Πετρέλαιο: Κατρακυλά στα $60 το βαρέλι η τιμή του αμερικανικού-Στα $63 το brent

Το πετρέλαιο σημείωσε απότομη πτώση τη Δευτέρα (7/4), καθώς η Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές αναφοράς του αργού της κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων δύο ετών και η επιδείνωση του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου πυροδότησε φόβους για ύφεση και αποδυνάμωση της ζήτησης ενέργειας.

Το Brent υποχώρησε σχεδόν 4% στα 63,01 δολάρια το βαρέλι -το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών -πριν περιορίσει ελαφρώς τις απώλειες, ενώ το West Texas Intermediate κινήθηκε κοντά στα 60 δολάρια.

Η Saudi Aramco μείωσε την τιμή του Arab Light προς τους βασικούς της αγοραστές στην Ασία περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν για τις παραδόσεις Μαΐου, λίγες μόλις ημέρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του OPEC+ για αύξηση της παραγωγής.

«Οι αγορές ξεκινούν την εβδομάδα βυθισμένες στον πανικό», δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη. «Κανείς δεν τολμά να πιάσει τον πάτο ή να σταθεί μπροστά στο τσουνάμι των πωλήσεων».

Το πετρέλαιο πλησιάζει τεχνικά σε bear market

Οι τεχνικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η αγορά χαλαρώνει, καθώς η διαφορά (spread) μεταξύ του Brent για τον Δεκέμβριο του 2025 και του Δεκεμβρίου του 2026 πέρασε προσωρινά σε contango, με το συμβόλαιο βραχυπρόθεσμης διάρκειας φθηνότερο από το μακροπρόθεσμο, ένδειξη πτωτικής προσδοκίας.

Η πτώση του πετρελαίου συνοδεύει ένα γενικευμένο κύμα αποστροφής κινδύνου στις παγκόσμιες αγορές, μετοχές και εμπορεύματα, εξαιτίας των εκτεταμένων δασμών από τις ΗΠΑ και των αντίμετρων από την Κίνα. Η έκπληξη του OPEC+ με την επιπλέον προσφορά κλιμακώνει τις ανησυχίες για υπερπροσφορά.

Η Goldman Sachs μειώνει τις προβλέψεις

Η Goldman Sachs μείωσε τις εκτιμήσεις της για τις τιμές του Brent για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες. Η νέα εκτίμηση τοποθετεί το Brent στα 62 δολάρια ανά βαρέλι τον Δεκέμβριο, 4 δολάρια χαμηλότερα από την προηγούμενη.

Όπως ανέφεραν οι αναλυτές, η αναθεώρηση βασίζεται στις νέες προβλέψεις για στασιμότητα της αμερικανικής οικονομίας, ενώ οι κίνδυνοι παραμένουν πτωτικοί, καθώς ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω η προσφορά του OPEC+.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ασκήσει πίεση στον OPEC+ να «ρίξει την τιμή του πετρελαίου», υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι αναγκαίο για τη μείωση του πληθωρισμού και για την ενίσχυση της πίεσης στη Ρωσία ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Η Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές και για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αν και σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι για την Ασία.

Οι τιμές της βενζίνης στη Νέα Υόρκη υποχώρησαν σχεδόν 3%, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο.

«Θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία για όλα τα ριψοκίνδυνα assets, εκτός κι αν ο Τραμπ πει ή υπονοήσει κάτι που θα κάνει τους επενδυτές να επανεκτιμήσουν τον κίνδυνο ύφεσης», συμπλήρωσε η Χάρι.

Η εικόνα των τελευταίων ημερών δείχνει ότι ο συνδυασμός των εμπορικών εντάσεων και της αύξησης παραγωγής δημιουργεί ένα τοξικό μίγμα για τις ενεργειακές αγορές, με την προοπτική παγκόσμιας ύφεσης να γίνεται όλο και πιο έντονη.

Δειτε Επισης

Ξεκινά το καλοκαίρι η έρευνα βυθού για αγωγό μεταξύ «Αφροδίτη» και Αιγύπτου-Ενημέρωσε Χριστοδουλίδη η Chevron
Φυσικό αέριο: Διευρύνεται η πτώση εν μέσω αναταραχής λόγω δασμών Τραμπ
Πετρέλαιο: Κατρακυλά στα $60 το βαρέλι η τιμή του αμερικανικού-Στα $63 το brent
Γ. Παπαναστασίου: Ελκυστική πύλη για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας η Κύπρος-Το επενδυτικό ενδιαφέρον για GSI
Στόχος η επίσπευση της εμπορικής ανάπτυξης όλων των κοιτασμάτων... H πιθανότητα που συζήτησε με ExxonMobil ο Χριστοδουλίδης
Ν. Χριστοδουλίδης: Σημαντικά για τα επόμενα βήματα της Κ.Δ. στα ενεργειακά τα αποτελέσματα της ExxonMobil
Εξελίξεις στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ-Επιστρέφουν τα πλοία για έρευνες βυθού
Οι μεγαλύτερες απώλειες της τριετίας για το πετρέλαιο-Βουτιά 6% με πιέσεις από δασμούς και OPEC+
Ψήφισαν ομόφωνα τον προϋπολογισμό της ΔΕΦΑ, αντάλλαξαν πυρά για το τερματικό στο Βασιλικό
Διαμαρτυρία για τις αποκοπές στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα έξω από το Προεδρικό-Τα αιτήματα