Sunil Kapoor: Η αβεβαιότητα λόγω δασμών, οι ευκαιρίες για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και η ανάγκη για διαφοροποίηση
InBusinessNews 13:07 - 09 Απριλίου 2025

Ένα μομέντουμ σοκ και αβεβαιότητας δημιούργησαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις Τραμπ για επιβολή σαρωτικών δασμών σε δεκάδες χώρες, τονίζει ο Sunil Kapoor, COO & Partner της ÖL Shipping Group.
Κληθείς από το CBN να σχολιάσει το τσουνάμι εξελίξεων και τον αντίκτυπό τους στον τομέα της ναυτιλίας, επισημαίνει ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία καλείται να αποδείξει για ακόμα μία φορά την ανθεκτικότητά της, να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, αλλά και να διαφοροποιηθεί.
Η ναυτιλιακή βιομηχανία θα προσαρμοστεί
«Από την πολυετή εμπειρία μου, αυτό που γνωρίζω σίγουρα είναι ότι στις αγορές και τους ανθρώπους δεν αρέσει η αβεβαιότητα.
Αλλά είναι ενδιαφέρον ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία συχνά ευδοκιμεί σε τέτοιες καταστάσεις», αναφέρει σχετικά, φέροντας ως παράδειγμα την προσαρμογή της βιομηχανίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
«Η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι ανθεκτική και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα προσαρμοστεί ξανά στο νέο περιβάλλον», εξηγεί.
Όσον αφορά το προτεινόμενο τέλος ύψους $1 εκατ. για πλοία κινεζικής κατασκευής, ο Sunil Kapoor το χαρακτηρίζει ως μια μεγάλη ανησυχία, διευκρινίζοντας ότι εξακολουθεί να είναι ασαφές πώς θα εξελιχθεί, καθώς ενδέχεται, όπως λέει, να χρειαστούν 6-12 μήνες πριν γίνει αισθητός ο πραγματικός αντίκτυπος.
«Τα πράγματα πιθανότατα θα αλλάξουν ξανά, δεδομένου ότι θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις, και ίσως ακόμη και αναθεωρήσεις της πολιτικής.
Στο τέλος, οι Αμερικανοί καταναλωτές και η κοινή γνώμη πιθανότατα θα επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις και τη μορφή αυτών των δασμών.
Σε μια πρόσφατη διάσκεψη της CMA, κοινή αντίληψη ήταν ότι αυτοί οι δασμοί μπορεί να γίνουν πιο ήπιοι, αλλά δεν θα εξαφανιστούν», υπογραμμίζει ο COO & Partner της ÖL Shipping Group.
Διαφοροποίηση και προοπτικές
Σημειώνοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο ωθούν σε αφύπνιση τη ναυτιλιακή βιομηχανία, προκειμένου να διαφοροποιηθεί πέραν από την Κίνα, ο κ. Kapoor επισημαίνει ότι, καθώς το κόστος αυξάνεται λόγω των δασμών, οι ναυτιλιακές γραμμές θα επιδιώξουν ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
«Αυτή τη στιγμή, η ναυτιλία ήδη βρίσκεται σε φάση αναδιαμόρφωσης, η οποία καθορίζεται από τρεις πυλώνες, την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, την ψηφιοποίηση και την αποπαγκοσμιοποίηση. Αν προστεθούν και οι εμπορικοί πόλεμοι στο κάδρο, μπορεί να δούμε περισσότερες περιφερειακές εμπορικές οδούς και χώρες που αναζητούν διαφοροποιημένους εμπορικούς εταίρους», αναφέρει σχετικά.
Σύμφωνα με τον Sunil Kapoor, αν επιτευχθεί ειρήνη στη Μεσόγειο και τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, περιοχές, όπως η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσαν να ωφεληθούν.
«Υπάρχουν λίγες χώρες και περιοχές που πρέπει να ανοικοδομηθούν μετά τον πόλεμο και τις καταστροφές. Με έξυπνες επενδύσεις σε λιμάνια, εφοδιαστική αλυσίδα και υποδομές, αυτή η περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί σε βασικό κόμβο που συνδέει τις περιφερειακές αγορές», τονίζει καταληκτικά.