Powered by

Μονόδρομος για τον επιχειρηματικό κόσμο η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Πολλαπλά και οριζόντια τα οφέλη

Μονόδρομος για τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου φαντάζει η ένταξη της χώρας μας στη ζώνη Σένγκεν, την ώρα που διακηρυγμένη είναι η βούληση, και σαφείς οι προσπάθειες της Κυβέρνησης, για επίτευξη του στόχου αυτού.

Με την Κύπρο μαζί με την Ιρλανδία να αποτελούν σήμερα τα μοναδικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται εκτός της ζώνης Σένγκεν, το στίγμα πορείας της Κύπρου για ένταξη έδωσε με διάφορες αφορμές το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει για την οικονομία του τόπου, λειτουργώντας ως ενισχυτικός παράγοντας για την προσέλκυση επενδύσεων στο νησί και για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Όπως, μάλιστα, είχε δηλώσει πρόσφατα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εντός του 2025 η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να είναι τεχνικά έτοιμη και να έχει κάνει όλα όσα πρέπει να κάνει, προκειμένου να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.

Την αναγκαιότητα ένταξης της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα πολλαπλά και οριζόντια οφέλη που κάτι τέτοιο θα επιφέρει για τις επιχειρήσεις και την κυπριακή οικονομία, τονίζουν μιλώντας στο InBusinessNews o γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης και ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου.

Όπως και οι δύο επισημαίνουν, θα πρόκειται-μεταξύ άλλων- για μια εξέλιξη που θα ενισχύσει την ελκυστικότητα της χώρας μας ως επενδυτικός προορισμός.

Φ. Ρουσουνίδης: Θα ωφεληθεί όλο το κυπριακό επιχειρείν

Μιλώντας στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας ΚΕΒΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, τόνισε πως το Επιμελητήριο τάσσεται υπέρ της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ζώνη Σένγκεν.

Όπως εξήγησε, «θεωρούμε ότι η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, αγαθών, κλπ, διευκολύνει το επιχειρείν και σίγουρα ενισχύει την εμπιστοσύνη στις διεθνείς συνεργασίες, που είναι θεμελιώδεις πυλώνες για την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου».

«Επιπρόσθετα», πρόσθεσε, «η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν θα ενισχύσει την ελκυστικότητα της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού και γενικά την επιχειρηματική δραστηριότητα».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΚΕΒΕ, ως απόρροια της ένταξης στον ευρωπαϊκό θεσμικό μηχανισμό θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς την χώρα μας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βελτίωση της εικόνας της ως σταθερού περιβάλλοντος για οικονομική δραστηριότητα.

Κάτι το οποίο, όπως υπέδειξε, αναδεικνύει αυτές τις μέρες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τις επαφές του στις ΗΠΑ στο πλαίσιο και του rebranding της Κύπρου.

«Πέραν των πιο πάνω», υπογράμμισε ο κ. Ρουσουνίδης, «ως Επιμελητήριο θεωρούμε ότι η ένταξη της Κύπρο στη ζώνη Σένγκεν μπορεί να λειτουργήσει και ως πολλαπλασιαστής δυνατοτήτων για την χώρα μας και να ενισχύσει τη θέση μας ως περιφερειακός κόμβος headquarter (δημιουργίας έδρας από ξένες εταιρείες), αφού θα διευκολύνεται η φυσική παρουσία εταιρικών στελεχών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

Ακόμη και πρόσωπα από τρίτες χώρες μέσω της Κύπρου, με τη βίζα, θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα εντός της Ε.Ε. Οπόταν βοηθά και τον τομέα των startups και της ψηφιακής καινοτομίας».

Σύμφωνα, με τον γενικό γραμματέα του ΚΕΒΕ, κάποιες ανησυχίες που, ίσως, να υπήρχαν για τον έλεγχο της πράσινης γραμμής φαίνεται ότι είναι πλέον υπό καθεστώς διαχείρισης.

«Συνεπώς», επισήμανε, «θεωρούμε πως, εν πάση περιπτώσει, θα είναι και απόδειξη πλήρους ευθυγράμμισης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία και ανήκουμε».

Κληθείς να πει ποιοι τομείς της οικονομίας θα επωφεληθούν περισσότερο από την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν, ο κ. Ρουσουνίδης σημείωσε πως ο θετικός αντίκτυπος θα είναι οριζόντιος και θα ενισχύσει γενικά το κύρος των κυπριακών επιχειρήσεων ή των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Κύπρο.

