Σώτος Τρικωμίτης: Πήραμε διαβεβαιώσεις, περιμένουμε πράξεις για την ηλεκτροκίνηση-Παραγωγικός ο διάλογος

Εποικοδομητική και με αποτελέσματα που εκ πρώτης ικανοποιούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αποδείχθηκε η συνάντηση της περασμένης Δευτέρας για το θέμα της προώθησης της ηλεκτροκίνησης στην Κύπρο, με τους εισαγωγείς ηλεκτρικών οχημάτων να...κρατούν την υπόσχεση του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (ΥΜΕΕ), Αλέξη Βαφεάδη, ότι μέσα στο προσεχές-και όχι μακρινό-διάστημα το Υπουργείο θα ανακοινώσει νέα σχέδια προώθησης της ηλεκτροκίνησης.

Μέσω των νέων σχεδίων το όφελος θα είναι διπλό, καθώς οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από τις επιχορηγήσεις, οι οποίες σήμερα έχουν παγώσει, ενώ παράλληλα τα μέλη του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων & Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΕΜΗΟ) θα βγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει μετά τη διακοπή του σχεδίου αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αφού πέραν του αποθέματος που διαθέτουν, έχουν παραγγείλει και επιπρόσθετα αυτοκίνητα.

Παρά τις διαφωνίες των προηγούμενων ημερών μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών και των εκπροσώπων του με τον ΣΕΜΗΟ, οι δύο πλευρές, μέσα σε ένα αρκετά καλό κλίμα, όπως ανέφερε στο InBusinessNews ο πρόεδρος του ΣΕΜΗΟ, Σώτος Τρικωμίτης, είχαν ένα παραγωγικό διάλογο, έδειξαν κατανόηση απέναντι στα προβλήματα και τις ανησυχίες της κάθε πλευράς και αποχώρησαν από τη συνάντηση καταγράφοντας ταύτιση απόψεων και με τον κ. Βαφεάδη να διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση πορεύεται με στόχο να υλοποιήσει τους στόχους του 2030 και συγκεκριμένα της παρουσίας 80,000 ηλεκτρικών οχημάτων στους κυπριακούς δρόμους.

Το μήνυμα προς τον Υπουργό Μεταφορών

Σύμφωνα με τον κ. Τρικωμίτη, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα της προώθησης της ηλεκτροκίνησης στην Κύπρο, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του ΣΕΜΗΟ μετά τη διακοπή του σχετικού σχεδίου επιχορηγήσεων, τα οποία έμειναν εκτεθειμένα απέναντι στα εργοστάσια με τα οποία είχαν προλάβει να δεσμευτεί και να ορίσουν νέες παραγγελίες.

Επιπρόσθετα, ο ΣΕΜΗΟ εξήγησε και το μεγάλο και αναξιοποίητο ενδιαφέρον που καταγράφηκε από καταναλωτές μετά το κλείσιμο του σχεδίου, οι οποίοι, λόγω της απόσυρσης των επιχορηγήσεων, δεν προχώρησαν με τις σχεδιαζόμενες αγορές τους.

Ο ΣΕΜΗΟ, παρουσία και εκπροσώπων της ΟΕΒ, προσπάθησε και πέρασε το μήνυμα στον Υπουργό Μεταφορών ότι, εάν το σχέδιο προώθησης της ηλεκτροκίνησης διακόπηκε λόγω ανησυχιών για τους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), υπάρχουν τρόποι για να προχωρήσει η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε τις δικές του προτάσεις.

«Πολύ σύντομα» το άνοιγμα της πλατφόρμας για ηλεκτρικά οχήματα

Ο κ. Βαφεάδης έδειξε κατανόηση στις επισημάνσεις του ΣΕΜΗΟ και υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για τις επιχορηγήσεις ηλεκτρικών οχημάτων και μάλιστα «πολύ σύντομα», κατά τα λεγόμενα του.

Γεγονός που ικανοποιεί τον ΣΕΜΗΟ και είναι ικανό να κατευνάσει τις ανησυχίες του-όπως αυτές καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα-αρκεί το Υπουργείο Μεταφορών να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για να συνεχιστεί το σχέδιο από εκεί που έμεινε (ήταν προγραμματισμένο να τρέξει από τον Φεβρουάριο του 2024 μέχρι το τέλος του 2025) και μετά και τις εξηγήσεις που έδωσε ο Υπουργός Μεταφορών προς τον ΣΕΜΗΟ, ο Σύνδεσμος πείστηκε να αναμένει το νέο σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση», σημείωσε ο κ. Τρικωμίτης.

Όσον αφορά το κονδύλι που θα διατεθεί για το νέο σχέδιο, δεν δόθηκαν διευκρινίσεις από πλευράς Υπουργείου Μεταφορών, με τον ΣΕΜΗΟ πάντως κατά τη διάρκεια της συνάντησης να ζητά την αφιέρωση ισόποσου κονδυλίου με αυτό που εκκρεμούσε προς διάθεση στο πρόσφατο σχέδιο.

«Χωρίς την επιχορήγηση δεν μπορούν να προωθηθούν τα ηλεκτρικά οχήματα», επανέλαβε ο κ. Τρικωμίτης ο οποίος καταληκτικά ανέφερε ότι «περιμένουμε να δούμε πράξεις και το νέο σχέδιο».

Δειτε Επισης

Ο Πόλυς Μιχαηλίδης στα Δ.Σ. CTC, Ermes και Woolworth-Ο Μενέλαος Σιακόλας μέλος της Επιτροπής Διορισμών
Πώς κινήθηκαν οι τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων τον Μάιο...Μεγάλη αύξηση σε μαλάκια και λάδι
Έκθεση KPMG: Χαμένα έσοδα ύψους 22 εκατ. από την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων το 2024 για την Κύπρο
Μαρίνα Χατζημανώλη: Τι θα επιφέρει ένα ενδεχόμενο κλείσιμο των στενών του Ορμούζ-Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις
Κάγια Κάλας: Εξαιρετικά επικίνδυνο το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ-Δεν θα ήταν καλό για κανένα
Δυσαρεστημένοι με το e-kalathi οι καταναλωτές… «Κατώτερο των προσδοκιών, περιορισμένη η χρησιμότητά του»
Public: Νέο κλιματιστικό χωρίς άγχος και με εγγύηση χαμηλότερης τιμής
Στενά του Ορμούζ: Τι σημαίνει το κλείσιμό τους και πώς επηρεάζει το εμπόριο
Πράσινο ιρανικής Βουλής, αλλά στο Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας η τελική απόφαση για κλείσιμο των στενών του Ορμούζ
Σήμα κινδύνου από ΤΟΜ προς ιδιοκτήτες υπό ανάκληση Citroën κατασκευής 2008 έως 2019-Πρέπει να ακινητοποιηθούν