powered by

Όλι Ρεν: Ώρα για ευέλικτη και δραστήρια νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα χρειαστεί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια και δεν θα πρέπει να αποκλείσει μεγαλύτερη μείωση, σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Καθώς η «διάχυτη αβεβαιότητα» από τη γεωπολιτική και το παγκόσμιο εμπόριο απαιτεί ευελιξία, ο Ρεν προειδοποίησε ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν γίνει αυστηρότερες και οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη αρχίζουν να υλοποιούνται.

«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε πλήρη ελευθερία κινήσεων, χωρίς να ορίζουμε όρια ή να αποκλείουμε εκ των προτέρων το μέγεθος μιας πιθανής μείωσης», δήλωσε, τονίζοντας πως η περίοδος απαιτεί «ευέλικτη και δραστήρια νομισματική πολιτική».

Η ΕΚΤ επισημαίνει την ανάγκη ευελιξίας μετά την έβδομη διαδοχική μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο 2,25%. Μέχρι στιγμής, όλες οι μειώσεις ήταν 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά η αγορά προβλέπει και άλλες.

Οι επενδυτές αύξησαν ελαφρώς τα στοιχήματά τους για νέες μειώσεις, με πιθανότητα 92% για νέα μείωση 0,25 μονάδων στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Τα συμβόλαια ανταλλαγής επιτοκίων δείχνουν συνολική μείωση 66 μονάδων βάσης έως το τέλος του έτους.

Καθοριστικός παράγοντας για την απόφαση του Ιουνίου θα είναι οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την οικονομία. Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός αναμενόταν στο 1,9% για το 2025 και στο 2% για το 2026.

«Αν οι προβλέψεις δείχνουν πτώση του πληθωρισμού κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα, τότε θα πρέπει να υπάρξει νέα μείωση επιτοκίων», δήλωσε από την Ουάσινγκτον, στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας υποστήριξε πως ακόμη και αν οι προβλέψεις δεν το δικαιολογούν, δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να σταματήσει ο κύκλος μειώσεων, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Ρεν αναγνώρισε ότι η σύσφιξη των συνθηκών οφείλεται κυρίως στη ρήξη εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα και άλλες χώρες, ενώ επαλήθευσε ότι οι κίνδυνοι που επισημάνθηκαν τον Μάρτιο έχουν αρχίσει να υλοποιούνται.

Σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα αξιολογεί τις εξελίξεις «συνάντηση με συνάντηση», και ότι μια πιθανή μεγαλύτερη μείωση 0,5 μονάδων θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού.

Αν και δεν έχει τεθεί επίσημα πρόταση για τόσο μεγάλη μείωση, το θέμα αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση.

Ο Ρεν χαρακτήρισε θετικές τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για ενίσχυση της κοινής άμυνας, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν αναμένεται να επηρεάσουν τη μεσοπρόθεσμη πορεία του πληθωρισμού.

Επαίνεσε επίσης την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συμφωνία μηδενικών δασμών με τις ΗΠΑ, λέγοντας πως θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της Ευρώπης και θα οδηγούσε σε κοινά οφέλη.

Δειτε Επισης

Συναλλαγές με ασφάλεια με το Apple Pay από την AstroBank
Ελληνική Τράπεζα: Νέα μείωση του βασικού επιτοκίου-Όφελος για 90.000 δανειολήπτες
Ρευστότητα στην οικονομία με τον νέο δανεισμό στα ύψη-Οι καταθέσεις σε Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική
Μειώθηκαν σημαντικά οι ακάλυπτες επιταγές-Μόλις €22.860 η αξία τους τον Απρίλιο
Στην Επ. Οικονομικών οι άμεσες πληρωμές σε όλη την Ευρώπη...Μεταφορά χρημάτων σε μόλις 10 δευτερόλεπτα
ECOMMVERSE από την ECOMMBX...Μια καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα για όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες
Διπλή περιβαλλοντική πιστοποίηση για την Ελληνική Τράπεζα
Τα επιτόκια που προσφέρει η κάθε τράπεζα για καταθέσεις και δάνεια
Αφήνει ανοικτό παράθυρο για εξαγορές από την Τράπεζα Κύπρου ο Πανίκος Νικολάου-«Υπάρχουν επιλογές...»
Μαγνητίζει η Τράπεζα Κύπρου-Διαφοροποίηση μετοχικής βάσης με προσέλκυση ξένων funds και θεσμικών επενδυτών