Δημήτρης Σκουρίδης: Το όραμα της Κύπρου και ο οδικός χάρτης για την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογική καινοτομία

Τον φιλόδοξο οδικό χάρτη της Κύπρου για την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, των υποδομών δεδομένων και της τεχνολογικής καινοτομίας σκιαγράφησε ο Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Σκουρίδης.

Μιλώντας στο πλαίσιο του TechIsland Summit στη Λεμεσό, ο κ. Σκουρίδης ανέδειξε τη δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης και τον στρατηγικό σχεδιασμό για το ψηφιακό μέλλον της Κύπρου.

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας αναφέρθηκε στον ταχύτατο ρυθμό της τεχνολογικής προόδου και τη σημασία της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος όπου η καινοτομία μπορεί να ευδοκιμήσει.

«Η τεχνολογία κινείται ταχύτερα από ποτέ», είπε σχετικά, σημειώνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλώς ένα εργαλείο του μέλλοντος, αλλά ένα ουσιαστικό μέρος των σημερινών υποδομών και της χάραξης πολιτικής.

Γιατί το AI αποκτά ιδιαίτερη σημασία τώρα

Μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Σκουρίδης τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην αναδιαμόρφωση των βιομηχανιών, των δημόσιων υπηρεσιών και των εμπειριών των πολιτών, κάνοντας αναφορά σε παραδείγματα, όπως η αυτοματοποιημένη εξυπηρέτηση πελατών, η εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη και οι έξυπνες υποδομές.

«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τεράστια δυναμική ανάπτυξης. Μπορούμε να προβούμε σε εκατοντάδες εκατομμύρια έξυπνες αποφάσεις που θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα», σημείωσε.

Τόνισε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν αφορά μόνο την αποτελεσματικότητα, αλλά και τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο δημιουργείται αξία, μετατρέποντας τις υπηρεσίες σε αποτελέσματα και εμπειρίες, όπως οι «εμπειρίες ως υπηρεσία», και απαιτώντας μια θεμελιώδη επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζονται πολιτικές και συστήματα.

Μια πλατφόρμα για καινοτομία

Σε εκτενή αναφορά για τη σημασία της δημιουργίας εθνικών πλατφορμών που υποστηρίζουν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, προέβη ο Επικεφαλής Επιστήμονας.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο του TechIsland Summit ανέλυσε το πώς η Κύπρος επενδύει σε data centers, open software και hardware infrastructure για να διασφαλίσει ότι η χώρα παραμένει ανταγωνιστική και αυτάρκης στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

«Ένα εξαιρετικό προϊόν δεν είναι αρκετό. Χωρίς επιχειρηματικό μοντέλο, δεν επιβιώνει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος υποστηρίζει επίσης οικοσυστήματα όπου οι startups, οι ερευνητές και οι κυβερνητικοί οργανισμοί μπορούν να συνεργαστούν.

Μοιράστηκε επίσης ένα οπτικό παράδειγμα ενός μελλοντικού κέντρου δεδομένων που τροφοδοτείται από κυρίαρχες τεχνολογίες-υποδομές υλικού και λογισμικού που κατασκευάζονται και ελέγχονται τοπικά, με έμφαση στην ασφάλεια, την οικονομική αποδοτικότητα και την ανεξαρτησία από τον ξένο έλεγχο.

Αντιμετώπιση της προκατάληψης και διασφάλιση της ηθικής στην τεχνητή νοημοσύνη

Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Σκουρίδης προειδοποίησε για τους κινδύνους των ανεξέλεγκτων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά όσον αφορά την προκατάληψη και την κακή χρήση δεδομένων. «Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, επειδή αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε την προκατάληψη, δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τα αποτελέσματα», ανέφερε σχετικά, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, η Κύπρος ευθυγραμμίζεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για αξιόπιστη και ηθική τεχνητή νοημοσύνη.

