Powered by

Τ. Γιασεμίδης: Περιορισμένες οι εξαγωγές της Κύπρου στις ΗΠΑ, αλλά απαιτείται εγρήγορση-Ο κίνδυνος για τις επενδύσεις

Αν οι βασικές οικονομίες της Ε.Ε. δεχθούν πλήγμα, από τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λόγω μειωμένων εξαγωγών, η οικονομική αστάθεια μπορεί να επηρεάσει συνολικά την ευρωπαϊκή αγορά, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης, προσθέτοντας ότι «η οικονομική αστάθεια και μεταβλητότητα θα οδηγήσει σε αναβολή των επενδύσεων κάτι που θα επηρεάσει και τη χώρα μας ως εξωγενής οικονομία».

«Μπορεί οι εξαγωγές της Κύπρου να είναι περιορισμένες όσον αφορά τις ΗΠΑ, όμως απαιτείται εγρήγορση ώστε να αξιολογείται το εξωτερικό περιβάλλον και να διασφαλιστεί η εισαγωγή νέων προϊόντων, με τη χώρα μας να είναι μέρος νέων συμφωνιών», υπογράμμισε.

Ο κ. Γιασεμίδης, ο οποίος αναμένει αύξηση τιμών και πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, είπε ότι «η Ευρώπη και κυρίως ο πυρήνας της, Γερμανία και Γαλλία, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής, τον περιορισμό των εξαγωγών και το μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης» και προειδοποίησε ότι «οι δασμοί σίγουρα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση των εξαγωγών και της οικονομικής ανάπτυξης».

«Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυπριακή οικονομία είναι στενά συνδεδεμένη με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και επηρεάζεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ε.Ε.», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι οι αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας θα περιορίσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών που πιθανόν να περιορίσουν τα ταξίδια και άλλες συνήθειες.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει ποιες τυχόν θα είναι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από την επιβολή τελωνειακών δασμών από τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι «οι δασμοί που ανακοινώθηκαν από τον κ. Τραμπ έχουν μεγαλύτερη έκταση και ένταση από ό,τι αναμενόταν, προκαλώντας αντιδράσεις από παράγοντες και ηγέτες άλλων χωρών».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «ο πλήρης αντίκτυπος των ανακοινώσεων Τραμπ είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή εφόσον θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις των άλλων χωρών».

«Πολλοί ηγέτες έχουν αναφερθεί στην ανάγκη διαλόγου οπότε ενδεχομένως να υπάρχουν διαφοροποιήσεις», ανέφερε και πρόσθεσε πως «οι δασμοί αποτελούν τροχοπέδη στο διεθνές εμπόριο και οδηγούν στην «αποπαγκοσμοιοποίηση».

Είπε ακόμη ότι οι χρηματαγορές αντέδρασαν αρνητικά, σημειώνοντας πτώση εφόσον οι επενδυτές εκτιμούν ότι η επιβολή δασμών θα επηρεάσει σημαντικά το παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη, ο κ. Τραμπ με την επιβολή των δασμών έχει ως στόχο να αναγκάσει τις εταιρείες που πωλούν προϊόντα στην Αμερική να μεταφέρουν τις παραγωγικές τους μονάδες στη χώρα, και όχι σε χαμηλότερου κόστους δικαιοδοσίες.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο κ. Τραμπ θέλει να ενισχύσει τις αμερικανικές εταιρείες, την παραγωγή και την απασχόληση, προσφέροντας μάλιστα και φορολογικές ελαφρύνσεις, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «ειδικά για προϊόντα βαριάς βιομηχανίας, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική διασύνδεση της παραγωγής, είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθούν οι εισαγωγές με εγχώρια προϊόντα στις ΗΠΑ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».

«Οπότε ως άμεση εξέλιξη αναμένεται να είναι η αύξηση των τιμών και οι πληθωριστικές πιέσεις στην Αμερική», υπογράμμισε.

Ο οικονομολόγος είπε ακόμη ότι «ενδεχομένως να δούμε μερικώς και σενάρια του 1930 όπου οι αντι-δασμοί οδήγησαν σε περιορισμό των αμερικανικών εξαγωγών και περιορισμό της ανάπτυξης».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ έχουν αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο με την Ε.Ε. σε θέματα αγαθών, αλλά θετικό σε θέματα υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη, η FED θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στις πληθωριστικές πιέσεις και τον περιορισμό της ανάπτυξης, επηρεάζοντας τη νομισματική της πολιτική.

«Πάντως ο κ. Τραμπ είναι θιασώτης της μείωσης των επιτοκίων ώστε να περιοριστεί και το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της χώρας, μεγάλο μέρος του οποίου διακρατείται από κινέζικα συμφέροντα», πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε ότι η διατάραξη των παγκόσμιων εμπορικών ροών λόγω των δασμών μπορεί να επηρεάσει τις θαλάσσιες μεταφορές και τη ζήτηση για ναυτιλιακές υπηρεσίες.

«Ενδεχομένως με την επιβολή των δασμών να είναι ασύμφορη η εισαγωγή κάποιων προϊόντων, ενώ από την άλλη να δούμε μια αναδιάταξη του διεθνούς εμπορίου, με νέες διακρατικές συμφωνίες και συνεργασίες, όπως είδαμε με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τη Ρωσία να κινείται οικονομικά προς την ανατολή», πρόσθεσε.

Τέλος ο κ. Γιασεμίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί «αν ο συγκριτικός πίνακας στον οποίο βασίστηκαν οι αποφάσεις για δασμούς αφορούν μόνο δασμούς ή και ΦΠΑ (διαφορετικός μηχανισμός), εφόσον πολλές φορές έγινε αναφορά από τον Αμερικανό Προέδρο για την επιβολή ΦΠΑ από την Ε.Ε. στις εισαγωγές».

Δειτε Επισης

Υπερψηφίστηκε η έκθεση Χατζηπαντέλα για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος της Ε.Ε.-Τα οφέλη για Κύπρο
Με κέρδη έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο
Βελτιωμένη επίδοση από το 2018, αλλά...«Μέτριος καινοτόμος» και στην 17η θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. η Κύπρος
Αρχή Λιμένων: Άμεση αντίδραση για πετρελαιοκηλίδα στη θαλάσσια περιοχή Μονής-Δρομολογήθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης
Επίσκεψη Μακρόν στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Ν. Χριστοδουλίδης-Θα υπογραφεί αναβαθμισμένη στρατηγική συνεργασία
Μαρία Παναγιώτου: Ανάγκη ευέλικτων μέτρων στήριξης γεωργών με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία
Προχωρούν σε νέες επενδύσεις και «διψούν» για προσωπικό οι επιχειρήσεις της Λεμεσού-Τα ευρήματα του βαρόμετρου του ΕΒΕΛ
Βαρυσήμαντα μηνύματα εργοδοτών στις συντεχνίες για την ΑΤΑ…«Δεν θα έχουν το αποτέλεσμα που θέλουν με τις απεργίες»
Ανοικτό το ενδεχόμενο αναπομπής του νόμου για τις πολλαπλές συντάξεις-Περιμένει Νομική Υπηρεσία ο Χριστοδουλίδης
Με απώλειες άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