Γιατί οι επιχειρησιακές λειτουργίες είναι ζωτικής σημασίας (και πώς συνδέονται με τα οικονομικά & μάρκετινγκ)
Σταύρος Αγγελίδης 15:28 - 28 Απριλίου 2025

Κάθε επιχείρηση στηρίζεται σε τρεις θεμελιώδεις λειτουργίες: τα Οικονομικά, το Μάρκετινγκ και τις Επιχειρησιακές Λειτουργίες (Operations). Αν και αντιμετωπίζονται συχνά ξεχωριστά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Η αδυναμία μία εκ των λειτουργιών αυτών μπορεί να υπονομεύσει τις άλλες δύο και να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική απόδοση μίας επιχείρησης. Αντίθετα, η αποτελεσματική συνεργασία τους είναι το κλειδί για ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ανάπτυξη.
Στο άρθρο αυτό, εστιάζω στις επιχειρησιακές λειτουργίες, αναδεικνύονταςτο ρόλο τους και πως επηρεάζουν τα οικονομικά και το μάρκετινγκ μιας επιχείρησης, είτε αυτή παράγει προϊόντα είτε παρέχει υπηρεσίες.
Επιχειρησιακές Λειτουργίες: Από την εισροή στην αξία και ο αντίκτυπος σε οικονομικά & μάρκετινγκ
Οι επιχειρησιακές λειτουργίες αποτελούν τον πυρήνα της επιχείρησης, περιλαμβάνοντας τις δραστηριότητες μετατροπής εισροών (υλικά, πληροφορία, εργασία, κεφάλαιο) σε απτές εκροές, είτε πρόκειται για προϊόντα είτε για ολοκληρωμένες υπηρεσίες.
Αυτό περιλαμβάνει τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας (για υλικά ή απαραίτητους πόρους), την παραγωγή ή την παροχή της υπηρεσίας, την ποιότητα, τη διαχείριση αποθεμάτων (αν υπάρχουν) ή πόρων, τη διανομή (αντίστοιχα, την παράδοση σε περίπτωση υπηρεσίας) και την εξυπηρέτηση πελατών. Η διαδικασία αυτή επηρεάζει άμεσα τα οικονομικά μέσω του κόστους παραγωγής ή παροχής της υπηρεσίας. Είναι γνωστό πως μια αναποτελεσματική διαδικασία αυξάνει το κόστος, μειώνοντας την κερδοφορία, ενώ μια βελτιστοποιημένη το μειώνει, ενισχύοντας τη χρηματοοικονομική υγεία.
Ταυτόχρονα, η ποιότητα, η ταχύτητα και η αξιοπιστία των εκροών που διαχειρίζονται οι επιχειρησιακές λειτουργίες, είναι κρίσιμες για την υλοποίηση των υποσχέσεων του μάρκετινγκ και την ικανοποίηση του πελάτη.
Βελτιστοποίηση Κόστους και Αποδοτικότητας: Άμεση ενίσχυση των οικονομικών
Οι επιχειρησιακές λειτουργίες είναι οι κύριοι καταναλωτές πόρων, είτε για την παραγωγή αγαθών είτε για την εκτέλεση υπηρεσιών. Η βελτιστοποίηση διαδικασιών εξαλείφει σπατάλες (π.χ., άσκοπη χρήση πόρων, χρόνος αναμονής πελατών, λάθη στην εκτέλεση της υπηρεσίας), μειώνοντας δαπάνες σε υλικά, εργασία και ενέργεια, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην κερδοφορία.
Η αποτελεσματική διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας (για υλικά ή συνεργάτες στη περίπτωση των υπηρεσιών) μειώνει κόστη και διαχείρισης πόρων, απελευθερώνοντας δεσμευμένο κεφάλαιο και βελτιώνοντας τη ρευστότητα. Ακόμη και η διαχείριση ποιότητας, μειώνοντας ελαττώματα σε προϊόντα ή λάθη στην παροχή υπηρεσιών, περιορίζει τα κόστη ανακατασκευής/επανεκτέλεσης υπηρεσιών και παράπονων, ενισχύοντας την οικονομική αποδοτικότητα. Γι’αυτό και οι επιχειρησιακές λειτουργίες αποτελούν κρίσιμο πεδίο μόχλευσης για τη βελτίωση της οικονομικής απόδοσης σε κάθε τύπο επιχείρησης.
Δημιουργία Αξίας για τον Πελάτη: Ισχυρή υποστήριξη στο μάρκετινγκ
Οι επιχειρησιακές λειτουργίες καθιστούν δυνατή την υλοποίηση της αξίας που επικοινωνεί το μάρκετινγκ, είτε αφορά ένα προϊόν είτε μια εμπειρία υπηρεσίας. Η διασφάλιση υψηλής ποιότητας σε προϊόντα ή στην εκτέλεση υπηρεσιών μέσω ελέγχων, προτύπων και βελτιώσεων είναι θεμελιώδης για την ικανοποίηση των πελατών και την οικοδόμηση θετικής φήμης, υποστηρίζοντας αποτελεσματικά τις καμπάνιες μάρκετινγκ αλλά και την ενίσχυσης της μάρκας (brand).