Εθνική ομάδα εργασίας και χάραξη πολιτικής

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας ανέφερε ότι έχει συσταθεί μια Εθνική Επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη (AI Task Force), η οποία αποτελείται από εμπειρογνώμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο, την έρευνα και τη βιομηχανία. Αυτή η ομάδα έχει αναλάβει τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη και των στρατηγικών πλαισίων.

Μέχρι το τέλος του έτους, η Κύπρος στοχεύει να ολοκληρώσει την εθνική στρατηγική καινοτομίας για την τεχνητή νοημοσύνη και να την παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα προγράμματα στο πλαίσιο του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) θα υποστηρίξουν επίσης επιχειρηματίες και ερευνητές στην ανάπτυξη των λύσεών τους και στη συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς για την επίλυση προκλήσεων του πραγματικού κόσμου.

Παγκόσμια προοπτική, τοπική δράση

Ο Δημήτρης Σκουρίδης επεσήμανε ακόμα ότι η Κύπρος αντλεί παραδείγματα διεθνών βέλτιστων πρακτικών, όπως από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σιγκαπούρη. Ενθάρρυνε τους τοπικούς τεχνολόγους και φοιτητές να συμμετάσχουν στο οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο παρέχει υποστήριξη και είναι ανοιχτό σε ιδέες.

Καταληκτικά, ο Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας απηύθυνε έκκληση για δράση: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια υπερδύναμη. Μας επιτρέπει να κινούμαστε πιο γρήγορα, να λύνουμε προβλήματα πιο έξυπνα και να σχεδιάζουμε συστήματα που εξυπηρετούν καλύτερα τους ανθρώπους. Αλλά πρέπει να επενδύσουμε σε υποδομές, στρατηγική και ανθρώπους, αν θέλουμε να απελευθερώσουμε πραγματικά τις δυνατότητές της», υπογράμμισε σχετικά.

Κύρια συμπεράσματα

  • Η Κύπρος δημιουργεί κυρίαρχη υποδομή τεχνητής νοημοσύνης και δρομολογεί εθνικές πρωτοβουλίες πολιτικής για την τεχνητή νοημοσύνη.
  • Έχει συσταθεί μια Εθνική Επιτροπή για την ευθυγράμμιση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
  • Οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, ανοιχτές πλατφόρμες και εκπαίδευση βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής.
  • Η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται τόσο ως μια τεχνολογική όσο και ως κοινωνική αλλαγή, που απαιτεί υπεύθυνη εφαρμογή.

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του Δημήτρη Σκουρίδη εδώ.

Δειτε Επισης

Έμπρακτη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του «ΘΑλΕΙΑ2021-2027»-Τα σχέδια που έρχονται
Έκκληση ΣΥ.ΚΕ.Α.Α. προς βουλευτές: Μην επιβραβεύσετε την ανισότητα, προστατέψτε τους ασθενείς
Σημαντικό βήμα για επέκταση του παγκόσμιου δικτύου του AUB Mediterraneo-Υπέγραψε MoU με το Πανεπιστήμιο Jiliang Κίνας
Καινοτόμα φωτονικά κυκλώματα για τα δίκτυα 6G-Νέο έργο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με χρηματοδότηση ΙδΕΚ
EY Κύπρου και CIM Cyprus Business School ενώνουν δυνάμεις και παρουσιάζουν το πρόγραμμα EY Learn & Earn
Partners: 30 χρόνια πορείας, δημιουργίας και αλλαγής στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας στην Κύπρο
Από τη Λεμεσό στον χάρτη της παγκόσμιας ναυτιλίας
Από τη γη της Αλάμπρας στο τραπέζι του κόσμου
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν Υπουργείο Εξωτερικών και Ίδρυμα «Ελπίδα»-Τι προβλέπει
Το όραμα γίνεται πραγματικότητα στο Ολυμπιακό Μέγαρο-Τιμήθηκε σε κλίμα συγκίνησης ο Κίκης Λαζαρίδης