Πρώτα αρνητικά σημάδια από τους δασμούς στην κινεζική οικονομία-Βαρύ πλήγμα στη μεταποίηση τον Απρίλιο
InBusinessNews 09:57 - 30 Απριλίου 2025

Συρρίκνωση παρουσίασε τον Απρίλιο η δραστηριότητα των εργοστασίων στην Κίνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, με το Πεκίνο να το αποδίδει σε μια «απότομη μετατόπιση» στην παγκόσμια οικονομία, καθώς διεξάγει έναν αυξανόμενο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Τον Απρίλιο, τέθηκαν σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί που έχουν φτάσει το 145% σε πολλά κινεζικά προϊόντα, ενώ το Πεκίνο απάντησε με νέους δασμούς 125% στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.
Ο αντίκτυπος των μέτρων αυτών άρχισε να διαφαίνεται τον Απρίλιο, με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών - ένας βασικός δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής - να μειώνεται στις 49 μονάδες τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NBS) της Κίνας, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από την συρρίκνωση.
Η ένδειξη για τον Απρίλιο ήταν χαμηλότερη από τις 50,5 μονάδες του Μαρτίου, η οποία ήταν η υψηλότερη τους τελευταίους 12 μήνες, και αντιπροσώπευε μια μεγαλύτερη πτώση του δείκτη από την πρόβλεψη 49,7 μονάδων σε έρευνα που διεξήγαγε το Bloomberg.
Ο δείκτης PMI για τον μη μεταποιητικό τομέα, ο οποίος μετρά τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών, διαμορφώθηκε στις 50,4 μονάδες, από 50,8 μονάδες τον Μάρτιο.
«Τον Απρίλιο, ο PMI της μεταποίησης μειώθηκε, επηρεασμένος από παράγοντες όπως η υψηλή βάση από την προηγούμενη ταχεία ανάπτυξη της μεταποίησης και μια απότομη μετατόπιση στο εξωτερικό περιβάλλον», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο στατιστικολόγος της NBS, Zhao Qinghe.
Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η διαταραχή του εμπορίου μεταξύ των στενά ενσωματωμένων οικονομιών των ΗΠΑ και της Κίνας θα μπορούσε να απειλήσει τις επιχειρήσεις, να αυξήσει τις τιμές για τους καταναλωτές και να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση.
Οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν πέραν του 12% τον περασμένο μήνα, καθώς οι επιχειρήσεις έσπευσαν να προλάβουν πριν επιβληθούν οι αυξανόμενοι δασμοί.
«Ο αδύναμος δείκτης PMI στον τομέα της μεταποίησης τον Απρίλιο οφείλεται στον εμπορικό πόλεμο», έγραψε σε σημείωμα ο Zhiwei Zhang, Πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management.
«Τα μακροοικονομικά δεδομένα στην Κίνα και τις ΗΠΑ θα αποδυναμωθούν περαιτέρω... καθώς η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής καθυστερεί τις επιχειρηματικές αποφάσεις», πρόσθεσε.
Η οικονομία της Κίνας, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, δυσκολεύεται να ανακάμψει πλήρως από την πανδημία Covid-19 και αντιμετωπίζει επίσης υποτονική εγχώρια ζήτηση και μια παρατεταμένη κρίση στον τομέα των ακινήτων.
«Η οικονομία της Κίνας δέχεται πιέσεις καθώς η εξωτερική ζήτηση υποχωρεί», δήλωσε σε σημείωμα ο Zichun Huang, Οικονομολόγος της Κίνας στην Capital Economics.
Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν πέρσι μια σειρά από επιθετικά οικονομικά μέτρα με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων των επιτοκίων και της χαλάρωσης ορισμένων περιορισμών στην αγορά κατοικίας.
Τον Μάρτιο, οι Κινέζοι ηγέτες σε μια κρίσιμη πολιτική συνάντηση δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν 12 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στις αστικές περιοχές το 2025.
Ανέφεραν επίσης ότι θα στοχεύσουν σε ρυθμό ανάπτυξης 5% φέτος (ίδιο ρυθμό με το 2024), κάτι που θεωρείται ένας φιλόδοξος στόχος από πολλούς οικονομολόγους.