Powered by

Ν. Χριστοδουλίδης: Προσπάθεια διεύρυνσης του επιδόματος τέκνου, έρχεται τρίτη δέσμη μέτρων για το δημογραφικό

Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα σε σχέση με το θέμα των πολυτέκνων και της υπογεννητικότητας, είπε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει δύο δέσμες μέτρων για το δημογραφικό, και έρχεται και τρίτη, για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.

Χρειάζεται είπε, από το 1,3% - 1,4% ποσοστό γεννήσεων, που υπάρχει στην Κύπρο, να φτάσουμε σε 2,1% για να μπορεί να υπάρχει αναπλήρωση του πληθυσμού κάθε 25 χρόνια.

Είπε ακόμη ότι είναι «σε συνεχή επαφή» με τη μητέρα του Θανάση Νικολάου και ότι η Πολιτεία πρέπει να πράττει ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση για τη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας, στη Λευκωσία και ερωτηθείς για την πολιτική της Κυβέρνησης για τους πολύτεκνους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αν υπάρχει ένας τομέας, που από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης μας έχουμε κάνει τόσα πολλά πράγματα, είναι το θέμα των πολυτέκνων».

Εξέφρασε ικανοποίηση γιατί, όπως είπε  η Οργάνωση των Πολυτέκνων πέρσι που ήταν πάλι στην ίδια εκδήλωση, «έχει αναγνωρίσει τη δουλειά που κάνουμε και συνεχίζουμε να κάνουμε. Έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σε σχέση με το θέμα των πολυτέκνων, σε σχέση με το θέμα της υπογεννητικότητας, του δημογραφικού, το οποίο θα υλοποιήσουμε μέχρι και την τελευταία μας πολιτική».

«Σε αυτά τα δύο χρόνια κάναμε πάρα πολλά, έχουμε σε  αρκετές των περιπτώσεων και μετά από αίτημα της Οργάνωσης σε σχέση με τα εισοδηματικά κριτήρια για τα πέντε παιδιά, ξέρω ότι υπάρχει αίτημα για τα τέσσερα παιδιά, το μελετούμε», είπε. Μάλιστα, συνέχισε, «τώρα, κάνουμε και μια προσπάθεια να διευρύνουμε το επίδομα τέκνου για να καλύπτει περισσότερες οικογένειες, να αγγίζει όλη τη μεσαία τάξη».

Σημείωσε ότι είναι μια ολιστική προσέγγιση, γιατί αγγίζει και τα θέματα του να μπορούν οι γυναίκες να εργάζονται.

Αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση, «στις εισηγήσεις μας στις οποίες η σύνθεση της οικογένειας λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις, και για να βάλουμε περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας».

«Είμαστε μια χώρα που αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα, με ποσοστό γεννήσεων στο 1,3% - 1,4%. Χρειαζόμαστε 2,1%  για να μπορεί να υπάρχει αναπλήρωση του πληθυσμού κάθε 25 χρόνια», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει δύο δέσμες μέτρων για το δημογραφικό, και έρχεται και η τρίτη, «ακριβώς, γιατί οφείλουμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση, πάντα σε συνεργασία με την Οργάνωση των Πολυτέκνων που για μας είναι ο πιο στενός συνεργάτης σε αυτή την προσπάθεια».

Πριν την ανακοίνωση της οποιασδήποτε πολιτικής γίνεται διαβούλευση μαζί τους, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται η ανακοίνωση της τρίτης δέσμης μέτρων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2026.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δύο μητέρες, του Κυριάκου, που έχασε τη ζωή του από αερόσακο και του Θανάση, αγωνίζονται να αναδείξουν λάθη και παραλείψεις, και ερωτηθείς πώς η Πολιτεία θα διασφαλίσει ότι δεν θα συνεχίσουν να γίνονται αυτά τα λάθη και παραλείψεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το πιο σημαντικό είναι ως Πολιτεία να έχουμε αυτές τις ασφαλιστικές δικλείδες, πρωτίστως για να μην ξαναγίνουν τέτοια φαινόμενα.

«Από κει και πέρα προσωπικά είμαι δίπλα από αυτές τις μητέρες», είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα των αερόσακων Τakata, είπε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια διερευνητική επιτροπή, «άρα, να μου επιτρέψετε να αναμένω τα αποτελέσματα και ακολούθως να σχολιάσω».

«Με τη μητέρα του Θανάση είμαι σε συνεχή επαφή, δεν θέλω να πω δημόσια το τι λέμε, το τι έχω πράξει και προσωπικά, αλλά και ως Πολιτεία για αυτό το θέμα, δεν θέλω σε καμία απολύτως περίπτωση να εκμεταλλευτώ, σε ή χωρίς εισαγωγικά, τον ανθρώπινο πόνο», είπε.

Σημείωσε ότι ανθρώπινος πόνος, είτε μητέρας είτε πατέρα, «για οποιονδήποτε είναι το ίδιο, και ως Πολιτεία πρέπει να πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα», ανέφερε.

Δειτε Επισης

Andrew Bird: Συναρπαστικό βήμα στην καριέρα μου η Remedica-Τα πλάνα και το όραμα του νέου CEO
Σε βάθος χρόνου η αξιοποίηση του φυσικού αερίου στον «Πήγασο»-«Απαιτούνται χρόνια μέχρι την εκμετάλλευση»
Α. Παπακωνσταντίνου: Η αποκατάσταση των κουρεμένων, η οροφή στις αποζημιώσεις και πού διαφωνεί ο ΣΥΚΑΛΑ
Μ. Περδίος: Οι τάσεις στην διοίκηση και οι στρατηγικές της Louis Hotels για την επιτυχή λειτουργία των ξενοδοχείων της
Σώτος Τρικωμίτης: Αντίκτυπος στο σύνολο της αγοράς από το πάγωμα και ξεπάγωμα της ηλεκτροκίνησης-Θέλουμε απαντήσεις
Είδε ξανά τις συντεχνίες για την ΑΤΑ ο Γιάννης Παναγιώτου-Εξαντλεί κάθε περιθώριο για κοινά αποδεκτή λύση
Με ζημιές έκλεισε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία άνοδος
Στρατηγικές επιλογές Ε.Ε. για κλίμα στο Άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος με συμμετοχή Μαρίας Παναγιώτου (βίντεο)
Πάνω ο μέσος όρος απασχόλησης στην Κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο-Αύξηση στους εργοδοτούμενους ορισμένου χρόνου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Στενοί συνεργάτες για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία οι ξένοι επενδυτές (video)