Την ανάγκη για περισσότερες γυναίκες στην ηγεσία της τεχνολογίας ανέδειξε η Tanya Romanyukha, Γενική Διευθύντρια του TechIsland, κατά την ομιλία της στο συνέδριο της Cyta με τίτλο «Women in STEAM». Μίλησε για το κενό που παραμένει στις ηγετικές θέσεις και για ένα σύστημα που χρειάζεται επανεκκίνηση.
Σύμφωνα με την ίδια, η ισότητα δεν μπορεί να περιορίζεται σε στατιστικές ή γενικές διακηρύξεις. Πρέπει να εξετάζουμε και τις αθέατες πλευρές της καθημερινότητας, όπως τη λεγόμενη "ποινή μητρότητας" (motherhood penalty) που βιώνουν οι γυναίκες όταν γίνονται μητέρες ή παντρεύονται. Παρά τις δεκαετίες συζητήσεων γύρω από την ισότητα, παραμένουν στο περιθώριο σημαντικές πτυχές όπως η εξουθένωση, ο σκεπτικισμός και η ψυχική κόπωση, τόνισε.
Επισήμανε ότι οι σύγχρονες κοινωνικές τάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και η προώθηση μιας τοξικής υπερ-αρρενωπότητας από διαδικτυακούς influencers επηρεάζουν αρνητικά τη νέα γενιά αγοριών, δημιουργώντας κλίμα ανταγωνισμού αντί συνεργασίας. Το ζητούμενο, σύμφωνα με την ίδια, δεν είναι η αντιπαλότητα των φύλων αλλά η συμμαχία. Η πρόοδος επιτυγχάνεται όταν σχεδιάζουμε ανθρώπινα συστήματα, όπου κάθε άτομο μπορεί να ανθίσει με βάση τις ικανότητές του, τόσο στο σπίτι όσο και στον εργασιακό χώρο.
Η Tanya Romanyukha υποστήριξε ότι οι εταιρείες οφείλουν να στηρίζουν και τους άνδρες και τις γυναίκες, όχι μόνο με πολιτικές γονικής άδειας, αλλά και με μέτρα που εξαλείφουν το στίγμα του «ανασχεδιασμού» ρόλων ή της εκ νέου κατάρτισης. Παράλληλα, πρότεινε την ένταξη πρωτοβουλιών για την ψυχική υγεία σε κάθε εργασιακό περιβάλλον, δίνοντας παραδείγματα από εταιρείες όπως η Microsoft που έχουν υιοθετήσει πρακτικές όπως το job sharing, όπου δύο εργαζόμενοι μοιράζονται την ίδια θέση εργασίας για λόγους οικογενειακής ισορροπίας.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού των χαρακτηριστικών που αναζητούν οι οργανισμοί στους ηγέτες τους. Οι αποτελεσματικοί ηγέτες, τόνισε, δεν είναι μόνο όσοι παίρνουν αποφάσεις αλλά όσοι μπορούν να συνδέσουν τα σημεία μέσα σε περίπλοκες καταστάσεις, να λειτουργούν με ενσυναίσθηση, να εκπαιδεύουν και να καθοδηγούν άλλους και να δημιουργούν ουσιαστικές συνομιλίες, όπου όλοι νιώθουν ο εαυτός τους.
Κλείνοντας, η Γενική Διευθύντρια, κάλεσε σε ένα μοντέλο βασισμένο στη βιωσιμότητα, την ψυχική ανθεκτικότητα και την πραγματική συμπερίληψη.