Η ταχύτητα ανταπόκρισης και παράδοσης, που εξαρτάται άμεσα από την ευελιξία των επιχειρησιακών λειτουργιών στην παραγωγή ή παροχή υπηρεσιών, αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εργαλείο διαφοροποίησης για το μάρκετινγκ (π.χ., γρήγορη εξυπηρέτηση, άμεση διαθεσιμότητα). Επιπλέον, η αξιοπιστία και η συνέπεια στην παράδοση των προϊόντων ή στην παροχή της υπηρεσίας, ως αποτέλεσμα των αποτελεσματικών επιχειρησιακών λειτουργιών, χτίζουν εμπιστοσύνη με τους πελάτες, διευκολύνοντας το μάρκετινγκ στην προσέλκυση και διατήρηση μακροπρόθεσμων σχέσεων.
Η Στρατηγική Σημασία των Επιχειρησιακών Λειτουργιών: Πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και μοχλός ανάπτυξης
Πέρα από την εκτέλεση, οι επιχειρησιακές λειτουργίες έχουν στρατηγική σημασία για κάθε επιχείρηση, είτε εμπορεύεται προϊόντα είτε παρέχει υπηρεσίες. Όταν λειτουργούν άριστα, γίνονται πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
Ένας σημαντικός λόγος για αυτό είναι λόγο του ότι η αποδοτικότητα μπορεί να οδηγήσει στην εφαρμογή στρατηγικής ηγεσίας κόστους, επιτρέποντας ανταγωνιστικές τιμές (μάρκετινγκ) και διασφαλίζοντας κερδοφορία (οικονομικά).Παράλληλα όμως, η ικανότητα για υψηλή ποιότητα ή καινοτομία στα προϊόντα ή την εμπειρία υπηρεσίας υποστηρίζει στρατηγικές διαφοροποίησης, δικαιολογώντας υψηλότερες τιμές και ενισχύοντας τα έσοδα.
Επιλέον, η ευελιξία στην προσαρμογή και το γρήγορο λανσάρισμα νέων προϊόντων ή υπηρεσιών δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα στην αγορά (μάρκετινγκ) και οδηγεί σε ανάπτυξη (οικονομικά).
Ουσιαστικά οι επιχειρησιακές λειτουργίες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ή τον υποστηρικτικό μηχανισμό για κάθεμια από αυτές τις πιο πάνω στρατηγικές, ανάλογα με την κατεύθυνση που επιλέγει η επιχείρηση.
Για να αξιοποιηθεί αυτή η δυναμική όμως, οι στόχοι των επιχειρησιακών λειτουργιών πρέπει να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τη συνολική στρατηγική και τους στόχους των οικονομικών και του μάρκετινγκ.
Η Συνεχής Βελτίωση: Ένας στόχος με πολλαπλά οφέλη
Η συνεχής βελτίωση στις επιχειρησιακές λειτουργίες είναι απαραίτητη σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, τόσο για την παραγωγή αγαθών όσο και στη περίπτωση της παροχής υπηρεσιών. Αυτή η προσπάθεια οδηγεί σε συνεχή μείωση κόστους, αύξηση παραγωγικότητας και βελτιστοποίηση πόρων, ενισχύοντας με αυτό το τρόπο περαιτέρω τα οικονομικά. Παράλληλα, καθιστά τις επιχειρησιακές λειτουργίες πιο ευέλικτες και ικανές για ταχύτερο λανσάρισμα καινοτομιών (προϊόντων ή υπηρεσιών) και παροχή υψηλότερης ποιότητας, υποστηρίζοντας δυναμικά το μάρκετινγκ και την ικανοποίηση πελατών.
Συμπέρασμα: Η διασύνδεση ως κλειδί για τη βιώσιμη επιτυχία
Τα οικονομικά, το μάρκετινγκ και οι επιχειρησιακές λειτουργίες είναι αλληλοεξαρτώμενοι πυλώνες. Οι επιχειρησιακές λειτουργίες, ως η "ραχοκοκαλιά", μετατρέπουν ιδέες και πόρους σε αξία, είτε αφορά προϊόντα είτε υπηρεσίες, επηρεάζοντας άμεσα την οικονομική απόδοση και την επιτυχία του μάρκετινγκ. Η αποδοτικότητά τους μειώνει κόστη, η ποιότητα και ταχύτητα ικανοποιούν πελάτες, και η στρατηγική τους αξιοποίηση προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Η συνεχής βελτίωση σε αυτό τον τομέα έχει πολλαπλά οφέλη για όλους και βέβαια για την βιώσιμη ανάπτυξη και επιτυχία. Γι’ αυτό το λόγο οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τις επιχειρησιακές λειτουργίες απομονωμένα ή αγνωόντας πως η καθημερινή εργασία και ο τρόπος λειτουργίας της επιχείρισης τους δεν έχει αντίκτυπο στην επιτυχία. Αντίθέτως, θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής, εξασφαλίζοντας στενή συνεργασία και ευθυγράμμιση μεταξύ των τριών λειτουργιών. Μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της αγοράς.
*Ο Σταύρος Αγγελίδης είναι Σύμβουλος Επιχειρησιακών Λειτουργιών www.stavrosangelidis.com