Τζόζη Χριστοδούλου: Πιο αποδοτικές κατά 39% οι επιχειρήσεις με γυναίκες σε ηγετικές θέσεις
InBusinessNews 10:43 - 13 Μαΐου 2025

Τη θέση ότι η ουσιαστική ισότητα των φύλων στους τομείς STEAM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνη και Μαθηματικά) είναι προϋπόθεση για την πρόοδο και την καινοτομία της κοινωνίας, υποστήριξε η Τζόζη Χριστοδούλου, Επίτροπος Ισότητας των Φύλων.
Η κ. Χριστοδούλου περιέγραψε με τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε η Cyta "Women in Steam".
Η ομιλία της τόνισε ότι οι τομείς STEAM είναι κινητήριες δυνάμεις καινοτομίας και πως καθορίζουν την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι υποεκπροσωπημένες.
Σύμφωνα με την έκθεση SHE Figures 2024, στην Κύπρο οι γυναίκες αποτελούν το 42% των αυτοαπασχολούμενων στους τομείς επιστήμης, μηχανικής και τεχνολογιών πληροφορικής, αλλά το ποσοστό τους στους ανώτερους ερευνητικούς βαθμούς παραμένει πολύ χαμηλό, στο 14%.
Αντίστοιχα, μόνο το 25% των μελών σε διοικητικά συμβούλια ερευνητικών οργανισμών είναι γυναίκες, ενώ οι γυναίκες εφευρέτριες υποβάλλουν μόλις το 10% των πατεντών.
Η κ. Χριστοδούλου απέδωσε αυτή την ανισότητα όχι στην έλλειψη ικανοτήτων ή φιλοδοξιών, αλλά σε κοινωνικά στερεότυπα, ασυνείδητες προκαταλήψεις και θεσμικά εμπόδια που περιορίζουν την πρόσβαση, την εξέλιξη και την ηγεσία των γυναικών στους τομείς αυτούς.
Έκανε εκτενή αναφορά στα λεγόμενα «γυάλινα ταβάνια» και «κολλώδη πατώματα», καθώς και στην ανάγκη για καλύτερη συμφιλίωση επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής ζωής.
Η παρουσία των γυναικών στους τομείς STEAM είναι κρίσιμη όχι μόνο για λόγους δικαιοσύνης, αλλά και γιατί ενισχύει την ποιότητα της επιστημονικής παραγωγής, βελτιώνει την καινοτομία και επιτρέπει πιο ηθικά και κοινωνικά ευαίσθητα τεχνολογικά επιτεύγματα.
Έφερε ως παράδειγμα την ανάγκη για διαφορετικές οπτικές στην ανάπτυξη αλγορίθμων, υπογραμμίζοντας ότι οι μονοσήμαντες ομάδες ανάπτυξης συχνά διαιωνίζουν προκαταλήψεις που επηρεάζουν το αποτέλεσμα της τεχνολογίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμβολή των γυναικών στην τεχνολογική ιστορία. Από τις γυναίκες που εργάστηκαν ως «ανθρώπινοι υπολογιστές» στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι τις αναλύτριες της επιχείρησης Bletchley Park, πολλές γυναίκες συνέβαλαν καθοριστικά χωρίς ποτέ να αναγνωριστεί πλήρως η προσφορά τους.
Παράλληλα, η Τζόζη Χριστοδούλου τόνισε πως η ισότιμη συμμετοχή γυναικών στις ηγετικές θέσεις αποτελεί κίνητρο και έμπνευση για τις νεότερες γενιές. Σημείωσε ότι η ορατότητα γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις ενισχύει τη φιλοδοξία και καταρρίπτει τα στερεότυπα.
Η Επίτροπος παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία και πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για την προώθηση της ισότητας, από την επέκταση των αδειών μητρότητας και πατρότητας, μέχρι τη δημιουργία δομών φροντίδας για παιδιά και ηλικιωμένους, και την εκπαίδευση επαγγελματικών συμβούλων σε θέματα αποδόμησης στερεοτύπων.
Αναφέρθηκε επίσης στις ετήσιες εκστρατείες «HerStory» που προβάλουν ιστορίες γυναικών σε ανδροκρατούμενους τομείς όπως η ναυτιλία και η διπλωματία.
Τέλος, κάλεσε σε συστηματική συνεργασία μεταξύ κράτους, ιδιωτικού τομέα, κοινωνικών εταίρων και κοινωνίας των πολιτών. Έφερε παραδείγματα υφιστάμενων συνεργασιών, όπως με το ΕΤΕΚ και το ΚΕΒΕ, που ήδη εργάζονται για την ισότητα στους επαγγελματικούς χώρους, ενώ ανακοίνωσε και επικείμενο μνημόνιο συνεργασίας με την ΟΕΒ.
Κατέληξε με το μήνυμα ότι η προώθηση της ισότητας των φύλων και η δημιουργία έμφυλου εργασιακού περιβάλλοντος είναι στρατηγική επιλογή για την πρόοδο της οικονομίας και τη βιωσιμότητα της κοινωνίας.