Απέναντι στη νέα αβεβαιότητα: Οι συνετές επιλογές για τον δημόσιο και τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου
InBusinessNews 13:05 - 07 Απριλίου 2025

Η επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ και η εντεινόμενη αβεβαιότητα αναμένεται να επηρεάσουν την Κύπρο με αποτέλεσμα το πιθανότερο να υπάρξει απόκλιση από το βασικό σενάριο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) για την ανάπτυξη το 2025, όπως ανέφερε ο Διοικητής της ΚΤΚ Χριστόδουλος Πατσαλίδης.
Σε δημόσια παρέμβασή του που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα της ΚΤΚ, ο κ. Πατσαλίδης σημειώνει ότι η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας όχι μόνο επιμένει, αλλά και εντείνεται, με την εμφάνιση νέων, σύνθετων κινδύνων.
«Υπό αυτά τα δεδομένα, το ενδεχόμενο απόκλισης από το βασικό σενάριο καθίσταται πιθανότερο», εκτιμά.
Σύμφωνα με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο της ΚΤΚ το οποίο καταρτίστηκε πριν από τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην επιβολή δασμών - ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο πιο πάνω από το 3% κατά την περίοδο 2025-2027. Την ίδια περίοδο, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει γύρω στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.
«H επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στην ΕΕ και άλλες χώρες και τα σχετικά αντίμετρα, αναμένεται να επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό και την λυπριακή οικονομία. Η ΚΤΚ επεξεργάζεται σχετικά σενάρια στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος τα οποία θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2025», αναφέρει ο κ. Πατσαλίδης.
Πέραν των πιο πάνω κινδύνων, σημειώνει ότι οι κυβερνοαπειλές και οι επιθέσεις στις ψηφιακές υποδομές, σε συνδυασμό με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ ισχυρών κρατών, εντείνουν περαιτέρω το κλίμα αστάθειας.
Παράλληλα, προσθέτει ότι η αναμενόμενη, αναγκαία ενίσχυση των αμυντικών δαπανών και η διαμόρφωση μιας νέας αμυντικής αρχιτεκτονικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρότι κρίσιμης σημασίας, ενδέχεται να συνοδευτούν από αυξημένες πιέσεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Επιπλέον, επισημαίνει πως νέες απειλές εγείρονται για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και το διεθνές σύστημα πληρωμών, λόγω της εξάπλωσης ψηφιακών μέσων συναλλαγών όπως τα κρυπτοστοιχεία. Τέλος, αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο Διοικητής σημειώνει αναφορές και αναλύσεις που προειδοποιούν για αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και πιθανή ανακοπή της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού ή ακόμη και για την εμφάνιση στασιμοπληθωρισμού, ενώ προσθέτει ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα πληθαίνουν καθώς οι πιθανότητες πραγματοποίησης ενός ακραίου σεναρίου αυξάνονται.
«Η Κύπρος, ως μικρή και ανοικτή οικονομία, καλείται να συνεχίσει την εφαρμογή συνετών και πειθαρχημένων πολιτικών, ενισχύοντας περαιτέρω την ικανότητά της να απορροφά εξωτερικούς κραδασμούς. Με σταθερή και διορατική πλοήγηση, η οικονομία μας μπορεί να αξιοποιήσει νέες ευκαιρίες και να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στον ευρωπαϊκό και διεθνή οικονομικό χώρο», αναφέρει.
Δημόσιος και τραπεζικός τομέας πρωταγωνιστές στη διατήρηση της σταθερότητας
Σε αυτό το περιβάλλον, τονίζει, καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση των περιθωρίων ασφάλειας σε κάθε τομέα της οικονομίας, με τον δημόσιο και τον τραπεζικό τομέα να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια διατήρησης της σταθερότητας και της ανάπτυξης.
Όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, σημειώνει ότι ο στόχος για περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους θα πρέπει να παραμείνει σταθερός, με έμφαση στον περιορισμό των ανελαστικών δαπανών και τον εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου.
«Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος ενίσχυσης της ανθεκτικότητας έναντι ενδεχόμενης μείωσης των δημοσίων εσόδων σε περιόδους ύφεσης, είναι η ενίσχυση της ευελιξίας στις δημόσιες δαπάνες», αναφέρει.
Προσθέτει ότι η ταχύτερη υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη διαφοροποίηση της οικονομίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων τομέων και την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό.
