Powered by

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενιαίας αντίδρασης Ε.Ε. απέναντι στους δασμούς Τραμπ

«Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενιαίας αντίδρασης απέναντι στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ», τόνισε τη Δευτέρα (7/4) ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, πως σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες η Κυβέρνηση «εγγυάται πως η εθνική οικονομία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις υλοποιώντας τις δεσμεύσεις προς τους πολίτες με σύμμαχο την αλήθεια και τη σταθερότητα και στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «είναι σημαντική περισσότερο από ποτέ η δημοσιονομική σταθερότητα και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων όπως έχουν δρομολογηθεί».

Σε ό,τι αφορά τους δασμούς ειδικότερα, κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα επιμένει για μια ενιαία αντίδραση, ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο πλαίσιο των 27 της Ε.Ε.. Σωστά δεν αντιδράσαμε άμεσα και σπασμωδικά γιατί θέλει ανάλυση το πώς θα γίνει αυτό. Σε κάθε περίπτωση θα αγωνιστούμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα», ανέφερε.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η Κυβέρνηση θα κρατήσει τον πήχη χαμηλά, καθώς -όπως είπε- «δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ».

«Κρατώ τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά γιατί δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ», ανέφερε, κάνοντας ειδική αναφορά σε προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και η φέτα «που δεν παράγονται στις ΗΠΑ και άρα στο μυαλό μου δεν έχει λογική η επιβολή δασμών», όπως είπε.

«Έχουμε ανατροπή μιας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής, θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης και των ενοποιημένων αλυσίδων εμπορίου, με τις ΗΠΑ να παίρνουν σημαντικές αποστάσεις. Είναι μια εποχή με απρόβλεπτα ρίσκα για κάθε κράτος.

Ούτως ή άλλως η δημοσιονομική ευρωστία αποκτά μεγαλύτερη σημασία και είναι ο βραχίονας στον οποίο χτίζεται η συνολική θωράκιση της κοινωνίας.

Η πολιτική σταθερότητα και η εσωτερική συνοχή καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο ζητούμενο σε έναν κόσμο εντάσεων και τρικυμιών που είναι αποτέλεσμα της συνειδητής απόφασης των ΗΠΑ να αλλάξουν τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορικού παιχνιδιού», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Δειτε Επισης

Στα €5,26 δις το εμπορικό έλλειμμα το πρώτο δίμηνο στην Ελλάδα-Μειώθηκε κατά 5,6%
Πόσο θα επηρεάσουν την Ελλάδα οι δασμοί του Τραμπ-Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές, ποιοι κλάδοι επηρεάζονται
Οι ελληνικοί προορισμοί με τη μεγαλύτερη αύξηση απευθείας ξενοδοχειακών προκρατήσεων το 2025
Στο 8,6% υποχώρησε η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο
«Επί ποδός» οι μεγάλοι της πληροφορικής στην Ελλάδα για νέα deals–Οι εξαγορές των μικρών
Συμφωνία πέντε αστέρων Invel-Prodea-Accor με…άρωμα Ιταλίας
Στα 880 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός στην Ελλάδα-Από πότε ισχύει η αύξηση
Το ελληνικό νησί στις Κυκλάδες που τραβά τα φώτα της δημοσιότητας–Παγκόσμια προβολή από ξένα ΜΜΕ
Πράσινο φως σε Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης
«Κλειδώνει» στα 880 ευρώ ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα-Ανακοινώνεται σήμερα