Powered by

ΑΝΑΔ: Στρατηγικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας μέσω κατάρτισης (vid)

Στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού για τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης και δυναμικής αγοράς εργασίας, η Επένδυση 2 (C5.1I2) του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δίνει έμφαση στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από στοχευμένες δράσεις επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Βασικός άξονας της επένδυσης είναι η απόκτηση, η επανειδίκευση και η αναβάθμιση δεξιοτήτων, με στόχο την ενίσχυση της απασχολησιμότητας και τη θωράκιση της οικονομίας απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Το Έργο περιλαμβάνει μια σειρά από εξειδικευμένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, σχεδιασμένα να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και να ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. .

Ειδικότερα, το έργο στηρίζει ανέργους που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, προσφέροντας προγράμματα κατάρτισης με έμφαση στην επιχειρηματική ανάπτυξη, την καινοτομία και την αυτοαπασχόληση.

Παράλληλα, προωθεί την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της ψηφιακής οικονομίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στους τομείς της γαλάζιας και της πράσινης οικονομίας, με προγράμματα που ενισχύουν επαγγελματικά τόσο εργαζόμενους όσο και ανέργους μέσω δεξιοτήτων σχετικών με θαλάσσιες δραστηριότητες, βιώσιμες πρακτικές, εξοικονόμηση ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές.

Όλα τα προγράμματα εφαρμόζονται από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), συμβάλλοντας ενεργά στην αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού της Κύπρου και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας.

Ο Μάριος Νικολάου, Λειτουργός της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Κατάρτισης στην Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, εξηγεί στο βίντεο τους στόχους της επένδυσης και τον τρόπο υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης.

Ποια είναι τα οφέλη για τους συμμετέχοντες; Απαντήσεις έδωσαν δύο επωφελούμενοι των προγραμμάτων Πράσινης Οικονομίας της ΑΝΑΔ, ο Χριστόφορος Χριστοφόρου και ο Χρίστος Τριταίος, οι οποίοι στο βίντεο περιγράφουν από πρώτο χέρι πώς σκοπεύουν να αξιοποιήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις νέες γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν και γιατί τα προγράμματα αυτά είναι χρήσιμα και απαραίτητο να διαχυθούν στην κοινωνία.

Ο κ. Χριστοφόρου χαρακτηρίζει τα προγράμματα εποικοδομητικά, λέγοντας ότι ήταν λεπτομερή με παροχή γνώσεων που σχετίζονται άμεσα με τους κανόνες αγοράς, την αγορά ενέργειας και τις πράσινες τεχνολογίες.

Τέλος ο κ. Τριταίος, εξηγεί ότι με τις γνώσεις που απέκτησε μπορώ, πλέον, να ενισχύσει την στρατηγική ανάλυση της αγοράς και να βοηθήσω την εταιρεία όπου εργάζεται να λαμβάνει πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Επίσης με τις νέες του γνώσεις στις πράσινες τεχνολογίες, μπορεί να συνεισφέρει σε έργα που αφορούν στην ενσωμάτωση των ΑΕΠ στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο του Οργανισμού.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο:

Δειτε Επισης

Με αμελητέες απώλειες άρχισε την εβδομάδα το ΧΑΚ
Παραπλανητικά μηνύματα για επιστροφή ΦΠΑ-Καμπανάκι από το Τμήμα Φορολογίας
Νέα σελίδα υποστήριξης «Tax For All» και εξυπηρέτηση για θέματα φορολογίας μέσω ψηφιακού βοηθού
Η μέση διάρκεια του εργασιακού βίου στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση
Εβδομαδιαία βάση κέρδη 0,9% στο ΧΑΚ
Επαναλειτουργεί το σύστημα Tax For All στις 21 Ιουλίου...Οι νέες προθεσμίες από το Τμήμα Φορολογίας
27 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις επί θητείας Κ. Πετρίδη ως υπουργού Εσωτερικών-Όσα κατέθεσε στο Δικαστήριο
Αd hoc Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο για την φόρμουλα υπολογισμού της κρατικής χορηγίας προς Δήμους
Αντίστροφη μέτρηση για την φορολογική μεταρρύθμιση-Αυτά είναι τα έξι νομοσχέδια που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση
Προϋπολογισμός Ε.Ε.: Ποιοι κερδίζουν από την κατανομή δισεκατομμυρίων-Πόσα εξασφαλίζει η Κύπρος