Ο Διοικητής επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών προσέλκυσης ποιοτικών επενδύσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, λόγω του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τονίζει επίσης τη σημασία της ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής με εξαγωγικό προσανατολισμό και της προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
Σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα σημειώνει την ανάγκη διαφύλαξης της ανθεκτικότητας των τραπεζών αλλά και της ικανότητας χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Ο Διοικητής υπογραμμίζει ότι η αβεβαιότητα και οι συνεχείς αλλαγές στο περιβάλλον καθιστούν δύσκολη την ακριβή εκτίμηση των κινδύνων, απαιτώντας πιο προνοητική προσέγγιση. Επισημαίνει την ανάγκη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προστατεύουν τα ισχυρά κεφάλαιά τους και να είναι προσεκτικά στη διαχείριση λειτουργικών δαπανών και μερισμάτων.
Αναφέρει ότι πρόσφατα η ΚΤΚ αύξησε το αντικυκλικό απόθεμα ασφάλειας στο 1,5% για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών σε περιόδους κρίσεων. Επίσης, τονίζει τη σημασία της διαχείρισης του κινδύνου φήμης, καθώς οι αρνητικές εξελίξεις μπορεί να πλήξουν την εμπιστοσύνη και να προκαλέσουν φυγή κεφαλαίων ή υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας.
Αναφέρει ότι η κυπριακή οικονομία έχει αποδείξει την ευελιξία και την προσαρμοστικότητά της σε δύσκολες περιόδους.
«Στο σημερινό, ασταθές και μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, η διορατικότητα, η σύνεση και η ευελιξία αποτελούν θεμελιώδη εργαλεία για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης», προσθέτει.
Αναφέρει ακόμα ότι στην ψηφιακή εποχή της τεχνητής νοημοσύνης ο ρυθμός προσαρμοστικότητας επιβάλλεται να είναι ταχύτατος.
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την δημόσια παρέμβαση του Διοικητή της ΚΤΚ, Χριστόδουλου Πατσαλίδη:
Η κυπριακή οικονομία και ο τραπεζικός της τομέας συνεχίζουν να επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, παρά το ολοένα και πιο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον και την ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις. Ενδεικτικά, κατά την πρόσφατή του επίσκεψη στην Κύπρο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σημείωσε ότι «η Κύπρος έχει επιδείξει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στις διαδοχικές κρίσεις.
H ανάπτυξη διατηρήθηκε ανάμεσα στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρωζώνη, ωθούμενη κυρίως από ξένες επενδύσεις, αύξηση του τουρισμού και ισχυρή ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογίας και επικοινωνιών…» (ΔΝΤ, 28 Μαρτίου 2025, “Cyprus: Staff Concluding Statement of the 2025 Article IV Mission”).
Πιο συγκεκριμένα, κατά το 2024, η Κύπρος κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 3,4%, υπερβαίνοντας σημαντικά τον αντίστοιχο μέσο όρο της ευρωζώνης (0,9%) γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δυναμική πορεία της οικονομίας της χώρας.
Παράλληλα, η ανεργία μειώθηκε στο 4,9% το 2024, έναντι 6,4% στην ευρωζώνη, προσεγγίζοντας συνθήκες πλήρους απασχόλησης.
Κατά το ίδιο έτος, οι πληθωριστικές πιέσεις υποχώρησαν σημαντικά, με τον γενικό δείκτη πληθωρισμού να μειώνεται στο 2,3%.
Αξιοσημείωτη βελτίωση κατέγραψε και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, με το δημόσιο χρέος να μειώνεται στο 61,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) τον Ιανουάριο του 2025—πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης που διαμορφώθηκε στο 88,2% το τρίτο τρίμηνο του 2024.
Παράλληλα, οι βασικοί δείκτες του κυπριακού τραπεζικού τομέα παρέμειναν ισχυροί. Τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας, όπως αυτά προσμετρούνται μέσω του δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1), διαμορφώθηκαν στο 24,5% τον Δεκέμβριο του 2024, σαφώς υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 16,1% που καταγράφηκε την ίδια περίοδο.
Η κερδοφορία, όπως αυτή αποτυπώνεται στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων (Return on Equity – RoE), ανήλθε στο 20% τον Δεκέμβριο του 2024, επίπεδο που είναι σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 10,5%.
Η ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών παρέμεινε μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την ικανότητά τους να απορροφήσουν τυχόν απροσδόκητους κραδασμούς και πιέσεις.
Η στέρεα κεφαλαιακή βάση και η ισχυρή κερδοφορία παρέχουν στις τράπεζες τα απαραίτητα μέσα και εργαλεία για περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και απομόχλευση χαρτοφυλακίων ακινήτων.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οφείλουν, ωστόσο, να ενισχύσουν περαιτέρω τα συστήματα διαχείρισης κινδύνων επενδύοντας σε τεχνολογία και προηγμένες μεθοδολογίες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον πιστωτικό κίνδυνο, καθώς, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερο (6.2%, Δεκέμβριος 2024), από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (1.9%, Δεκέμβριος 2024).
Οι προαναφερθείσες θετικές επιδόσεις της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος αποτελούν βασικά συστατικά για τη διατήρηση ισχυρών προοπτικών ανάπτυξης και λειτουργούν ως ασπίδα απέναντι στην παγκόσμια αβεβαιότητα και προκλήσεις. Η δυναμική αυτή έχει ήδη αναγνωριστεί από όλους τους μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι οποίοι έχουν αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία «Α».
Μακροοικονομικές προβλέψεις της κυπριακής οικονομίας
Σύμφωνα με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) - το οποίο καταρτίστηκε πριν από τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην επιβολή δασμών - ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο πιο πάνω από το 3% κατά την περίοδο 2025-2027, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη δυναμική της οικονομίας.
Την ίδια περίοδο, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει γύρω στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, φτάνοντας στο 4,6% έως το 2027, επίπεδο που προσεγγίζει τις συνθήκες πλήρους απασχόλησης.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 50% μέχρι το 2028, ενισχύοντας περαιτέρω τη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας.
Η εμφάνιση και η άνοδος της οικονομικής αβεβαιότητας
Δυστυχώς η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας όχι μόνο επιμένει, αλλά και εντείνεται, με την εμφάνιση νέων, σύνθετων κινδύνων. Υπό αυτά τα δεδομένα, το ενδεχόμενο απόκλισης από το βασικό σενάριο καθίσταται πιθανότερο.
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ιδιαίτερα εκείνοι που αφορούν στις οικονομικές αντιπαραθέσεις και την ασφάλεια, αποκτούν νέες μορφές και διαστάσεις, όπως η πρόσφατη όξυνση των εμπορικών πολέμων μέσω της επιβολής νέων δασμών και περιορισμών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, με αρνητικές συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα διεθνώς.
Η ανησυχία αυτή αποτυπώθηκε και στη δήλωση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία, σε συνέχεια της ανακοίνωσης των ΗΠΑ για επιβολή νέων δασμών, υπογράμμισε στις 3 Απριλίου 2025 ότι τα εν λόγω μέτρα «συνιστούν σημαντικό κίνδυνο για τις παγκόσμιες προοπτικές σε μια περίοδο υποτονικής ανάπτυξης» και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να πλήξουν περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία.
Οι αναμενόμενες επιπτώσεις από τις ανακοινώσεις νέων δασμών, αποτυπώθηκαν και στην πορεία των χρηματιστηριακών αγορών κατά τις συνεδρίες που ακολούθησαν. Η μετάβαση στη νέα αρχιτεκτονική του διεθνούς εμπορίου προδιαγράφεται ασταθής.
H επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στην ΕΕ και άλλες χώρες και τα σχετικά αντίμετρα, αναμένεται να επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό και την Κυπριακή οικονομία. Η ΚΤΚ επεξεργάζεται σχετικά σενάρια στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος τα οποία θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2025.
Πέραν των πιο πάνω κινδύνων, οι κυβερνοαπειλές και οι επιθέσεις στις ψηφιακές υποδομές, σε συνδυασμό με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ ισχυρών κρατών, εντείνουν περαιτέρω το κλίμα αστάθειας.
Παράλληλα, η αναμενόμενη, αναγκαία ενίσχυση των αμυντικών δαπανών και η διαμόρφωση μιας νέας αμυντικής αρχιτεκτονικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρότι κρίσιμης σημασίας, ενδέχεται να συνοδευτούν από αυξημένες πιέσεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Επιπλέον, νέες απειλές εγείρονται για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και το διεθνές σύστημα πληρωμών, λόγω της εξάπλωσης ψηφιακών μέσων συναλλαγών όπως τα κρυπτοστοιχεία.
Τέλος, η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι συνέπειες από το νέο πλέγμα κινδύνων είναι δύσκολα προβλέψιμες, καθώς η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Υπό αυτό το πρίσμα, η πιθανότητα απόκλισης από τα βασικά μακροοικονομικά σενάρια αυξάνεται. Ως αποτέλεσμα, πληθαίνουν οι αναφορές και οι αναλύσεις που προειδοποιούν για αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και πιθανή ανακοπή της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού ή ακόμη και για την εμφάνιση στασιμοπληθωρισμού.
Ταυτόχρονα, οι κίνδυνοι για την χρηματοοικονομική σταθερότητα πληθαίνουν καθώς οι πιθανότητες πραγματοποίησης ενός ακραίου σεναρίου αυξάνονται.
Η Κύπρος, ως μικρή και ανοικτή οικονομία, καλείται να συνεχίσει την εφαρμογή συνετών και πειθαρχημένων πολιτικών, ενισχύοντας περαιτέρω την ικανότητά της να απορροφά εξωτερικούς κραδασμούς.
