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Οδοντιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου, η οποία προσφέρει υψηλού επιπέδου οδοντιατρική φροντίδα σε ευπαθείς ομάδες, όπως συνταξιούχοι και πρόσφυγες, ενώ παράλληλα προσφέρει στους φοιτητές μας πολύτιμη κλινική εμπειρία με κοινωνικό αντίκτυπο.
Το μοντέλο αυτό συνδυάζει την εμπειρική μάθηση με την κοινωνική προσφορά, καλλιεργώντας την επαγγελματική αριστεία και την κοινωνική υπευθυνότητα.
Ανάπτυξη πανεπιστημιακού τομέα και κάθοδος ξένων Πανεπιστημίων
Ποια είναι η άποψή σας για τη μελλοντική ανάπτυξη του πανεπιστημιακού τομέα στην Κύπρο και πώς τοποθετείστε ως προς τη δημιουργία νέων πανεπιστημίων ή παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα;
Η πρόθεση της Πολιτείας να ενισχύσει τον πανεπιστημιακό τομέα είναι σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο τομέας της ανώτατης εκπαίδευσης στην Κύπρο συμβάλλει ήδη σημαντικά στο ΑΕΠ, στην καινοτομία, στη διαμόρφωση επιστημονικού κεφαλαίου και στην κοινωνική συνοχή. Ωστόσο, η πραγματική ενίσχυση δεν επιτυγχάνεται με την αριθμητική αύξηση των πανεπιστήμιων, αλλά με την ποιοτική αναβάθμιση και τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.
Σήμερα λειτουργούν στην Κύπρο 13 πανεπιστήμια -ένας αριθμός που, αναλογικά με τον πληθυσμό και το μέγεθος της χώρας, είναι ήδη πολύ ψηλός. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με τη λογική ότι πρέπει να υπάρχει ένα πανεπιστήμιο σε κάθε δήμο ή σε κάθε γωνιά του νησιού. Η πολιτική ανάπτυξης της ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει να εστιάζει όχι στο «περισσότερα», αλλά στο «καλύτερα».
Εμείς ως Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, επιδιώκουμε τον ανταγωνισμό -γιατί ο ανταγωνισμός φέρνει πρόοδο. Όμως χωρίς βιωσιμότητα, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ποιότητα, ούτε καινοτομία.
Η οικονομική αυτονομία και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα πρέπει να είναι προϋποθέσεις για όλα τα πανεπιστήμια -δημόσια και ιδιωτικά. Καμία νέα πανεπιστημιακή πρωτοβουλία δεν θα πρέπει να λειτουργεί εις βάρος των υφιστάμενων ιδρυμάτων, τα οποία έχουν επενδύσει σημαντικά στην Κύπρο και εργοδοτούν εκατοντάδες ακαδημαϊκούς και ερευνητές.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι τα κίνητρα που συζητούνται για νέα ιδρύματα -όπως η παραχώρηση κρατικής ή δημοτικής γης ή η χρήση κρατικών υποδομών- δεν μπορεί να δημιουργούν ανισότητες ή αθέμιτο ανταγωνισμό. Για παράδειγμα η προσπάθεια για τη δημιουργία παραρτημάτων ελληνικών πανεπιστημίων στην Κύπρο πρέπει να βασίζεται σε σαφή θεσμικά και ποιοτικά κριτήρια, τα οποία ισχύουν για όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.
Η Κύπρος χρειάζεται έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με στόχους την ποιοτική ανάπτυξη, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και την καλύτερη σύνδεση με την αγορά εργασίας
Ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας (ΔΙΠΑΕ) έχει αποδείξει, ότι μπορεί να εγγυηθεί τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα ποιότητας. Αναμένουμε από την Πολιτεία να διασφαλίσει την ισονομία σε όποια απόφαση ληφθεί.
Παράλληλα, η Κύπρος χρειάζεται έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με στόχους την ποιοτική ανάπτυξη, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και την καλύτερη σύνδεση με την αγορά εργασίας. Πρέπει να προηγηθεί χαρτογράφηση αναγκών της οικονομίας, και τα προγράμματα σπουδών να ευθυγραμμιστούν με αυτές.
Η διεθνής προβολή του τομέα πρέπει να ενισχυθεί με τη δημιουργία ισχυρού branding για την κυπριακή πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Τέλος, απαιτείται ουσιαστική επένδυση στην εφαρμοσμένη έρευνα, την καινοτομία και τη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Συμπερασματικά, η συζήτηση για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση πρέπει να είναι στρατηγική, όχι αποσπασματική· να εστιάζει στο δημόσιο συμφέρον και στη μακροπρόθεσμη ενίσχυση της χώρας ως κέντρου αριστείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, όλοι μας -πανεπιστήμια, κυβέρνηση και κοινωνία- έχουμε ρόλο και ευθύνη.