Powered by

Έτοιμη για τις επιπτώσεις των δασμών χωρίς να αποκλείει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ η Κίνα

Η Κίνα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ μετά τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η χώρα είναι καλά προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Αντιμέτωποι με την αστάθεια και την ακραία πίεση από τις ΗΠΑ, δεν έχουμε κλείσει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα People’s Daily. «Αλλά δεν θα τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Αντίθετα, έχουμε κάνει διάφορες προετοιμασίες για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις».

Η Κίνα έχει συσσωρεύσει «πλούσια εμπειρία» στον οκταετή εμπορικό της πόλεμο με τις ΗΠΑ, ανέφερε το ίδιο άρθρο, προσθέτοντας ότι η κεντρική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει εργαλεία νομισματικής πολιτικής όπως η μείωση των επιτοκίων «ανά πάσα στιγμή».

«Δεν μας έπεσε ξαφνικά ο ουρανός στο κεφάλι», προσθέτει ο ίδιος αρθρογράφος, σημειώνοντας πως το Πεκίνο έχει μειώσει την εξάρτησή του από την αμερικανική αγορά, με τις εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ να πέφτουν στο 14,7% το 2024 από 19,2% το 2018.

Προειδοποιήσεις στις αμερικανικές εταιρείες που λειτουργούν στην Κίνα

Στο μεταξύ, ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Λινγκ Γι δήλωσε στις αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Tesla, ότι η χώρα θα προστατεύει πάντα τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους.

«Η Κίνα ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ένα γόνιμο έδαφος για ιδανικές, ασφαλείς και πολλά υποσχόμενες επενδύσεις από ξένες επιχειρήσεις», δήλωσε ο Λινγκ χθες σε συνάντηση στο Πεκίνο, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 20 εταιρείες που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Οι αμερικανικοί «αμοιβαίοι» δασμοί «υπονόμευσαν σοβαρά το πολυμερές εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες», δήλωσε ο Λινγκ, τονίζοντας ότι «η βασική αιτία του δασμολογικού ζητήματος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Δειτε Επισης

Ο Moody's διατήρησε στην Baa3 την Ιταλία-Αναβάθμισε σε θετική την προοπτική
ΕΚΤ: Η ξηρασία απειλεί έως το 15% της παραγωγής στην ευρωζώνη
Κοντά στο να ξεπεράσει ένα σημαντικό εμπόδιο και σε τροχιά ένταξης στη ζώνη του ευρώ η Βουλγαρία
Το στοίχημα των $10 δισ. στο deal Chevron–Hess και η «τρικλοποδιά» της Exxon
Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης Τραμπ για την απαγόρευση εγγραφής ξένων φοιτητών το Χάρβαρντ
Τραμπ: Αδιέξοδες οι συζητήσεις με Ε.Ε.-Άμεσοι δασμοί 50%, σε ισχύ από 1η Ιουνίου
ΕΚΤ: Η επιβράδυνση στους μισθούς στηρίζει τις προβλέψεις για νέα μείωση στα επιτόκια
Σε νέο ιστορικό υψηλό το bitcoin-Άγγιξε τα 112.000 δολάρια
Έκθεση HSBC: Οι αμερικανικές εταιρείες πλήττονται περισσότερο από τους δασμούς Τραμπ
Ιαπωνία: Σε υψηλό 28 μηνών ο δομικός πληθωρισμός