Powered by

Έτοιμη για τις επιπτώσεις των δασμών χωρίς να αποκλείει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ η Κίνα

Η Κίνα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ μετά τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η χώρα είναι καλά προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Αντιμέτωποι με την αστάθεια και την ακραία πίεση από τις ΗΠΑ, δεν έχουμε κλείσει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα People’s Daily. «Αλλά δεν θα τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Αντίθετα, έχουμε κάνει διάφορες προετοιμασίες για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις».

Η Κίνα έχει συσσωρεύσει «πλούσια εμπειρία» στον οκταετή εμπορικό της πόλεμο με τις ΗΠΑ, ανέφερε το ίδιο άρθρο, προσθέτοντας ότι η κεντρική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει εργαλεία νομισματικής πολιτικής όπως η μείωση των επιτοκίων «ανά πάσα στιγμή».

«Δεν μας έπεσε ξαφνικά ο ουρανός στο κεφάλι», προσθέτει ο ίδιος αρθρογράφος, σημειώνοντας πως το Πεκίνο έχει μειώσει την εξάρτησή του από την αμερικανική αγορά, με τις εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ να πέφτουν στο 14,7% το 2024 από 19,2% το 2018.

Προειδοποιήσεις στις αμερικανικές εταιρείες που λειτουργούν στην Κίνα

Στο μεταξύ, ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Λινγκ Γι δήλωσε στις αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Tesla, ότι η χώρα θα προστατεύει πάντα τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους.

«Η Κίνα ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ένα γόνιμο έδαφος για ιδανικές, ασφαλείς και πολλά υποσχόμενες επενδύσεις από ξένες επιχειρήσεις», δήλωσε ο Λινγκ χθες σε συνάντηση στο Πεκίνο, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 20 εταιρείες που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Οι αμερικανικοί «αμοιβαίοι» δασμοί «υπονόμευσαν σοβαρά το πολυμερές εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες», δήλωσε ο Λινγκ, τονίζοντας ότι «η βασική αιτία του δασμολογικού ζητήματος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Δειτε Επισης

Τα γερμανικά εργοστάσια «φρενάρουν» εν μέσω αβεβαιότητας στο εμπόριο με τις ΗΠΑ
Βιλερουά: Η ισχυροποίηση του ευρώ απειλεί τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό
ΕΚΤ: Καύσωνας και κλιματική κρίση «καίνε» το ΑΕΠ και ανεβάζουν τον πληθωρισμό
Αρχίζουν οι επιστολές Τραμπ για δασμούς 10%-70%... Θα επιβληθούν τεθούν σε ισχύ τον Αύγουστο
Μπέσεντ: Ανταποδοτικός δασμός 10% για περίπου 100 χώρες πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου
«Καμπανάκι» από την Oxford Economics-Η Ε.Ε. κινδυνεύει με εμπορική συρρίκνωση
Πέρασε και από το Κογκρέσο το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ-«Θα κάνει τις ΗΠΑ διαστημόπλοιο»
Lars Klingbeil: Κορυφαία προτεραιότητα η επαναφορά της Γερμανίας σε τροχιά ανάπτυξης
Πάτησε φρένο ο πληθωρισμός στην Τουρκία-Στο 35,1% τον Ιούνιο
JP Morgan: Η στρατηγική της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων το β’ εξάμηνο-Οι εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη