Powered by

Σταύρος Σταύρου, Ευγένιος Ευγενίου και Βαλεντίνος Πολυκάρπου...Μόνο θετικά από την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν

Βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, το οποίο θα συμβάλει στην προσπάθεια προώθησης της Κύπρου ως επιχειρηματικού κόμβου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και προσέλκυσης επιχειρήσεων και επενδύσεων, προσθέτοντας στη φαρέτρα της ακόμη ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, θεωρεί ο επιχειρηματικός κόσμος την προωθούμενη ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν.

Αυτό τόνισαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Σταύρος Σταύρου, ο πρόεδρος του Invest Cyprus, Ευγένιος Ευγενίου, και ο πρόεδρος του TechIsland, Βαλεντίνος Πολυκάρπου, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος «Γλαύκος Κληρίδης» με θέμα «Η Κύπρος στο Σένγκεν: Προκλήσεις και προοπτικές».

Σημειώνεται πως στην εκδήλωση κύριος ομιλητής ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος προέβη σε εκτενή ενημέρωση των παρευρισκόμενων για την εν εξελίξει διαδικασία ένταξης της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν.

ΔΗΣΥ-ΣΕΝΓΚΕΝ

Σταύρος Σταύρου: Απαραίτητη και σημαντική η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Σταύρος Σταύρου, στην παρέμβασή του ανέφερε ότι «ακούμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια ότι θέλουμε μία δυνατή οικονομία και αναπτυσσόμενη, ένα υγιές επιχειρείν, θέλουμε να προσελκύσουμε ξένες εταιρείες στην Κύπρο, θέλουμε να φέρουμε επιχειρηματίες και επαγγελματίες για να εργαστούν στην Κύπρο σε νέους τομείς και για όλα αυτά μιλούμε -ειδικά τον τελευταίο καιρό- για ένα καλό φορολογικό σύστημα, ένα καλό σύστημα υγείας, εκπαίδευσης, ασφάλειας, όπου ο κάθε ένας μπορεί να ζήσει μαζί με την οικογένειά του».

Όπως είπε, «όλα αυτά για να αναπτυχθούν χρειάζονται και συνδεσιμότητα και ελεύθερη διακίνηση, ανταλλαγή πληροφοριών και ένα στίγμα εμπιστοσύνης», ενώ τόνισε πως «όλα αυτά έρχονται και θα έρθουν, μαζί με την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν».

«Η ζώνη Σένγκεν προσφέρει όλα αυτά τα επιπλέον που εμείς έχουμε θέσει μαζί με τα υπόλοιπα ως στόχους για να έχουμε μία δυνατή οικονομία και ένα υγιές επιχειρείν», υπέδειξε σημειώνοντας ότι «ελεύθερη διακίνηση σημαίνει ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, υπηρεσιών και αγαθών».

«Δεν έχει χειρότερο πράγμα για ένα επιχειρηματία να θέλει να πετύχει όλα αυτά και να ξέρει ότι θα περάσει κάποιες διαδικασίες και το ακόμα χειρότερο ξέροντας ότι κάποιοι άλλοι δεν τα περνάνε και είναι στο ίδιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Αυτό είναι ένα εμπόδιο που φεύγει και θα μας φέρει ένα πολύ καλό βήμα μπροστά», υπογράμμισε τονίζοντας ότι «μαζί με την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν, εάν πετύχουμε και την ένταξη στο Visa Waiver Programme των ΗΠΑ, τότε διανοίγονται τεράστιες προοπτικές».

Στην βάση των πιο πάνω, κατέληξε ο κ. Σταύρου, «το ΚΕΒΕ είναι υπέρ της ένταξης της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν. Το θέλουμε, το ζητάμε και ήρθε η ώρα να γίνει, γιατί κρίνουμε πως η ένταξη μας είναι απαραίτητη και σημαντική για να διευρυνθούν οι αγορές για προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων, ούτως ώστε να υπάρχει δυνατότερη οικονομία και ευημερούσα κοινωνία».

Ευγένιος Ευγενίου: Στερεί από την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου…

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Invest Cyprus, Ευγένιος Ευγενίου, ανέφερε ότι «ως Invest Cyprus έχουμε αρμοδιότητα να προωθούμε την Κύπρο ως επιχειρηματικό κέντρο και ως επενδυτικό προορισμό, να προσφέρουμε διευκολύνσεις, αλλά και να είμαστε ουσιαστικά το σημείο αναφοράς για τους ξένους επενδυτές στην Κύπρο και να τους βοηθούμε να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τα οποία έχουν».

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, «ως Invest Cyprus υλοποιούμε μία στρατηγική που βασίζεται στο σχέδιο δράσης ‘Όραμα 2035’ που στόχο έχει την δημιουργία μίας οικονομίας πιο διαφοροποιημένης, πιο ανθεκτικής και σε αυτά τα πλαίσια στοχεύουμε στο να δημιουργηθούν οικοσυστήματα εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης και το τομέας της τεχνολογίας είναι μία από τις μεγάλες επιτυχίες της Κύπρου τα τελευταία χρόνια».