Με σταθερή και διορατική πλοήγηση, η οικονομία μας μπορεί να αξιοποιήσει νέες ευκαιρίες και να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στον ευρωπαϊκό και διεθνή οικονομικό χώρο.
Σε αυτό το περιβάλλον, καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση των περιθωρίων ασφάλειας σε κάθε τομέα της οικονομίας, με τον δημόσιο και τον τραπεζικό τομέα να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια διατήρησης της σταθερότητας και της ανάπτυξης.
Δημόσιος τομέας
Σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας, η ανάγκη για διατήρηση ισχυρής δημοσιονομικής θέσης καθίσταται επιτακτική. Ο στόχος για περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους θα πρέπει να παραμείνει σταθερός, με έμφαση στον περιορισμό των ανελαστικών δαπανών και τον εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου.
Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος ενίσχυσης της ανθεκτικότητας έναντι ενδεχόμενης μείωσης των δημοσίων εσόδων σε περιόδους ύφεσης, είναι η ενίσχυση της ευελιξίας στις δημόσιες δαπάνες.
Στο πλαίσιο αυτό, η ταχύτερη υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη διαφοροποίηση της οικονομίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων τομέων και την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό.
Δεδομένου του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διαμορφώθηκε γύρω στο 5,8% του ΑΕΠ κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2024, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενισχυθούν οι προσπάθειες προσέλκυσης ποιοτικών επενδύσεων πολλαπλασιαστικού αλλά και διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα βελτιώσουν την ικανότητα της οικονομίας για μακροχρόνια, βιώσιμη και χωρίς πληθωρισμό οικονομική μεγέθυνση.
Εξίσου σημαντικές είναι οι πολιτικές ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής με εξαγωγικό προσανατολισμό αλλά και η προώθηση περαιτέρω διαρθρωτικών αλλαγών για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
Τραπεζικός τομέας
Στις σημερινές συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας, είναι επιτακτική η ανάγκη διαφύλαξης της ανθεκτικότητας των τραπεζών αλλά και της ικανότητας χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Η αβεβαιότητα και το ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, δεν επιτρέπει τον ασφαλή προσδιορισμό και επιμέτρηση των κινδύνων επιβάλλοντας μια πιο προνοητική προσέγγιση τόσο στην στάθμιση των κινδύνων όσο και στην αξιολόγηση της ικανότητας απορρόφησης αχαρτογράφητων κραδασμών.
Κατ’ επέκταση, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στη διαφύλαξη των ισχυρών τους κεφαλαιακών αντοχών, και συναφώς αρμόζουσα σύνεση στη διαχείριση των λειτουργικών τους δαπανών και στη διανομή μερισμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΤΚ πρόσφατα αύξησε το ποσοστό του αντικυκλικού αποθέματος ασφάλειας στο 1,5% διοχετεύοντας μέρος της κερδοφορίας των τραπεζών προς ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο απόθεμα κεφαλαίων προς απορρόφηση ζημιών σε περιόδους κρίσεων και ακραίων καταστάσεων.
Παράλληλα, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η διαχείριση του κινδύνου φήμης, καθώς σε συνθήκες έντονης αστάθειας και αβεβαιότητας, η εν λόγω μορφή κινδύνου εντείνεται και μεγεθύνεται.
Η φήμη αποτελεί άυλο αλλά εξαιρετικά κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο για κάθε χρηματοπιστωτικό οργανισμό, το οποίο επιφέρει άμεσο αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των καταθετών, των επενδυτών και των εποπτικών Αρχών.
Αρνητικές εξελίξεις ή ελλιπής επικοινωνιακή διαχείριση σε περιόδους κρίσης δύναται να οδηγήσουν σε φυγή κεφαλαίων, απώλεια πρόσβασης σε χρηματοδότηση ή και σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.
Γι’ αυτό, απαιτείται προληπτική προσέγγιση, περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών εταιρικής διακυβέρνησης, διαφάνεια στις συναλλαγές και συνεπής τήρηση των κανονιστικών απαιτήσεων. Η συνεχής ενδυνάμωση της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της συνολικής ανθεκτικότητας του τομέα αλλά και της οικονομίας ευρύτερα.
Καταληκτικό σχόλιο
Η κυπριακή οικονομία έχει αποδείξει την ευελιξία και την προσαρμοστικότητά της σε δύσκολες περιόδους.
Στο σημερινό, ασταθές και μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, η διορατικότητα, η σύνεση και η ευελιξία αποτελούν θεμελιώδη εργαλεία για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Στην ψηφιακή εποχή της τεχνητής νοημοσύνης ο ρυθμός προσαρμοστικότητας επιβάλλεται να είναι ταχύτατος.
*Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου