Με Μιχάλη Χατζηπαντέλα εισηγητή δίνει κατεύθυνση στο φορολογικό σύστημα της Ε.Ε. η Κύπρος-«Αποδείξαμε ότι μπορούμε»
Γιώργος Πλουτάρχου 06:35 - 29 Απριλίου 2025

Με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πλαισίου που θα διέπει το φορολογικό σύστημα της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια, με σαφή στόχευση την βελτίωση και απλοποίησή του προς διευκόλυνση των διασυνοριακών επενδύσεων, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναδεικνύεται η Κύπρος στο πρόσωπο του ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(ΕΛΚ), Μιχάλη Χατζηπαντέλα.
Με την απλοποίηση των φορολογικών κανόνων να κρίνεται ως απαραίτητη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., σε εξέλιξη από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου και δη από την Υποεπιτροπή Φορολογικών Θεμάτων (FISC) βρίσκεται η ετοιμασία της έκθεσης ΙΝΙ(σ.σ. INI report), η οποία εξετάζοντας ακριβώς τον αντίκτυπο των απλών φορολογικών κανόνων και του φορολογικού κατακερματισμού στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, αποσκοπεί στο να προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές για τη βελτίωση του φορολογικού πλαισίου και να δώσει επί της ουσίας τις κατευθυντήριες γραμμές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.
Εξόχως σημαντικό για την χώρα μας είναι το γεγονός ότι εισηγητής της έκθεσης, υπό τον τίτλο «The role of simple tax rules and tax fragmentation in European competitiveness»-«Ο ρόλος των απλών φορολογικών κανόνων και του φορολογικού κατακερματισμού στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα», είναι ένας Κύπριος ευρωβουλευτής, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, σε μια εξέλιξη η οποία διασφαλίζει εν πολλοίς ότι θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες μικρών οικονομιών όπως της Κύπρου και δεν θα εισαχθούν πρόνοιες που θα μπορούσαν να αποβούν επιζήμιες για την οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον του νησιού μας.
Θετική προσέγγιση επί του κατ’ αρχήν περιεχομένου
Ο Κύπριος ευρωβουλευτής, κατόπιν διαβούλευσης με αρμόδιους θεσμικούς φορείς σε χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων-αξίζει να σημειωθεί-και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου(ΣΕΛΚ), έχει προχωρήσει στην ετοιμασία προσχεδίου της έκθεσης, η οποία την περασμένη Πέμπτη, στην παρουσία ως προβλέπεται εμπειρογνωμόνων, συζητήθηκε στις Βρυξέλλες με τους σκιώδεις εισηγητές, οι οποίοι και μετέφεραν τις εισηγήσεις των πολιτικών τους ομάδων.

Όπως πληροφορούμαστε, κατά την πρώτη αυτή διαβούλευση επί του προσχεδίου της έκθεσης με τους σκιώδεις εισηγητές-μελών της Υποεπιτροπής Φορολογικών Θεμάτων, καταγράφηκε απ’ όλους θετική προσέγγιση επί του κατ’ αρχήν περιεχομένου της.

