Powered by

Yποβάθμισε και το ΚΟΕ την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2025

Κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα, στο 2,8%, υποβάθμισε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ στην Κύπρο το 2025, το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, επικαλούμενο τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των εμπορικών εταίρων της Κύπρου και την αύξηση της αβεβαιότητας γύρω από πολιτικές του διεθνούς εμπορίου.

Ταυτόχρονα, το ΚΟΕ αναθεώρησε προς τα κάτω, κατά 0,2 ποσοστιαία μονάδα, την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό το 2025, στο 1,5%.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις «Οικονομικές Προοπτικές» στο τεύχος Απριλίου, το ΚΟΕ προβλέπει ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ στην Κύπρο θα μετριαστεί, από 3,4% το 2024, σε 2,8% το 2025 και θα βελτιωθεί σε 3,2% το 2026.

«Η ισχυρή οικονομική επίδοση της Κύπρου το 2024, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και τη μείωση των επιτοκίων, αναμένεται να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα», υπογραμμίζει.

Αναφέρει, ωστόσο, ότι «οι ρυθμοί μεγέθυνσης στις οικονομίες των εμπορικών εταίρων παρέμειναν χαμηλοί, ενώ η αβεβαιότητα γύρω από πολιτικές του διεθνούς εμπορίου έχει αυξηθεί, επηρεάζοντας αρνητικά τις προοπτικές ανάπτυξης».

Σε σύγκριση με το τεύχος Ιανουαρίου, το ΚΟΕ αναφέρει πως η πρόβλεψη για το 2025 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα, με τις εγχώριες εξελίξεις που επιβάρυναν τις προοπτικές να περιλαμβάνουν τον χαμηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό μεγέθυνσης το τελευταίο τρίμηνο του 2024, καθώς και τα σημάδια εξασθένισης σε ορισμένους προπορευόμενους δείκτες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025.

«Οι ασθενείς ρυθμοί μεγέθυνσης και το υποτονικό οικονομικό κλίμα στις οικονομίες των εμπορικών εταίρων, μαζί με την αυξημένη αβεβαιότητα για τις πολιτικές του διεθνούς εμπορίου, επίσης, επηρέασαν τις προοπτικές για την Κύπρο», προσθέτει.

Ωστόσο, αναφέρει ότι «η αγορά εργασίας έχει παραμείνει ισχυρή και η νομισματική χαλάρωση έχει συνεχιστεί, οδηγώντας σε ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2026 (κατά 0,2 ποσοστιαία μονάδα) σε σύγκριση με το τεύχος Ιανουαρίου».

Σε σχέση με τον πληθωρισμό (με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) το ΚΟΕ σημειώνει πως αναμένει πληθωρισμό στο 1,5% το 2025 και στο 1,8% το 2026.

Σε σύγκριση με το τεύχος Ιανουαρίου, η πρόβλεψη του ΚΟΕ για το 2025 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 0,2 ποσοστιαία μονάδα, κυρίως λόγω της μείωσης του πληθωρισμού στην Κύπρο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, και λόγω νέων μειώσεων στις διεθνείς τιμές πετρελαίου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025.

«Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό για το 2026 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 0,2 ποσοστιαία μονάδα, καθώς αναμένεται να ενδυναμωθεί η εγχώρια δραστηριότητα», προσθέτει.

Συγκριτικά με το τεύχος Ιανουαρίου, σύμφωνα με το ΚΟΕ, οι εμπορικές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί, οδηγώντας σε άνοδο της μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές.

«Η αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με πολιτικές του διεθνούς εμπορίου, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα γεωπολιτική αβεβαιότητα, έχει επιβαρύνει σημαντικά τις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης, αυξάνοντας την πιθανότητα βραδύτερου ρυθμού μεγέθυνσης στην Κύπρο, συγκριτικά με τις προβλέψεις που παρουσιάζονται σε αυτό το τεύχος», προσθέτει.

Δειτε Επισης

Riva Beachouse: Ένα εστιατόριο εμπνευσμένο από τις δεκαετίες του ’60 και ’70 στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Μιχάλης Μίτας: Το brand Πάφος ως τουριστικός προορισμός και πώς θα ενδυναμώσει την θέση της στον παγκόσμιο χάρτη
Λύρα Αμβροσίδου: Ο ανθεκτικός αλλά όχι άτρωτος τομέας των ακινήτων, οι προκλήσεις και το ανανεωμένο Pendeli Resort
Με αμελητέες απώλειες άρχισε την εβδομάδα το ΧΑΚ
Παραπλανητικά μηνύματα για επιστροφή ΦΠΑ-Καμπανάκι από το Τμήμα Φορολογίας
Χρ. Πατσαλίδης: Σημαντική ανθεκτικότητα για την οικονομία, αξιοσημείωτη η πρόοδος του τραπεζικού τομέα
Βάζουν όρο για να πάνε σε συνάντηση οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων-Πυρετώδεις διεργασίες και για ΑΤΑ
Costa Nopia: Έρχεται μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές αναπτύξεις στην Ελλάδα από τον Όμιλο Λεπτός
Στα €619,1 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο 2025-Ποια η αύξηση σε έσοδα και δαπάνες
Νέα σελίδα υποστήριξης «Tax For All» και εξυπηρέτηση για θέματα φορολογίας μέσω ψηφιακού βοηθού