«Και σίγουρα», συνέχισε, «αποτελεί ένα ισχυρό πλεονέκτημα για ένα διεθνές rebranding της χώρας μας ως ασφαλούς και ελκυστικού προορισμού για επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα», για να υπογραμμίσει καταληκτικά λέγοντας πως

η ένταξη της χώρας μας στη ζώνη Σένγκεν θα ωφελήσει όλο το κυπριακό επιχειρείν και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Κύπρο..

Μ. Αντωνίου: Αρνητικό εφαλτήριο η μη ένταξη στη ζώνη Σένγκεν

Από πλευράς του ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, μιλώντας επίσης στο InBusinessNews, τόνισε ότι η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν είναι πολύ σημαντική, διότι πλέον-όπως υπέδειξε- η διακίνηση φυσικών προσώπων θα γίνεται χωρίς περιορισμούς, χωρίς διατυπώσεις και χωρίς ελέγχους ταυτοποίησης.

«Αυτή, θεωρούμε, συνίσταται σε μια μεγάλη ευκολία για όσους διακινούνται σε χώρες εντός της ζώνης. Συνεπώς, αναμένουμε εδώ και καιρό -χρόνια- την ολοκλήρωση των αποφάσεων και των διαδικασιών για να μπορέσει και η Κύπρος να ενταχθεί στη ζώνη του Σένγκεν», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε η μόνη χώρα, μαζί με την Ιρλανδία, που βρισκόμαστε εκτός της ζώνης, κάτι που είναι αρνητικό για την χώρα μας».

Και τούτο, όπως εξήγησε περαιτέρω, αφού μέσω της Σένγκεν, ουσιαστικά αποκτάς ελευθερία διακίνησης χωρίς καμία διατύπωση σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αυτή κρίνουμε ότι μια σημαντική, τεράστια θετική κατάσταση που δημιουργεί η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αντωνίου επανέλαβε πως το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται εκτός της ζώνης Σένγκεν αποτελεί μειονέκτημα για τη χώρα μας και σε επίπεδο επενδύσεων», θέτοντας το πιο κάτω ρητορικό ερώτημα: «Από τη στιγμή που κάποιος επενδυτής έχει επιλογές να κάνει επενδύσεις σε άλλη χώρα της Ε.Ε., γιατί να επιλέξει την Κύπρο, που είναι η μοναδική που δεν είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν;».

«Συνεπώς, ξεκινάς με ένα αρνητικό εφαλτήριο, το οποίο και δεν θέλουμε», υπέδειξε συναφώς ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, για να προσθέσει πως το γεγονός ότι βρισκόμαστε εκτός ζώνης Σένγκεν, αφαιρεί ή και περιορίζει δυνητικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο.

Κληθείς να πει ποιοι τομείς της οικονομίας θα επωφεληθούν περισσότερο από μια ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ ανέφερε πως η θετική επίπτωση θα είναι οριζόντια, με σημαντικά οφέλη, τόσο για το επιχειρείν όσο και για την χώρα μας ευρύτερα.

«Όποιο τομέα και να υπηρετεί κάποιος που σκοπεύει να έχει φυσική παρουσία στην Κύπρο, είτε ο ίδιος είτε οι εργαζόμενοί του, θα έχει τους ίδιους λόγους για να δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο όταν ενταχθεί και η χώρα μας στη ζώνη του Σένγκεν», κατέληξε ο κ. Αντωνίου.

Δειτε Επισης

Στηρίζει διάλογο με ΗΠΑ και κατάληξη σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία για τους δασμούς η Κύπρος
Οι πράσινες φορολογίες, οι επιπτώσεις, τα αντισταθμιστικά και η ανάγκη για ισορροπία... Τι λένε οι ειδικοί
Σταθεροποιήθηκε το ΧΑΚ την Παρασκευή, εβδομαδιαίες ζημιές 0,57%
Μικρή αύξηση της απασχόλησης στην Κυβέρνηση-Η μεγαλύτερη στους εργοδοτουμένους ορισμένου χρόνου
«Αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα μας»-Προανήγγειλε και άλλες ανακοινώσεις ο Χριστοδουλίδης
Πέρασε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός της ΑΨΑ-Πότε αναμένεται να πληρωθούν οι υπάλληλοι
Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου-Επικρίσεις για καθυστερήσεις στην ανέγερση φοιτητικών εστιών
Σε ανοδική πορεία την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Α. Ανδρέου: Μπαίνουμε σε περίοδο αβεβαιότητας, έμμεσες πιέσεις και στην Κύπρο από τους δασμούς Τραμπ
Παίρνουν παράταση δύο πράσινες φορολογίες-Πότε θα εφαρμοστούν φόρος άνθρακα στα καύσιμα και τέλος διανυκτέρευσης