Το στίγμα πορείας που δίνει ο εισηγητής Χατζηπαντέλα
Η φιλοσοφία στην οποία κινείται και το στίγμα πορείας που δίνει ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα για το μέλλον του φορολογικού συστήματος της Ευρώπης αποτυπώνεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το προκαταρκτικό report, το οποίο ετοίμασε.
Ζητούμενο για την φορολογική ατζέντα της Ε.Ε., σύμφωνα με τον εισηγητή της έκθεσης, είναι να δοθεί προτεραιότητα στην απλούστευση, την ψηφιοποίηση και τη συνεργασία για τη δημιουργία ενός δικαιότερου και πιο ανταγωνιστικού φορολογικού περιβάλλοντος.
Όπως επισημαίνει, με την μείωση του κατακερματισμού και της πολυπλοκότητάς του, την ενίσχυση των ψηφιακών εργαλείων και την υιοθέτηση συντονισμένων πολιτικών, η Ε.Ε. μπορεί να θέσει τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία τα επόμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα, υποδεικνύοντας ότι στο σημερινό οικονομικό τοπίο επιδίωξη πρέπει να αποτελεί η απλούστευση και μείωση του κανονιστικού και διοικητικού φόρτου, ο κ. Χατζηπαντέλα υπογραμμίζει πως το φορολογικό περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, η οποία απαιτεί ισορροπία μεταξύ προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της διασφάλισης της φορολογικής δικαιοσύνης.
«Το εξελισσόμενο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ψηφιοποίηση και την παγκοσμιοποίηση, απαιτεί συντονισμένες φορολογικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των διασυνοριακών προκλήσεων με ταυτόχρονη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ)», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη σημασία της εσωτερικής αγοράς, της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και προσώπων.
Όπως τονίζει στην αιτιολογική έκθεση ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ένα προβλέψιμο φορολογικό πλαίσιο είναι θεμελιώδες για τη στήριξη της εσωτερικής αγοράς και τη διασφάλιση ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά διασυνοριακά, χωρίς αδικαιολόγητη πολυπλοκότητα.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, ενώ η Ε.Ε. έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, απαιτούνται περαιτέρω μέτρα για τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και τη δημιουργία ενός πιο φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος, όπως τονίζεται-κατά την σχετική παραπομπή του-στην έκθεση Ντράγκι με θέμα «Το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας».
«Η φορολογική απλούστευση και η ψηφιοποίηση αποτελούν το κλειδί για τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του», προσθέτει ο Κύπριος ευρωβουλευτής στο αιτιολογικό του σημείωμα, ο οποίος εξηγεί ότι:
- Η δέσμευση της Επιτροπής να μειώσει τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων κατά 25% (και τουλάχιστον κατά 35 % για τις ΜΜΕ) είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι εκ των προτέρων εκτιμήσεις επιπτώσεων για νέες προτάσεις που σχετίζονται με τη φορολογία και οι έλεγχοι ανταγωνιστικότητας για τα υφιστάμενα μέτρα θα συμβάλουν στην ευθυγράμμιση των φορολογικών πολιτικών με τους ευρύτερους οικονομικούς στόχους.
- Η ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης παρέχει μεγάλες δυνατότητες για την μείωση του διοικητικού φόρτου.
- Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των ψηφιακών εργαλείων μπορεί να εξορθολογήσει τις διαδικασίες συμμόρφωσης, διευκολύνοντας τις εταιρείες, ιδίως τις ΜΜΕ, να περιηγηθούν στους πολύπλοκους φορολογικούς κανονισμούς.
- Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.
- Η βελτιωμένη ανταλλαγή πληροφοριών, οι συντονισμένοι έλεγχοι και οι ενισχυμένοι μηχανισμοί επιβολής μπορούν να ενισχύσουν την καταπολέμηση της φορολογικής κατάχρησης.
«Φορολογία και επιχειρηματικό περιβάλλον»
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο «Φορολογία και επιχειρηματικό περιβάλλον», από τον εισηγητή της έκθεσης τονίζεται η ανάγκη να δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή Ένωση φιλική προς τη συμμόρφωση και υποστηρικτική προς τις επιχειρήσεις, όπου οι παραγωγικοί τομείς να μπορούν να ανταγωνίζονται και να ευημερούν, και οι εργαζόμενοι να κερδίζουν ένα καλό εισόδημα.
Τονίζεται επιπρόσθετα πως το φορολογικό σύστημα της Ε.Ε. θα πρέπει να τηρεί τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας και ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να διατηρούν το δικαίωμα να προσαρμόζουν τα φορολογικά τους συστήματα στις ειδικές εθνικές τους ανάγκες, τηρώντας παράλληλα τα κοινά πρότυπα και διασφαλίζοντας την αποτελεσματική αξιοποίηση των εσόδων.
Σημειώνοντας εξάλλου ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), αποτελούν βασικούς μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, η έκθεση Μιχάλη Χατζηπαντέλα υπενθυμίζει ότι οι ΜΜΕ αντιμετωπίζουν σημαντικές φορολογικές προκλήσεις λόγω των πολύπλοκων φορολογικών κανονισμών και των κατακερματισμένων φορολογικών συστημάτων, τα οποία επιβάλλουν υψηλό διοικητικό φόρτο και κόστος συμμόρφωσης, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη και την καινοτομία τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η προκαταρκτική έκθεση καλεί σε διερεύνηση λύσεων που απλοποιούν τις φορολογικές διαδικασίες και μειώνουν το κόστος συμμόρφωσης.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΔΩ
Ο οδικός χάρτης μέχρι την ψήφιση…
Με το χρονοδιάγραμμα που τίθεται να είναι η ψήφιση της έκθεσης από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής τον προσεχή Σεπτέμβριο, ο οδικός χάρτης-βάσει της προβλεπόμενης πρακτικής-προϋποθέτει την κατάθεση πιθανών τροπολογιών από μέρους των πολιτικών ομάδων στον εισηγητή της έκθεσης Μιχάλη Χατζηπαντέλα κατά το αμέσως προσεχές διάστημα.
Θα ακολουθήσει νέος γύρος διαβούλευσης του Κύπριου ευρωβουλευτή ως εισηγητή της έκθεσης με τους σκιώδεις εισηγητές, ώστε να υπάρξει κατάληξη επί ενός κοινά αποδεκτού τελικού κειμένου που θα περιλαμβάνει τις συμβιβαστικές τροπολογίες που θα συμφωνηθούν από τις πολιτικές ομάδες, το οποίο να οδηγηθεί αρχικά για ψήφιση στην Υποεπιτροπή Φορολογικών Θεμάτων και εν συνεχεία για υπερψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα συνέλθει στο Στρασβούργο.
«Αποδείξαμε ότι μπορούμε…»
«Αισθάνομαι περήφανος για το γεγονός ότι με επέλεξε η πολιτική μου ομάδα και το Ευρωκοινοβούλιο για να είναι εγώ ο εισηγητής αυτής της σημαντικής έκθεσης, που θα επηρεάσει το φορολογικό σύστημα της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια», ανέφερε μιλώντας στο InBusinessNews ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, υποδεικνύοντας πως με επικεφαλής ενός τόσο μεγάλου και κρίσιμου έργου ένα Κύπριο ευρωβουλευτή, διασφαλίζεται ότι δεν θα εισαχθούν πρόνοιες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς την οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας.
«Διασφαλίζεται ότι εκεί που μπορούμε θα διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της Κύπρου», τόνισε ο κ. Χατζηπαντέλα, για να προσθέσει καταληκτικά:
«Αποδείξαμε ότι όταν έχουμε θέληση, όταν έχουμε πάθος και όταν εργαζόμαστε σκληρά, μπορούμε να είμαστε εισηγητές σε σημαντικά κεφάλαια και για σημαντικούς φακέλους, όπως τον συγκεκριμένο».