«Αυτές οι εταιρείες υψηλής εξειδίκευσης ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι στην Κύπρο, είναι επειδή η Κύπρος προσθέτει στην ικανότητά τους να φέρουν ταλέντο από την περιοχή για να εργαστούν κοντά τους, συν φυσικά το ταλέντο που βρίσκουν στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε, «το γεγονός πως δεν είμαστε στη ζώνη Σένγκεν, αφαιρεί από την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου όσον αφορά την προσέλκυση αυτών των ανθρώπων εξειδίκευσης και φυσικά δημιουργεί πρακτικές δυσκολίες στη διακίνηση τους εντός της Ε.Ε.».

Επιπρόσθετα, συμπλήρωσε ο κ. Ευγενίου, «πέραν από τον στόχο για δημιουργία οικοσυστημάτων εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης, προωθούμε την Κύπρο ως επιχειρηματικό κόμβο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είτε για επενδύσεις που έρχονται στην Ε.Ε. από ανατολικά και βλέπουμε τελευταία ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις Ινδίες, είτε ως βάση για ευρωπαϊκές εταιρείες για τις δραστηριότητές τους στην περιοχή».

«Το ζήτημα της συνδεσιμότητας με την υπόλοιπη Ευρώπη και η ελεύθερη διακίνηση, σίγουρα στερεί από την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου στην προσπάθεια προώθησής της ως ευρωπαϊκού επιχειρηματικού κέντρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Invest Cyprus, η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του Σένγκεν «θα εδραιώσει την Κύπρος ως τον ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κόμβο στην περιοχή της Ανατολικής μεσογείου, θα ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο της ως η επιχειρηματική πύλη για είσοδο στην Ε.Ε. στο ανατολικό άκρο της ένωσης, αλλά και ως η ευρωπαϊκή επιχειρηματική βάση για δραστηριότητες στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, και θα ολοκληρώσει το πακέτο που καθιστά την Κύπρο ελκυστική για προσέλκυση ταλέντου από την ευρύτερη περιοχή μας που αποτελεί και ένα από τους βασικούς λόγους της ραγδαίας ανάπτυξης της Κύπρου ως τεχνολογικού κόμβου τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Ευγενίου σημείωσε ότι «η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν είναι κάτι που τίθεται ως αίτημα από τους ξένους επενδυτές που βρίσκονται στην Κύπρο κατά τις συναντήσεις που έχουμε μαζί τους, και τέθηκε και στη συνάντηση τους με το Προέδρο της Δημοκρατίας».

«Είμαστε η τελευταία χώρα -εκτός της Ιρλανδίας η οποία κατ’ επιλογή δεν έχει ενταχθεί- που είναι εκτός της ζώνης Σένγκεν και θεωρούμε πως είναι σημαντικό να ενταχθούμε στη ζώνη.

Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα και ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί η ένταξη αν όχι τέλος του 2025, αρχές του 2026, γιατί θα φύγει αυτό το ανταγωνιστικό μειονέκτημα που ενδεχομένως έχουμε», κατέληξε ο πρόεδρος του Invest Cyprus.

Βαλεντίνος Πολυκάρπου: Βήμα προς την ορθή κατεύθυνση η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν

Στη δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος του TechIsland, Βαλεντίνος Πολυκάρπου, τόνισε πως «η ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα στην Κύπρο και η συνεισφορά των εταιρειών τεχνολογίας στην οικονομία της Κύπρου τα τελευταία χρόνια είναι αλματώδης», υποδεικνύοντας ότι «αυτό δεν ήρθε από το πουθενά και δεν μπορούμε να το δούμε απομονωμένα».

Όπως εξήγησε, «μία σειρά από ενέργειες, σωστές ενέργειες, αποφάσεις, πολιτικές και διαχρονική στήριξη, έχει βοηθήσει ώστε σήμερα ο τομέας της τεχνολογίας να φέρνει στην κυπριακή οικονομία περίπου το 14% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου επτά δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ. Πολυκάρπου, «η τεχνολογία και τα οφέλη της είναι δύο παράγοντες: η πνευματική ιδιοκτησία και οι ανθρώποι οι οποίοι δημιουργούν την πνευματική ιδιοκτησία», σημειώνοντας πως «με σωστές πολιτικές αποφάσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δημιουργήσει συνθήκες όπου και οι δύο αυτοί τομείς ενθαρρύνονται, είτε στην παραγωγή τους είτε στην προσέλκυσή τους».

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, συμπλήρωσε, «έχουν παρθεί αποφάσεις οι οποίες έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον μέσα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον».

«Ανταγωνιζόμαστε χώρες όπως είναι η Πορτογαλία, οι βαλτικές χώρες –Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία-, η Μάλτα, κ.ά. Ανταγωνιζόμαστε την ίδια ώρα με χώρες όπως η Πολωνία και η Γερμανία στην προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού.

Σε σχέση με όλες αυτές τις χώρες, η Κύπρος υστερεί αυτή τη στιγμή όσον αφορά το κομμάτι της διασύνδεσης, είτε αυτό οφείλεται σε πρακτικούς-γεωγραφικούς λόγους επειδή είμαστε νησί, είτε σε περιορισμούς οι οποίοι προκύπτουν από το γεγονός ότι σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές μας δεν είμαστε μέλος της ζώνης Σένγκεν.

Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή ένα συγκριτικό μειονέκτημα», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε, «η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν είναι ένα ακόμη ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, το οποίο θα μας βοηθήσει να προσελκύσουμε περισσότερες εταιρείες και να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες και τα στελέχη τους που είναι στην Κύπρο θα έχουν πρόσβαση ελεύθερης διακίνησης μέσα στη ζώνη».

Επίσης, συνέχισε, «θα ενισχύσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εδραίωση της Κύπρου ως τεχνολογικού κόμβου, την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση της συνολικής ανταγωνιστικότητας της, και ως αποτέλεσμα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ευημερίας σε κάθε τομέα της οικονομίας».

«Ευχαριστούμε θερμά τον Υπουργό Εξωτερικών για τη λεπτομερή αναφορά του στη διαδικασία ένταξης της χώρας μας στη Ζώνη Σένγκεν, καθώς και στις τεχνικές προδιαγραφές που καλείται να καλύψει η Κύπρος. Χαιρετίζουμε τις αξιόλογες προσπάθειες του Υπουργείου και, ευρύτερα, της κυβέρνησης και προσβλέπουμε σύντομα σε ένα θετικό αποτέλεσμα», κατέληξε ο πρόεδρος του TechIsland.

ΑΝΝΙΤΑ-ΣΕΝΓΚΕΝ

Α. Δημητρίου: Επιλογή με στρατηγικό βάθος και μακροπρόθεσμη σημασία

Αξίζει να αναφερθεί πως στην εκδήλωση παρέμβαση έκανε και η Πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, η οποία ανέφερε πως «η Ζώνη Σένγκεν δεν είναι μια τεχνική λεπτομέρεια. Είναι μια από τις πιο ουσιαστικές κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το σύμβολο της ελευθερίας, της εμπιστοσύνης και της ενότητας που πρέπει να χαρακτηρίζουν την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα. Και η Κύπρος, δεν μπορεί να μείνει απ’ έξω, όπως τόνισε χαρακτηριστικά».

Η κ. Δημητρίου χαρακτήρισε ως στρατηγική επιλογή την ένταξη στη Ζώνη Σένγκεν και προσδιόρισε τα οφέλη σε τρείς άξονες:

  • Στην ελεύθερη διακίνηση και τον τουρισμό
  • Στις επενδύσεις και την ανάπτυξη
  • Στην ασφάλεια

Όπως είπε, «η Κύπρος ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Εκεί που υπάρχει αξιοπιστία, ασφάλεια και προοπτική. Και η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν είναι το επόμενο μεγάλο βήμα για να το αποδείξουμε στην πράξη».

Σε κάθε κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, τόνισε η κ. Δημητρίου, «ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν η πολιτική δύναμη που έθεσε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου στο επίκεντρο των εθνικών μας επιλογών».

«Σήμερα, με την ίδια αποφασιστικότητα, κατέληξε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, στηρίζουμε και προωθούμε την ένταξη της Κύπρου στη Ζώνη Σένγκεν. Για εμάς, είναι το φυσικό επόμενο στάδιο της ευρωπαϊκής μας πορείας.

Είναι μια επιλογή με στρατηγικό βάθος και μακροπρόθεσμη σημασία», τόνισε υπογραμμίζοντας πως «ως Δημοκρατικός Συναγερμός δηλώνουμε ότι θα παρέχουμε όλη την πολιτική στήριξη που απαιτείται για να γίνει το όραμα αυτό πράξη».

Δειτε Επισης

Ποια είναι η DreamPlay που έρχεται στη Λεμεσό και ο ρόλος της Κύπρου στην παγκόσμια επέκτασή της
Αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες της Hermes για επέκταση της συνδεσιμότητας της Κύπρου...Οι νέες αγορές-στόχοι
Σταύρος Σταύρου, Ευγένιος Ευγενίου και Βαλεντίνος Πολυκάρπου...Μόνο θετικά από την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν
Μικρή άνοδος την Παρασκευή στο ΧΑΚ
Πλήρωσε τους μετόχους, μεταβίβασε τους τίτλους-Στα χέρια της Eurobank και με...βούλα σχεδόν 98% της Ελληνικής
Συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος-Περιορίστηκε στα €6 εκατ. το δ'΄τρίμηνο του 2024
Από διαφορετικές αφετηρίες για την ΑΤΑ-«Ο θεσμός είναι αναχρονιστικός και χρήζει βελτίωσης ή αντικατάστασης»
J+A Philippou architects-engineers: Το αρχιτεκτονικό γραφείο πίσω από το ιδιόκτητο γήπεδο του ΑΠΟΕΛ
Μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση ωφελημάτων διεκδικούν οι ωρομίσθιοι-Το μήνυμα προς την Κυβέρνηση
Έφεραν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και κινδυνεύουν να τους μείνουν-Ανάστατοι και ξεκρέμαστοι οι εισαγωγείς