Powered by

Υποβαθμίζει την πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια ο Τραμπ-«Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, φάνηκε την Κυριακή (6/4) να υποβαθμίζει τον πανικό στα διεθνή χρηματιστήρια εξαιτίας του καταιγισμού τελωνειακών δασμών που επέβαλε, παρομοιάζοντας την κατάσταση με το να παίρνει κανείς «φάρμακο», εν προκειμένω για να θεραπευτούν παθογένειες της αμερικανικής οικονομίας.

«Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους, την ώρα που ηλεκτρονικές συναλλαγές έδειχναν προς την κατεύθυνση νέας θεαματικής πτώσης της Γουόλ Στριτ, ενώ στην Ασία και στην Ωκεανία οι χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραφαν νέες βίαιες πτώσεις.

Κατά την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον μετά το Σαββατοκύριακο στο οίκημά του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, ο Ρεπουμπλικάνος δέχτηκε ερωτήσεις για την πορεία των χρηματιστηρίων αφότου ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη κυμαινόμενους τελωνειακούς δασμούς κατ' ελάχιστον 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ.

Διαβεβαίωσε πως, η χώρα του είναι «πολύ πιο δυνατή» μετά την αναγγελία των μέτρων του, ενώ διαβεβαίωσε πως η πτώση των χρηματιστηρίων δεν ήταν κάτι που είχε σκοπό.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να διαπραγματευτεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου -με άλλα λόγια αδασμολόγητου- ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε., όπως υπέδειξε ο σύμβουλος και σύμμαχός του Ίλον Μασκ, ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε πως κατά την άποψή του «η Ευρώπη έκανε περιουσία στην πλάτη μας και μας μεταχειρίστηκε πολύ άσχημα».

Εξάλλου, ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, δήλωσε ότι οι δασμοί του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνουν σε ισχύ «για μέρες και εβδομάδες».

Αιτιολογώντας το γεγονός ότι στον κατάλογο των χωρών που μπήκαν στο στόχαστρο των τελευταίων σαρωτικών αμερικανικών δασμών συμπεριλαμβάνονται ορισμένα νησιά στα οποία ζουν μόνο πιγκουίνοι, ο Λούτνικ είπε ότι τα νησιά αυτά μπήκαν στον κατάλογο ώστε χώρες να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως «παραθυράκι».

Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων Μπιλ Άκμαν, ο οποίος προεκλογικά είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ για τον Λευκό Οίκο, προειδοποίησε τον Αμερικανό Πρόεδρο πως χάνει την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου, προτείνοντας να αναστείλει τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει.

«Ο Πρόεδρος έχει μια ευκαιρία να πάρει ταϊμάουτ 90 ημερών», εισηγήθηκε ο κ. Άκμαν μέσω X, ώστε να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα όσον αφορά το εμπόριο μέσω διαπραγματεύσεων.

Οι προθεσμιακές συναλλαγές που αφορούν τίτλους ενταγμένους στους τρεις βασικούς δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης προοιωνίζονται νέα μεγάλη πτώση της Γουόλ Στριτ, καθώς ο αντίκτυπος του καταιγισμού τελωνειακών δασμών που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να γίνεται αισθητός.

Παράλληλα, η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου έπεσε κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο στο οποίο είχε να βρεθεί από τον Απρίλιο του 2021.

Το χρηματιστήριο στο Τόκιο κατέγραφε πτώση 7% και πλέον λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών, ενώ αυτό της Σεούλ σημείωνε πτώση 4,6%, ενώ συνεχίζεται ο πυρετός στη Γουόλ Στριτ, εν μέσω κλίματος πανικού στις χρηματαγορές εξαιτίας του εμπορικού πολέμου προς κάθε αζιμούθιο που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Δειτε Επισης

Άνοιγμα Κίνας στην Ευρώπη: Οι σχέσεις με την Ε.Ε. φέρνουν «πολύτιμη σταθερότητα» στην παγκόσμια οικονομία
Ανάπτυξη 0,4% στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο-Ποια κράτη ξεχώρισαν
Χρυσός: Διατηρεί τη σταθερότητά του εν μέσω εξελίξεων στο εμπόριο και τις αγορές-Ξεπέρασε και πάλι τις $3.000 η ουγγιά
Γλίτωσε την ύφεση η Γερμανία… Ανάπτυξη 0,2% το α’ τρίμηνο-Οι δασμοί απειλούν τις προοπτικές
ΗΠΑ: Στο έλεος της πολιτικής Τραμπ τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα
Πρώτα αρνητικά σημάδια από τους δασμούς στην κινεζική οικονομία-Βαρύ πλήγμα στη μεταποίηση τον Απρίλιο
Κίνα: Κατάρτισε «λευκή λίστα» με αμερικανικά προϊόντα που εξαιρούνται από τους δασμούς 125%
Νέα πυρά Τραμπ κατά Πάουελ για τους δασμούς-«Δεν κάνει καλή δουλειά, ξέρω περισσότερα για τα επιτόκια από αυτόν»
Βρετανία: Προχωρά στη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα
ΗΠΑ: Αρνητικό ρεκόρ στο εμπορικό έλλειμμα-Πλήγμα για το ΑΕΠ