Γιώργος Καρατζιάς: Ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για EMI's και PI's η Κύπρος-Η ρυθμιστική στρατηγική της ΚΤΚ
InBusinessNews 18:35 - 03 Απριλίου 2025

«Η αγορά των Ιδρυμάτων Ηλεκτρονικού Χρήματος (EMI's) και Ιδρυμάτων Πληρωμών (PI's) γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο», τόνισε ο εκτελεστικός σύμβουλος στο Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου(ΚΤΚ) Γιώργος Καρατζιάς κατά την παρουσίασή του στο ACEMPI Afternoon Event στη Λευκωσία.
Η ενίσχυση της εποπτείας και της διαφάνειας, η δημιουργία ισορροπημένου ρυθμιστικού πλαισίου και η υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης του τομέα, βρίσκονται στις μεγάλες προτεραιότητες της ΚΤΚ σε μια εποχή όπου οι ψηφιακές πληρωμών... εκτοξεύονται.
Η Κύπρος, σύμφωνα με τον κ. Καρατζιά, έχει εξελιχθεί σε έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για τη δημιουργία και εγκατάσταση EMIs και PIs, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τον αριθμό των αδειοδοτημένων EMI.
Με 12 Ιδρύματα Πληρωμών και 28 Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος να λειτουργούν στη χώρα, η αγορά εξακολουθεί να προσελκύει νέους παίκτες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων προέρχεται από λίγες, αλλά ιδιαίτερα δραστήριες επιχειρήσεις του κλάδου, σημείωσε.
Ο Καρατζιάς τόνισε ότι η αγορά EMI και PI στην Κύπρο γνώρισε ταχεία ανάπτυξη από το 2019 έως το 2023, με τον όγκο των συναλλαγών να αυξάνεται ραγδαία.
Η εξέλιξη, κατά τον ίδιο, δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ρυθμιστικής σταθερότητας, ανταγωνιστικού φορολογικού περιβάλλοντος και ισχυρού οικοσυστήματος fintech.
Παρόλα αυτά, η συγκέντρωση της αγοράς σε λίγες μεγάλες εταιρείες δημιουργεί προκλήσεις, τις οποίες η ΚΤΚ στοχεύει να αντιμετωπίσει μέσω στρατηγικών παρεμβάσεων.
- Διαβάστε επίσης: Μεγαλώνει ο τομέας του ηλεκτρονικού χρήματος-Θέσπιση στρατηγικής και δεκάδες νέες αιτήσεις στην ΚΤΚ για αδειοδότηση
- Διαβάστε επίσης: Οι τρεις βασικοί άξονες της στρατηγικής της ΚΤΚ για EMI’s και PI’s-Σε διάφορα στάδια της διαδικασίας η εξέταση των νέων αιτήσεων
- Διαβάστε επίσης: Χριστόδουλος Πατσαλίδης: Αυτή είναι η στρατηγική της ΚΤΚ για EMI’s και PI’s-Ενίσχυση εποπτείας και ρυθμιστικών διαδικασιών
Οι βασικοί πυλώνες της ρυθμιστικής στρατηγικής
Η ρυθμιστική στρατηγική της ΚΤΚ για τα EMI και PI εστιάζει σε τρεις βασικές προτεραιότητες:
- Ενίσχυση της εποπτείας και της διαφάνειας
Με σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Κεντρική Τράπεζα επικεντρώνεται στην αυστηρότερη παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των EMIs και PIs.
Αυτό περιλαμβάνει αυστηρότερους ελέγχους συμμόρφωσης και ενίσχυση των κανονιστικών απαιτήσεων για την ασφάλεια των συναλλαγών και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
- Δημιουργία ενός ισορροπημένου ρυθμιστικού πλαισίου
Στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι η διατήρηση ενός περιβάλλοντος που επιτρέπει την καινοτομία χωρίς να διακυβεύεται η σταθερότητα.
Ο κ. Καρατζιάς υπογράμμισε τη σημασία της προσαρμογής του πλαισίου στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη του fintech τομέα στην Κύπρο.
- Υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης του τομέα
Η Κεντρική Τράπεζα στοχεύει στη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα ενισχύσει τη διατηρήσιμη ανάπτυξη του τομέα πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος.
Ο στόχος περιλαμβάνει την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη συνεργασία με διεθνείς ρυθμιστικούς φορείς και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των χρηστών ψηφιακών πληρωμών.
Προοπτικές και προκλήσεις
Η Κύπρος βρίσκεται σε κομβικό σημείο ως προς τη μελλοντική εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού της τομέα. Η αυξανόμενη σημασία των ψηφιακών πληρωμών και των fintech λύσεων απαιτεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και ρύθμισης.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να συμμορφωθούν με τις νέες κανονιστικές απαιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.
Όπως επισήμανε ο κ. Καρατζιάς, «η επιτυχία των EMI's και PI's στην Κύπρο εξαρτάται από την ικανότητά τους να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και τις ρυθμιστικές απαιτήσεις».
Οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην ασφάλεια, τη συμμόρφωση και την τεχνολογική καινοτομία, θα έχουν πλεονέκτημα σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον.
Με τη στρατηγική της Κεντρικής Τράπεζας να επικεντρώνεται στην ενίσχυση της διαφάνειας, της εποπτείας και της βιώσιμης ανάπτυξης, η Κύπρος έχει την ευκαιρία να εδραιωθεί ως ένας από τους κορυφαίους κόμβους fintech στην Ευρώπη, όπως προκύπτει μέσα από τις τοποθετήσεις του εκτελεστικού συμβούλου στο Δ.Σ. στην ΚΤΚ.
Η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη, κατέληξε, για το πώς η χώρα θα διαχειριστεί τις προκλήσεις και θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που παρουσιάζονται στον ταχέως εξελισσόμενο τομέα των ψηφιακών πληρωμών.