Αλ. Ιωσηφίδης: Ο αντίκτυπος των δασμών Τραμπ στη ναυτιλία και ο κίνδυνος διατάραξης της ροής του εμπορίου
InBusinessNews 14:27 - 09 Απριλίου 2025

Την εύλογη ανησυχία της ναυτιλιακής βιομηχανίας για τις ευρύτερες επιπτώσεις των νέων αμερικανικών δασμών, ιδίως όσον αφορά τον πιθανό αντίκτυπό τους στη συνολική σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, εκφράζει ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.
Μιλώντας στο CBN για τους νέους δασμούς και τον αντίκτυπό τους, ο κ. Ιωσηφίδης υπογραμμίζει ότι αυτού του είδους οι μονομερείς ενέργειες κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα της αγοράς, να διαταράξουν τη ροή του εμπορίου και τελικά να αυξήσουν το κόστος για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.
Σημειώνοντας ότι, προς το παρόν, οι δασμοί έχουν αναμφίβολα δημιουργήσει μια αίσθηση αβεβαιότητας στην αγορά, εντούτοις εξηγεί ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν πλήρως οι συνέπειες, ιδιαίτερα καθώς συνεχίζονται οι επαναδιαπραγματεύσεις και οι διπλωματικές συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
- Διαβάστε εδώ: Sunil Kapoor: Η αβεβαιότητα λόγω δασμών, οι ευκαιρίες για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και η ανάγκη για διαφοροποίηση
Επιπτώσεις με διεθνή αντίκτυπο
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΚΝΕ, η ναυτιλιακή βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άλλη πρόκληση, η οποία σχετίζεται με την ειδική έκθεση 301 του Γραφείου του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ (U.S. Trade Representative Section 301) όσον αφορά τα logistics στη ναυτιλία και τη ναυπηγική βιομηχανία της Κίνας, η οποία πρότεινε αποζημιώσεις/τέλη για τα πλοία που λειτουργούν από την Κίνα και κατασκευάζονται από την Κίνα και εισέρχονται σε αμερικανικά λιμάνια.
«Πιστεύουμε ότι οι αποζημιώσεις που προτείνει το USTR301, οι οποίες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, θα μπορούσαν να έχουν έναν πιο βαθύ και διαρκή αντίκτυπο στη διεθνή ναυτιλία.
Ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος, οι συνέπειες αναπόφευκτα θα γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», σημειώνει ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, επισημαίνοντας ακόμα ότι τα μέτρα αυτά δύναται, όχι μόνο να επιφέρουν νέες πολυπλοκότητες στην επιχειρησιακή λειτουργία, αλλά την ίδια ώρα θα μπορούσαν επίσης να επιταχύνουν τη διαφοροποίηση των στρατηγικών για τη ναυπηγική βιομηχανία και τις προμήθειες παγκοσμίως.
Στο τραπέζι παραμένει επίσης το ενδεχόμενο προσαρμογών ή εξαιρέσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά το τοπίο.
Ο ρόλος της Κύπρου
Εξάλλου, ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου τονίζει ότι η ναυτιλία επιδεικνύει συνεχώς την ανθεκτικότητά της απέναντι σε εξωτερικούς κραδασμούς και αλλαγές πολιτικής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα παραμείνει ακρογωνιαίος λίθος της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας τη σταθερή διακίνηση βασικών αγαθών πέρα από τα σύνορα.
«Σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Κύπρος με τη στρατηγική της θέση, την υψηλής ποιότητας σημαία και τα ναυτιλιακά πρότυπα μπορεί να βρει νέους ρόλους για να διατηρήσει τη συνέχεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και να υποστηρίξει τις αναδιαρθρωμένες εμπορικές ροές.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο παραμένει δεσμευμένο να συνεργαστεί με την κυβέρνησή και μέσω της ενεργού συμμετοχής του σε ναυτιλιακούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο για να υποστηρίξει μια ασφαλή και αποτελεσματική παγκόσμια εμπορική ροή, με στόχο θετικά αποτελέσματα για την Κύπρο, την ναυτιλιακή επιχειρηματική κοινότητα και το παγκόσμιο εμπόριο γενικότερα», αναφέρει καταληκτικά ο κ. Ιωσηφίδης.