CADMOS-2: Σε διαβούλευση το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει την Κύπρο με τον Λίβανο-Προσέλκυση επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες

Το υποθαλάσσιο οπτικό καλωδιακό σύστημα, το οποίο θα συνδέσει τους σταθμούς προσαιγιάλωσης καλωδίων (Cable Landing Stations - CLS), οι οποίοι βρίσκονται στο Πεντάσχοινο της Κύπρου και στη Βηρυτό του Λιβάνου, με την ονομασία CADMOS–2, τέθηκε για δημόσια διαβούλευση μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, το σύστημα θα αποτελείται από το υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα και το επίγειο καλώδιο, περιλαμβάνοντας μία παθητική μονάδα διακλάδωσης (Branching Unit - BU).

Ενίσχυση συνδεσιμότητας και προσιτή πρόσβαση στο διαδίκτυο

Σημειώνεται ότι το σύστημα θα συμπληρώσει και τελικά θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο υποθαλάσσιο καλώδιο CADMOS, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1995.

Τονίζεται επίσης ότι η Κύπρος και ο Λίβανος έχουν μακρά ιστορία κοινών έργων διεθνούς διασύνδεσης, στα οποία η Κύπρος, και ειδικότερα η Cyta, αποτελεί έναν από τους βασικούς παρόχους διεθνούς συνδεσιμότητας για τον Λίβανο.

Tο CADMOS-2 θα λειτουργήσει ως βασικός δίαυλος ενίσχυσης της συνδεσιμότητας μεταξύ κοινοτήτων, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ενώ θα συμβάλει επίσης στην παροχή προσιτής πρόσβασης στο διαδίκτυο, προωθώντας την ψηφιακή ένταξη και επιτρέποντας την ευρύτερη συμμετοχή στην παγκόσμια οικονομία.

Με αυτόν τον τρόπο, θα ενδυναμώσει άτομα και περιθωριοποιημένες ομάδες, προσφέροντας ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική συμμετοχή.

Επιπλέον, το καλώδιο θα ενισχύσει τις δυνατότητες απόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και επικοινωνίας σε περιόδους κρίσεων, ενδυναμώνοντας την ασφάλεια του κοινού και την κοινωνική ανθεκτικότητα.

Ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες

Όπως αναφέρεται στη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, με την ολοκλήρωσή του, το έργο θα δημιουργήσει ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και καινοτομία, επιτρέποντας την αδιάλειπτη ανταλλαγή πληροφοριών και προσελκύοντας επενδύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Η δημιουργία αξιόπιστων συνδέσεων υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο θα παρέχει πρόσβαση σε παγκόσμιες αγορές, θα υποστηρίξει την ανάπτυξη υφιστάμενων επιχειρήσεων και θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε τομείς που εξαρτώνται από τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Εξάλλου, το CADMOS-2 θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, ιδιαίτερα στους ακόλουθους τομείς:

Ενισχυμένη συνδεσιμότητα: Οι οπτικές ίνες επιτρέπουν συνδέσεις στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας, ενισχύοντας την καινοτομία και την παραγωγικότητα σε διάφορους τομείς, όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η υγεία, η εκπαίδευση και η μεταποίηση.
Επιχειρηματική ανάπτυξη: Η πρόσβαση σε αξιόπιστο και ταχύτατο διαδίκτυο προσελκύει επιχειρήσεις, οδηγώντας σε αύξηση των επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης τόσο σε αστικές όσο και αγροτικές περιοχές.

Επισημαίνεται ότι το CADMOS-2 αποτελεί ένα υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών, που θα συνδέει την Κύπρο και τον Λίβανο μέσω των Σταθμών Προσαιγιάλωσης Καλωδίων (CLS) στον Πεντάσχοινο και στη Ras Beirut Λιβάνου, αντίστοιχα, καθώς και με μία Βυθισμένη Μονάδα Διακλάδωσης (BU) στα Λιβανικά ύδατα.

Το σύστημα δεν διαθέτει υποθαλάσσιους ενισχυτές (επαναλήπτες.) Το συνολικό μήκος του καλωδίου θα ισούται με 235 χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος με 2.000 μέτρα, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της εγκατάστασης θα είναι υποθαλάσσιο.

cadmos2

Η χερσαία εγκατάσταση του καλωδίου στο κυπριακό έδαφος περιορίζεται σε απόσταση, μόλις 300 μέτρων και θα πραγματοποιηθεί από ανάδοχο εταιρεία. Το καλώδιο, στο εν λόγω τμήμα, θα διέλθει μέσω των υφιστάμενων υποδομών. Αναλυτικότερα, η χερσαία εγκατάσταση θα λάβει χώρα ως εξής:

Υπόγεια τοποθέτηση του καλωδίου μέσω υφιστάμενης Οριζόντιας Κατευθυνόμενης Διάτρησης (HDD), η οποία εντοπίζεται στον παραλιακό δρόμο (της λεωφόρου Ελλάδος και της λεωφόρου Αγ. Αθανασίου Πεντάσχοινου) της κοινότητας του Αγίου Θεοδώρου και καταλήγει στον Σταθμό Προσαιγιάλωσης Καλωδίων Πεντάσχοινου (CLS) της Cyta.

Η μετάβαση από το χερσαίο στο υποθαλάσσιο τμήμα επιτυγχάνεται μέσω εξειδικευμένου συνδέσμου (beach joint), που βρίσκεται μέσα στο φρεάτιο παραλία, η οποία συνδέει το χερσαίο με το υποθαλάσσιο καλώδιο. Αναφορικά με την υποθαλάσσια διαδρομή του καλωδίου, με σκοπό την ανεύρεση της βέλτιστης όδευσης, πραγματοποιήθηκε μελέτη υποβάθρου, κατά την οποία διερευνήθηκε ο θαλάσσιος πυθμένας.

Βάσει των αποτελεσμάτων της εν λόγω μελέτης, οριστικοποιήθηκε η υποθαλάσσια όδευση. Οι εργασίες πόντισης του υποθαλάσσιου καλωδίου θα ξεκινήσουν με τον καθαρισμό του πυθμένα και την απομάκρυνση τυχόν εμποδίων.

Τρεις διαφορετικοί τύποι υποβρυχίων καλωδίων με διαφορετική θωράκιση θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τις συνθήκες του πυθμένα, ενώ η υποθαλάσσια πόντιση του καλωδίου θα πραγματοποιηθεί από καλωδιακό πλοίο, το οποίο θα φέρει τον απαραίτητο εξοπλισμό και θα διακριτοποιηθεί σε τέσσερις κύριες ζώνες βάθους.

Δειτε Επισης

CADMOS-2: Σε διαβούλευση το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει την Κύπρο με τον Λίβανο-Προσέλκυση επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες
Ανέδειξε τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου ως ανερχόμενου περιφερειακού κόμβου καινοτομίας ο Σκουρίδης
Δράσεις υφυπουργείου Έρευνας για ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων-€24 εκατ. μέσω Σχεδίου Ανάκαμψης
Η κάθοδος της LTIMindtree και πώς πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο-Νέο ψηφιακό hub στο CYENS
Α. Πολεμίτης: Αναπτυσσόμενη δύναμη στο ευρωπαϊκό τεχνολογικό τοπίο η Κύπρος, εντυπωσιακή η συνεισφορά του τομέα στην οικονομία
Πρώτη απευθείας επαφή της Tenstorrent με το κυπριακό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας
Creating Synergies: Προωθώντας τη συμμετοχικότητα και τη διαφορετικότητα στον τομέα του ICT
CITEA Roadshow Event: Γέφυρα δικτύωσης και συνεργασίας για τις εταιρείες πληροφορικής
Tο τέταρτο «Cyber Security Weekend»-Eυαισθητοποίηση των επιχειρήσεων του τομέα των τροφίμων για την Κυβερνοασφάλεια
Η καινοτόμος εφαρμογή airbeld από την EMBIO Diagnostics...Πληροφορίες για καθαρότερο αέρα και πρόβλεψη καιρού