powered by

Μεγαλεπήβολα τα σχέδια της Eurogate για το λιμάνι Λεμεσού-Επενδύσεις πέραν των 36 εκατ. από το 2017

Η κάθοδος της Eurogate στο νησί έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες σε ό,τι αφορά την κυπριακή οικονομία και αγορά, δηλώνει η διεύθυνση της Eurogate Container Terminal Limassol, σημειώνοντας πως στόχος είναι «η Λεμεσός να αποκτήσει το λιμάνι που της αξίζει».

Την Τρίτη, η διεύθυνση της εταιρείας προχώρησε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων γύρω από τις επενδύσεις που έχουν γίνει στο τερματικό εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού Λεμεσού, καθώς και για τα μελλοντικά της σχέδια.

Ο  Διευθυντής Επιχειρήσεων, Αλέξανδρος Δημητριάδης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του τερματικού, με έμφαση στους δείκτες παραγωγικότητας, οι οποίοι καταγράφουν παραγωγικότητα γερανογεφυρών 25 με 28 κινήσεις ανά ώρα και μέση χρονική διάρκεια πλοίων στο τερματικό 11 με 17 ώρες.

Η δυνατότητα παραλαβής εμπορευματοκιβωτίων, μετά το ξεφόρτωμα τους, κυμαίνεται μεταξύ 15 με 20 λεπτά, σε σύγκριση με τις περίπου 48 ώρες που χρειάζονταν πριν την ανάληψη της διαχείρισης του τερματικού, το 2017, σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για την έμφαση, που δίνεται στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και στα πλάνα για περισσότερες αυτοματοποιήσεις, όπως η εισαγωγή διαδραστικής τεχνολογίας με ενσωμάτωση αλγόριθμων ΑΙ, η τοποθέτηση καμερών τεχνολογίας  OCR (Optical Camera Recognition) και η συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα AeRos, CY-Trust και DecarbonLim.

Υπενθύμισε ότι το 2030 το λιμάνι της Λεμεσού θα πρέπει να διαθέτει τις υποδομές ώστε να μπορεί να ηλεκτροδοτεί τα ελλιμενισμένα πλοία μέσω ΑΠΕ και διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στα άμεσα πλάνα της εταιρείας, σημείωσε, είναι και η αγορά και  εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, κάτι που αναμένεται να προωθηθεί μετά τον διαχωρισμό της ηλεκτροδότησης με το τερματικό της DP World Limassol και την παράδοση υποσταθμού, από την ΑΗΚ, τον Απρίλιο του 2026.

«Η κάθοδος της Eurogate έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες σε ό,τι αφορά και την κυπριακή οικονομία και αγορά και έχουμε τεράστια πλάνα για το τερματικό», είπε ο Αλέξανδρος Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να φέρουμε επιλεγμένες τεχνολογίες που να είναι συμβατές με την κυπριακή πραγματικότητα».

Σε σχέση με τα εργασιακά, υπογράμμισε πως «η Eurogate προωθεί έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα» και πως «έχουμε μια πολύ εύρυθμη λειτουργία και μια πολύ καλή σχέση με τους εργαζόμενους μας, ενώ πρόσφατα ανανεώσαμε τις συλλογικές συμβάσεις για τα επόμενα δυο χρόνια». «Υπάρχει εργατική ειρήνη και προσβλέπουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί σε υψηλό επίπεδο», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στην εταιρική κοινωνική ευθύνη της εταιρείας, είπε πως βασικοί πυλώνες της είναι ο αθλητισμός και η στήριξη φιλανθρωπικών αθλητικών δράσεων, η ενίσχυση πρωτοβουλιών για προστασία του περιβάλλοντος με συμμετοχή σε τοπικές δράσεις και η στήριξη οργανισμών που προάγουν την ευημερία των παιδιών.

Από την πλευρά του, ο Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας, Πέτρος Σοφιανός, αναφέρθηκε στα οφέλη που το κράτος λαμβάνει από την λειτουργία του τερματικού, με τα τέλη παραχώρησης, από το 2017, να έχουν ανέλθει στα σχεδόν 315 εκατομμύρια ευρώ.

Ο όγκος εργασιών, συνέχισε, καταγράφει ανοδική πορεία, με το 89% να αφορά εισαγωγές και το 11% εξαγωγές, ενώ ο τζίρος της εταιρείας σήμερα φτάνει περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Όσον αφορά στις επενδύσεις που έγιναν, από το 2017, είπε πως συνολικά αυτές ξεπέρασαν τα 36 εκατομμύρια ευρώ, με την μεγαλύτερη να αφορά την αγορά των νέων γερανογεφυρών.

Πρόσθεσε ότι το 2024 ο αριθμός του προσωπικού έφτασε τα 202 άτομα και σημείωσε την έλλειψη που παρατηρείται στην εξεύρεση εξειδικευμένων ηλεκτρολόγων μηχανικών και τις συνέργειες που γίνονται με τα κυπριακά πανεπιστήμια και κολλέγια αλλά και την προώθηση του επαγγέλματος στα σχολεία.

Ο κ. Σοφιανός αναφέρθηκε επίσης στην επιθυμία του Γερμανού ιδιοκτήτη της εταιρείας όπως φέρει τη γνώση, από άλλα τερματικά της Eurogate, στην Κύπρο «και να δώσει στη Λεμεσό το λιμάνι που της αξίζει».

«Ακόμη δεν έχουμε φτάσει εκεί αλλά είναι το πλάνο που έχουμε και θέλουμε την καλή συνεργασία με την Κυβέρνηση για να πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Σε σχετική ερώτηση, η διεύθυνση της Eurogate Container Terminal Limassol, μίλησε για την ανάγκη επαναφοράς του διαμετακομιστικού εμπορίου στην Κύπρο και στις προσπάθειες που γίνονται, σε διαβουλεύσεις με την Κυβέρνηση, για προώθηση και συνομολόγηση μιας σχετικής συμφωνίας.

Δειτε Επισης

Το Cyprus Forum-Cities επιστρέφει για τρίτη χρονιά στη Λεμεσό
Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών: H Cyta διοργανώνει το συνέδριο «Women in STEAM»
Η καινοτομία ως καταλύτης για ένα ασφαλέστερο και πιο βιώσιμο μέλλον
Παγκόσμιας σημασίας ανακάλυψη για πρόληψη θανατηφόρας μορφής λευχαιμίας με κυπριακή υπογραφή
Η Lidl Κύπρου στηρίζει το μέλλον με σεβασμό στους φυσικούς πόρους
Libertex: Ηγείται των εξελίξεων στο πεδίο των διαδικτυακών επενδυτικών υπηρεσιών
Βάζει χέρι στα...tips με παρέμβαση στη συμβατική σχέση των επιχειρήσεων με τους εργαζόμενούς τους η Βουλή
Ξεκίνησε η κούρσα Τρ. Κύπρου και Ελληνικής για την πρωτοκαθεδρία στις ασφάλειες...Ανακατεύεται ξανά η τράπουλα
Νέα εποχή στον CIBA με τον Βασίλη Δημητριάδη στο πηδάλιο-Διαδέχεται τη Δόξια Νικία Χατζηβασιλείου
CareerStart από την Universal Life...Στο πλευρό της νέας γενιάς για ένα δυναμικό επαγγελματικό ξεκίνημα